Northland får skarp miljökritik

Northland får skarp miljökritik

http://savethebaltic.wordpress.com/2013/11/27/muonio-samt-tornealven-hotas-av-northland-resources/

528279_380433775320675_651933655_n

Efter min dialog med gränsälvs kommissionen kommer det rapport om det bristande dammar och fusket med klarnings dammens storlek. Detta skulle aldrig ha godkänns av rådande myndighet! detta är ett solklart fall för JO, vi i föreningen skall självklart överväga en sådan handling. Kenneth
Laxen och öringen i Muonioälven hotas av Northland Resources planerade gruvbrytning i finska Kolari. Nu får det gruvbolaget skarp kritik – som kan riskera hela projektet. Enligt gränsälvskommissionen finns stora brister i miljökonsekvensbedömningen.
”Laxen och öringen i Muonioälven hotas av Northland Resources planerade gruvbrytning i finska Kolari. Nu får det gruvbolaget skarp kritik – som kan riskera hela projektet. Enligt gränsälvskommissionen finns stora brister i miljökonsekvensbedömningen. Kommissionen konstaterar bland annat att gruvbolaget inte har utrett hur laxen och öringens reproduktionsmöjligheter försämras.
”… kunskap om lokala förhållanden hos projektets konsulter är bristfällig. Den vilda laxen som reproducerar sig i Torne och Muonio älvar har fått relativt lite uppmärksamhet i rapporten. Den utrotningshotade öringen nämns ganska hastigt i rapporten. Samband mellan vattenkvalitet och fiskarternas levnadsförhållanden har inte alls beskrivits”, skriver kommissionen bland annat.
Vidare konstateras att giftiga ämnen som kadmium, koppar, nickel och uran kan stiga till nivåer som är skadliga för yngel och reproduktion. Enligt gruvbolagets egen bedömning skulle förekomsten av skadliga ämnen i Muonio älv öka med mer än 50 procent över älvens grundnivå i verksamhetens femte år.
Utöver det ser gränsälvskommissionen risker för en allmän försämring av vattenkvaliteten i älven, som nyttjas för dricksvattenproduktion i Tornedalen. Det är inte heller tillräckligt utrett hur en eventuell framtida nedläggning av gruvdriften påverkar miljön.
”Nedlagda gruvområden kräver efterbehandling, uppföljning och underhåll i årtionden och nedläggningsplanen är ett viktigt dokument för vidare planering av gruvdrift samt för omfattande konsekvensbedömning”, skriver kommissionen i sitt yttrande som har undertecknats av bland andra länsrådet Johan Antti, som även är ordförande i gränsälvskommissionen.”
http://www.nsd.se/nyheter/northland-far-skarp-miljokritik-8055340.aspx

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.