Ung & Bortskämd – the remake

De ursprungliga deltagarna i SVT:s Ung & Bortskämd.             Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Diskussionerna har rasat i veckan mot föräldrarna och ungdomarna i SVT:s nya program Ung & Bortskämd som lockade 1,2 miljoner tittare under premiäravsnittet i måndags. Det är föräldrarnas fel att barnen är omogna och bortskämda, heter det.

Något jag tycker saknas i diskussionen är att det inte var ett särskilt bra program ur tv-synpunkt. Introduktionerna med de fasansfulla klippen ur ungdomarnas vardag, med mammor som åker 6 mil enkelväg för att komma med frukost och städa, var bra. Såg ni Lorenzos pappa med päls och glest, blont backslick? Sagolikt.

Och visst var det lite roligt att de hur svårt det kan vara att handla mat eller genomföra en arbetsdag. Därefter skulle föräldrarna, som något sorts pinsamt föräldramöte där vissa pratar och styr mer än andra, bestämma vilka tre det gick dåligt för. En av dem blev sedan hemskickad ganska tvärt. Det blev lite tårar och buhu, sen var det slut.

Tävlingsmomentet i Ung & Bortskämd borde kryddas på ordentligt. Den som är kvar sist vinner ju faktiskt en jordenruntresa. Men aldrig märks någon tävlingspepp eller vinnarskallar, eller ens prat om vinsten förrän mot slutet då en deltagare åker ut. Att föräldrarna i grupp ska komma överens om vem som åker hem känns… löst.

Varför inte mer tydliga tävlingsmoment – den som lyckas handla ingredienserna till en spagetti med köttfärssås på 15 minuter får 10 poäng? Den som genomför en av arbetsledaren godkänd arbetsdag får 20 poäng? Först minitävling därefter stortävling. Minitävlingarnas vinnare får en dag på spa och den som ligger sämst till får städa toaletterna i en vecka. En tydlig poängställning hänger på väggen i huset och de två som ligger sämst till i varje program möts i en utslagningstävling.

Då blir Ung & Bortskämd mer än ett förfasningsprogram. Då blir det bra tv också.

Då gör vi så, SVT, okej?

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.