Och Sveriges Oscarsbidrag är…

I går meddelade Svenska Filminstitutet att Andreas Öhmans regidebut I rymden finns inga känslor blir Sveriges Oscarsbidrag. 20-årige Bill Skarsgård spelar Simon med Aspbergers syndrom, vars vardag rämnar när broderns tjej flyttar ut. I februari får vi veta om den väljs ut bland de fåtal filmer som tävlar om en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film, men chansen för svenska filmer brukar vara minimal. Som konkurrenter har den filmer från hela världen som oftast är mycket bättre.

Jag såg faktiskt I rymden finns inga känslor i går och blev glatt överraskad. Ser man trailern verkar det vara en svensk slapstickkomedi där bananskalshalkande är roligt, men så var det inte. Komedi visserligen, men verkligen bra. Varm, rolig och välgjord. Det brast lite i skådespeleriet och skämtnivån ibland, men den höll ändå en hög nivå rakt igenom. Mycket bättre än jag vågade hoppas på.

Men Oscarsmaterial är den ju inte. Om Så som i himmelen inte fick en Oscar ska inte denna få det heller. Men Oscarsjuryn har ju en grej för skådespelare som agerar handikappade på ett eller annat sätt ("naaaw"), så man vet aldrig.

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Kalle

    Jag såg den på SVT i början av sommaren, typ som matiné och blev lite förvånad att se den på bio-affischer 2 månader senare. Är det bara jag som lyckades hitta av den då? och som du säger den var okej, men absolut inget Oscars-material.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.