Michael Noren, Ånäset

Stadspojken

Framtiden är inte imorgon den är nu







Sveriges bästa gymnasieskola eller kan det vara hur Jenningsskolan kommer att kunna se ut efter det senaste beslutet i fullmäktige.

Om vi nu alla vill tro på att man kan göra vad man vill bara man vill tillräckligt hårt. En del kommer kunna se detta som en saga, en framgångsfaktor eller ett vansinne. Det är upp till DIG själv att välja.

 

En vision om Jenningsskolan och Robertsfors.

Efter beslutet i kommunfullmäktige så samlades en grupp hängivna och utvecklingsinriktade och började dra upp riktlinjer och strukturer för hur den "NYA" gymnasieskolan skulle komma att se ut.

Så här med facit i hand så kan man se att det som var mest framgångsrikt i denna satsning är följande:

Mediautbildning med Samhällsprogrammet som bas. Tack vare visionära kommuninvånare och bra samarbetspartners så byggdes de gamla industrilokalerna på Hantverkargränd om till Produktionslokaler för LokalTv och ljudinspelning. Idag så är det etablerade samarbetet med SVT och TV4 samt SR vida känt. Man har också ett lyckat samarbete med MTV som tar emot praktikanter inom alla de produktionsområden som skolan utbildar i såsom, VideoDJ, Kameraman, Scripta, Ljudtekniker och Grafisk design. Denna satsning visade sig endast finns i Botkyrka när man valde inriktning på utbildningen. Denna utbildning lockar elever från när och fjärran.

Golfgymnasie med Samhällsprogrammet som grund visade sig vara trots olyckskorparna en lyckad satsning. Korparna kraxade att "int kan man spela golf på vintern", "vi har ju snö underterminerna", "hä kômmer allri att gå". Ja det hade kunnat bli så om man inte hade vågat pröva något nytt. Men att bygga om en produktionslokal till Drivingrange inomhus fanns inte i dom vildaste fantasier, inte heller dom bunkrar och greener som man skapat på artificiell väg. Att dom ungdomar som har gått utbildningen har fått vara i Marbella en vecka per termin i studiesyfte har varit en framgångsfaktor. Att man lyckades få in en av norra Sveriges främsta Pro som speciallärare har också skapat denna framgång.

Industriföretagen från både Robertsfors och Vindeln var med och satsade på en utveckling av maskinparken på IP-programmet. Detta har gjort att eleverna som går ur detta program står ännu bättre rustade när de ska ut på arbetsmarknaden.

Natur/teknik med alternativ Energiinriktning startades som ett led i den satsning som gjordes i samband med vindkraftsutbyggnaden. Denna utbildning fokuseras på att eleverna får inom olika block arbeta med alternativa driftsformer kring energi såsom vindkraft, vattenkraft, vågenergi samt solenergi. Skolan utbildar både byggtekniker och planerare. Inom ramen för skolans utbildning så har man fått skarpa praktikplatser på de företag som bygger och utvecklar

Man har även arbetat med andra gymnasieskolor runt om i Europa för att utvecklas tillsammans.

Kommunen har under de senaste åren vänt de negativa trenderna när det gäller befolkningsutveckling. Det är långt till visionen 10000 invånare men man arbetar på denna utveckling. När det gäller skolans elever så är många av dessa från andra kommuner i norra Sverige. För att lyckas ta emot dem så fick man lov att göra om ett antal hyreshus på Kanalgatan till studentboende.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.