Vem vill äta fisk i från Umeå älv

Lånat Dokument av Marie Person Årets Västerbottning och Mrs  SAVE THE BALTIC/SALMON.

http://savethebaltic.wordpress.com/2013/11/25/vem-vill-ata-fisk-i-fran-umea-alv/

Vem vill köpa fisk av fiskodlare som huserar i Umeälven, nedströms världens femte största nickelgruvsprojekt – dvs Rönnbäck? Vem vill äta av matråvaror som  fisk, vilt, fågel, bär, svamp, örter m.m. vilka absorberat restprodukter i vatten, luft, och dammpartiklar som sprids lång väg från nickelbrytningen varvat med asbestfibrer? Vem vill ta sitt dricksvatten i kölvattnet av en sådan miljöpåverkande verksamhet och servera detta till sina barn? Vem skulle vilja turista i Sveriges ”hållbaraste län” år 2020 om vi har vårt eget Talvivaara eller Nickel i regionen? Välkommen till Hemavan Tärnaby (glöm inte att säga åt barnen att inte smaka på snön).

Jag dvs Kenneth Karlsson vart inbjuden för att informera om våra vatten.

EN DAG PÅ TORGET 022EN DAG PÅ TORGET 007EN DAG PÅ TORGET 004

Kommunalråd Mörtsell och alla styrande politiker, tjänstemän, myndigheter och andra som har möjlighet att påverka detta högriskprojekt – ni har ett tungt ansvar att bära i Rönnbäcksprojektet och dess långsiktiga hälsoeffekter. Ni kommer alltid att förknippas med det. Oavsett miljölagstiftning – med dessa nya extremt storskaliga projekt, behövs bara små missbedömningar och olyckor för att konsekvenserna ska bli katastrofala, speciellt på en plats som Rönnbäck – där man är direkt ute i sjösystemet.  Oyckor sker hela tiden i gruvbranschen – se Blaiken, Hornträsket, Aitikdammarna och nu senast Lainejaur m.fl. m.fl. Utsläpp kalkyleras i verksamheten. En enorm avfallsdeponi i direkt anslutning till Umeälven – vad kostar evig tillsyn av det? Väg in alla risker och realistiska kostnader i projektet så skulle ingen vettig människa vilja ta i det ens med tång. Läs Arne Müllers bok om du inte redan gjort det. Googla på minerallagen. Varför ska eventuella gruvjobb gå före alla andra jobb? Sverige står idag för drygt 90% av all järnmalm i Europa. Varför ska mineralerna skänkas bort och inget gå tillbaka till regionerna och lokalsamhällena som påverkas? Ändra minerallagen nu och stärk miljöskyddet.

1383640_10201443976798942_1243483593_n485830_380433345320718_997913708_n

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.