De styrande i Kalvträsk

 

 

Fullmäktiga män ur Kalvträsks styrande kår
Ur fam. Lindahls samling. Efterbearbetning Ulf Boström
 
De styrande i Kalvträsk voro en samling herrar och damer som voro demokratiskt utsedda att styra livet och ödet för de miljoner Kalvträskare som bebodde orten när detta nu begav sig. Ofta för att inte säga alltid sammanträdde dessa damer och herrar på Gammcaféee och mumsade livligt på myrstackar som Gerda bakade med sådan perfektion.
 
Utanför Gammcaféee satt en vacker emaljerad skylt som påbjöd den kommande gästen att gärna dricka Pommac men att den skulle vara väl kyld. Livet i Kalvträsk hade troligen varit mycket annorlunda i fall A Lindahl inte skapat denna dryck 1919. Och hur samhället sett ut idag utan Gerdas myrstackar skall vi knappt nämna.
 
Sammanträdesrummet på Gammcaféee hade utrustats av Eberhart Hällgren, mannen som uppfann Finska pinnar, med elektronisk utrustning för att upptäcka dolda mikrofoner och ordfällor utsatta av krigshetsarna i Lostträsk i syfte att underminera hela Kalvträskbygden från insidan.
 
Men tack vare Eberharts fiffiga apparat, som inte bara omformade ord utan hela meningar, kunde man med munterhet föra dessa underutvecklade medaljnertyngda typer bakom candelan gång på gång. Jag skall här ta ett par exempel på fullmäktigebeslut som genom Hällgrens meningsskijaktighetsmaskin kom att låta lite annorlunda än originalet:
 
Förslaget att bilda sportklubben Örnvingen bifalles, blev i Eberharts maskin:
Spelet Trivial Pursuit till Greta Westman, avslås.
 
Fullmäktige beslutar att en Fotbollsplan skall byggas mellan Folkets hus och Lia, blev
Turistguideutbildning till Nikolaus Jonsson, avslås.
 
Birger Konradssons ansökan om nya fotbollskosnören, bifalles, blev
Hastighetsmätare till Maximus Lindbergs cykel, avslås

3 kommentarer

  1. S

    Jag har varit på semester i Vindelgransele och bl.a. avfrostat frysbox, städat källare, plockat lingon, fiskat harr och kokat palt, och det gläder mig storligen att se att du fortfarande bloggar!

  2. S

    Såg att man kan prenumerera på inlägg, så nu har jag aktiverat det för din och Gunnels bloggar. Man kan även prenumerera på kommentarer, men det hoppar jag, då jag minns mina egna kommentarer, och de andra kan jag vara utan…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.