Michael Noren, Ånäset

Stadspojken

Raka bananer o taskig likör eller vad händer på Jordbrksverket

Jag är förundrad, nej snarare förtvivlad och rätt irriterad. Vad har hänt? Jo vi i BURKs styrelse var igår kväll i Vännäs och blev informerade om förutsättningarna för att få till oss de medel som vi blivit beviljade för ett Leaderprojekt.
Det är ett projekt som RUR (Regionala Utvecklingsrådet i Umeå regionen) ligger bakom. Vi ska ut och träffa alla byar och få dem att skriva nya byaplaner eller uppdatera sina gamla och se vilka utvecklingsmöjligheter det finns i respektive by. Glada i hågen så styrde vi kosan mot Vännäs för att få allt till livs när det gäller förutsättningar mm. Vi var inte ensamma utan alla beviljade projekt var där. Vi slogs alla med häpnad och desperation när vi fick höra att dom medel som vi blivit beviljade kunde kanske komma att betalas ut tidigast efter fyra månader, men det fanns inga garantier om nånting eftersom JORDBRUKSVERKET ändrade spelregler varje månad och att det varit så det senaste året. Men nu kan man ju börja skönja i horisonten att det kommer bli många hinder att både klättra över och krypa under innan man ev. får se några pengar.
Det som vi fick reda på igår kväll gjorde att jag började tvivla på verkets intentioner om att betala ut de pengar som projekten blivit beviljade.

Jag sitter förvisso med i den s.k. LAGgruppen, dvs. de som beviljar projekten, så jag är inte helt novis när det gäller dessa frågor. Men igår kan man ju undra vad man lärt sig under det dryga året som denna process kring Leader har pågått.
Och folk som säger att Bryssel är besvärligt dom kan inte haft så mycket att göra med den byråkrati som finns inom Jordbruksverket. Jag misstänker att alla ni som är bönder av ett eller annat slag vet vad jag menar.
Om Jordbruksverket hade varit beslutsinstans när man fattade beslut om raka Gurkor, små/stora Jordgubbar, Likörer med fruktsmak, stora eller små Bananer mm i Kommissionen och dess olika utskott, då hade det garanterat sett helt annorlunda ut. Då hade troligen gurkorna för att kunna klassas som extra prima varit tvingade att vara fyrkantiga likt byråkrater för att bättre passa i transportlådorna. Likören skulle innehålla 100% fruktråvara + allt annat, Jordgubbarna skulle vara 3,3 cm i omkrets mm.
Men tack och lov så har man från regionen reagerat och begärt en diskussion med detta allsmäktiga verk om att man måste tänka annorlunda. Varför kan man inte göra ett studiebesök i vårt grannland i öster och se hur handläggare och myndigheter arbetar för att få igenom så många projekt som möjligt istället för tvärtom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.