Nästa stora tv-serie?

I går kväll var det premiär på den högkvalitativa amerikanska tv-kanalen HBO för vad som sägs bli den stora tv-serien efter SopranosBoardwalk Empire. Emmy-vinnande manusförfattaren och producenten Terence Winter, en av författarna bakom Sopranos, är också en av upphovsmännen bakom denna tv-serie. Den är baserad på Nelson Johnsons bok Boardwalk Empire: The Birth, High Times and Corruption of Atlantic City. Första avsnittet, som alltså visades i USA i går, regisserades av ingen mindre än Martin Scorsese. Några av skådespelarna är Steve Buscemi (som hade en stor roll i Sopranos), Michael Pitt och Kelly Macdonald.

Serien utspelar sig i Atlantic City (New Jersey) under förbudstiden på 1920-talet. Alkohol är på väg att förbjudas och politikern och maffiabossen Nucky Thompson (Steve Buscemi) tar tag i saken.

På sajten Metacritic, som lägger samman kritikers omdömen, ligger Boardwalk Empire på 88 av 100 möjliga poäng.

Detta ser jag mycket fram emot. Tillsammans med The Event. Äntligen, äntligen har den riktiga tv-hösten börjat. Bort med hollywoodfruar, Tylösands(k)ungar och ensamma mammor och fram med amerikanska kvalitetsserier.