Nicke Grahn, Liberal från Myr och Mo

Skattekontoret räddat?! Är det ett trendbrott?

Av , , 2 kommentarer 14

Det är mycket bra att nedläggningshotet för tillfället är mindre för skattekontoret i Lycksele. Jag hoppas, hoppas att det är en början på ett trendbrott där arbeten blir kvar på orter där det finns anställda, bostäder till rimliga priser och en bra livsmiljö. Vi måste få ett trendbrott där statliga och andra skattefinansierade arbetsgivare inte blint flyttar väl fungerande verksamhet från små samhällen till överhettade storstäder där det i princip är omöjligt att få bostad utan orimlig skuldsättning och som dessutom rycker undan mattan för små och medelstora städer och samhällen runt om i landet.

En delseger, kanske. Men vi har ett oändligt slit framför oss innan vi etablerat ett synsätt där alla beslutsfattare förstår att Sverige är större än storstan.

Folkpartiet vill stärka försvaret!

Av , , 1 kommentar 7

Vår stora granne Rysslands utveckling är oroande. Ryssland agerar med ökande brutalitet mot flera grannländer och om utvecklingen fortsätter måste vi öka vår förmåga att försvara Sverige. Folkpartiet och alliansregeringen har vidtagit flera åtgärder för att stärka försvaret, men det behövs ytterligare satsningar. Folkpartiet vill införa en  begränsad värnplikt för både kvinnor och män. I en tid av oro i omvärlden måste vi tillsammans hjälpas åt att värna vårt lands fred och frihet. Försvaret är vår hemförsäkring. Miljöpartiet vill minska det svenska försvaret med en miljard. Ditt val på söndag är mycket viktigt för vår gemensamma trygghet och säkerhet. Antingen litar du på Rysslands ledares hederlighet och säger upp vår gemensamma hemförsäkring (försvaret) tillsammans med de rödgröna. Eller också vill du att vi tillsammans  ska kunna värna vårt lands frihet, demokrati och säkerhet genom ett modernt försvar och då ska du rösta med  Folkpartiet.

Fixartjänst förebygger fallolyckor bland äldre!

Av , , 3 kommentarer 4

I flera kommuner finns en verksamhet som brukar kallas ”fixartjänst”. FIxartjänsten innebär att äldre kan få hjälp med sådant som att byta glödlampor, rensa hängrännor, byta gardiner osv, kort sagt sådant som innebär risk för fallolyckor bland äldre. Fallolyckorna bland äldre orsakar enormt lidande och är orsaken till många och långa sjukhusvistelser. Fixaren är ett enkelt och billigt sätt att förhindra många fallolyckor, och det borde finnas i alla kommuner. Vi har tidigare lagt förslag om en fixartjänst i Dorotea, men blev nedröstade. Men skam den som ger sig. Vi ska jobba vidare för att det ska finnas en fixartjänst även i Dorotea kommun.

Rör inte våra ambulanser!!

Av , , Bli först att kommentera 16

Socialdemokraterna och miljöpartiet tog bort ambulansen i Åsele och ersatte den med den riksbekanta akutbilen. I folkomröstningen för ett år sedan röstade en förkrossande majoritet av de röstande för att återställa ambulansen i Åsele. Ingenting hände. Nu är socialdemokraterna ute efter att ta bort nästa ambulans, denna gång i Lycksele. Att de aldrig lär sig att inlandets befolkning måste ha rätt till vårt på lika villkor: Rör inte våra ambulanser!!

Gemensam närvårdsnämnd Dorotea-Hoting/Tåsjö

Av , , Bli först att kommentera 9

Idag är det fyra olika ansvariga för omsorg, hälso- och sjukvård i Dorotea/Hotingområdet. Jag har skrivit en motion om att landstingen i Jämtland och Västerbotten, Dorotea kommun och Hoting i Strömsunds kommun ska bilda en gemensam Närvårdsnämnd som får ansvar för att driva sjukstugan i Dorotea med akutvårdsplatser och bli ansvarig för hemsjukvård, äldreomsorg och hemtjänst i området. Närvårdnämnden ska också få rekrytera personal, även läkare. Det skulle ge mindre kostnader för hyrpersonal, mindre administration och en rejäl satsning på vård på likvärdiga villkor. Och folkomröstningens beslut om att öppna akutvårdsplatserna skulle uppfyllas.

Sverige är inte neutralt

Av , , 1 kommentar 10

I morse satt en nyhetsuppläsare i TV och hävdade att det är kontroversiellt att Sverige skaffar vapen med lång räckvidd till vårt flygvapen. Det är kontroversiellt för ett ”neutralt land som Sverige” sas det. Men hallå: Sverige är inte neutralt. Sverige har sedan lång tid samarbete med NATO och våra demokratiska grannländer. Vi tar klar ställning mot Rysslands hot mot freden i Europa. Vi har lovat att hjälpa våra grannländer om de hotas av Ryssland. Det är Rysslands aggressiva politik med militära hot försvaret skyddar oss mot. Till och med den mest omedvetna nyhetsredaktion borde förstå det.

För övrigt: Läser Carlos Ruiz Zafóns Marina.

Demokrati a la miljöpartiet i teori och praktik

Av , , 5 kommentarer 19

I miljöpartiets partiprogram står att de tror på direktdemokrati där besluten fattas av dem som berörs. De skriver att "beslut i valda församlingar måste kompletteras och kunna överprövas direkt av medborgarna" (=Folkomröstning) vidare står att "Vår övertygelse är att en deltagande demokrati både förutsätter och föder ansvarstagande och engagemang hos varje medborgare".

Miljöpartiet är entusiastiska till folkomröstningar, i teorin. Nu tänker de rösta nej till folkomröstning i landstinget om sjukvården. Så mycket är deras partiprogram värt i praktiken. Trist.

Socialdemokraterna mixtrar med demokratin

Av , , Bli först att kommentera 5

Socialdemokraterna vill inte ha någon folkomröstning om sjukvården, men när de nu tvingas till det ställer de en fråga som inte stämmer överens med folkinitiativet, ställer krav på ett visst valdeltagande för att följa folkomröstningsbeslutet och lägger omröstningen på Mors dag i maj, allt för att få så få till valurnorna som möjligt. Urdåligt. 

Debatt om folkomröstning

Av , , 2 kommentarer 5

Landstingsrådet kräver att det ska vara minst 50 % valdeltagande för att de ska följa en folkomröstning. Det innebär alltså att socialdemokraterna underkänner val där mindre än hälften röstar. Intressant. EU val där ibland under hälften röstar gäller alltså inte? Kyrkoval där socialdemokraterna ställer upp där långt under 50 % röstar gäller alltså inte? Socialdemokraterna i landstinget i Västerbotten har en svajig demokratisyn.