Etrus och Ulda i Australien

 

 

 

Den främsta orsaken till att Eberhart Hällgren, mannen som uppfann regn, såg sina föräldrar kliva på tåget i Lubboträsk för att via Ekträsk och Yttersjön taga sig till Australien, var att Eberhart, Etrus ovetande, sålt de tre kossor som var familjens enda inkomstkälla.
 
Etrus var en försiktig herre som aldrig besökt kasino Cosmopol i Kalvträsk en enda gång och Ulda var också hon motståndare till spel och dobbel främst inom symötesföreningen där hon var andre vice kassör.
 
Historien gav Eberhart rätt och hans första förmögenhet skapades av just de pengar som han fick för dessa kossor när han sålde dem till Brattberg. Även detta var måhända en belgisk harv i ögat på Etrus som slitit i halva sitt liv utan att hava råd till två par skor (samtidigt). Inte så att han var avundsjuk på vad sonen Eberhart kunde göra med minimala medel, utan att han ville.
 
Resan till Australien var kanske en hastigt påkommen idé men Etrus var en principfast man som vägrade bryta ett ord eller löfte. Han var dock tvungen att fråga handlarens Greta var detta Australien låg och enligt vitten lär Etrus ha bleknat högst märkbart när han fick veta att det låg bra långt bortom Hällnäs.
 
Som tur var så hade prästen lovat att de inte behövde lära sig Australiensiska för gud skulle se till att de kunde språket när de klev av Lubboträskspilen i Melbourne att par dagar senare. Nu visade det sig inte vara alldeles sant men det var ju väntat om man betänker resten av svamlet i boken som dessa herrar hava som rättesnöre.
 
Tack vare att de styrande i Kalvträsk redan 150 år tidigare utsett Australien som en ö dit man kunde skeppa obehagliga typer och andra politiker så fanns det gott om människor som redan lärt sig den Kalvträska dialekten.
 
Etrus och Ulda köpte sig ett litet stycke mark om 400 000 kvadratkilometer och började odla fårull och på helgerna grävde de efter opaler. De blevo rätt framgångsrika och efter 4 år grundade de Sydney och Ulda köpte operahuset i Fiskberg och fick det via Sikån nedflottat och förankrat på den plats det ligger idag.
 
Där ser man vad tre kossor kan uträtta om man säljer dem till Brattberg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.