Diger svensk filmvår

Det vankas en blandning av dokumentärer, drama och nybuskis under den svenska filmvåren. En vild blandning, som jag tänkte presentera på ett lika vilt sätt.

Vi har något så udda som en svensk krigsfilm – Gränsen, folkhemsbuskisen tillika storfilmen Åsa-Nisse: Wälkom to Knohult, Hotell Gyllene Knorren – filmen efter den populära julkalendern (tydligen var den populär, jag har ingen aning) och kriminalitetsdramat Odjuret. Vi har dramakomedin Hur många lingon finns det i världen byggd fritt på Glada Hudik-teatern (med bland annat Vanna Rosenberg och Sverrir Gudnason i rollerna), familjedramat Between two fires och olyckliga-förhållande-filmen Isolerad.

Alicia Vikander hyllades för sin roll i Till det som är vackert, och syns i en svensk storfilm i vår. FOTO: NORDISK FILM

Störst bland spelfilmerna verkar Ella Lemhagens kriminaldrama Kronjuvelerna bli, om ett triangeldrama mellan stekheta skådisarna Alicia Vikander, Bill Skarsgård och Björn Gustafsson.

Sedan är det ett gäng dokumentärer. My heart of darkness handlar om den sydafrikanske krigsveteranen Marius Van Nierkerk, Jussi i våra hjärtan om den hyllade tenoren Jussi Björling som skulle ha fyllt hundra i februari, mjölkardokumentären Kokvinnorna och The Black Power Mixtape 1967-1975 om den afroamerikanska kampen för rättvisa.

Pust. Jag ser fram emot Jussi Björling-filmen, Kronjuvelerna och Åsa-Nisse. När Kjell Bergqvist är i huvudrollen och Henrik Dorsin skrivit manus kan det bli hur bra som helst – nybuskis eller inte. Förmodligen ryms massor av trilla-på-ändan-humor i den stjärnspäckade filmen men hoppet lyser ändå inom mig.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.