Bästa Beatles-låten utsedd

A day in the life är den bästa Beatles-låten genom tiderna. I alla fall enligt musikmagasinet Rolling Stone som listat de 100 bästa Beatles-låtarna. A day in the life, från den legendariska Sgt Pepper’s Lonely Heart’s Club Band från 1967, har kallats en orkestral orgasm av bandets producent Sir George Martin. Låten kom på förstaplats före I want to hold your hand och Strawberry fields forever.

Generellt har väl listan inte så många överraskningar, det är kritikerfavoriter högst upp, utom kanske I want to hold your hand som egentligen inte handlar om något viktigt. Den var mer tänkt som en kommersiell hit och blev det också. Det var nämligen Beatles första etta på Billboard Top 100-listan, därefter följde 18 till låtar på samma placering.

Tio-i-topp-listan ser ut som följande: 

  1. A day in the life
  2. I want to hold your hand
  3. Strawberry fields forever
  4. Yesterday
  5. In my life
  6. Something
  7. Hey Jude
  8. Let it be
  9. Come together
  10. While my guitar gently weeps 

 

(min favoritlåt med Beatles är Here comes the sun. George Harrison borde få mer upprättelse som kompositör, på denna lista är han med på nummer 6 och 10. Helt rätt.)

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Angelica

    Kan helt ärligt inte riktigt förstå hur A day in the life kunde kamma hem förstaplatsen, men den är ju hörd till skyarna av experterna så det var kanske inte så oväntat .. Dock så är jag lite förundrad över att ”I, me, mine” inte ens fick en plats på listan och mina andra favoriter ”Rain” & ”Paperback Writer” hamnade på plats 88 respektive plats 35 .. Jag vet helt enkelt kanske inte vad som är en bra låt! 😉

  2. Evelina Burström

    Svar till Angelica (2010-11-01 01:43)
    Beatles har en så enorm låtskatt och är så pass mångsidiga, så att ens göra en topp 100-lista måste vara i stort sett omöjligt. Men Det är ju lite av Rolling Stones grej att lista saker också, och de blir ständigt föremål för debatt. Och det är ju kul. 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.