Så väljer man rätt teknik för permanent hårborttagning

När man talar om permanent hårborttagning så menar man egentligen olika metoder att på ett bestående sätt reducera oönskad hårväxten i utvalda regioner.

Detta kan man göra med hjälp av ett antal olika förfaringssätt där de mest kända är olika typer av laser- och ljusbehandlingar.

Ljus- och laserbehandlingar

Permanent hårborttagning med laser eller ljus går i grunden ut på en och samma princip – att hetta upp hårsäcken där hårstråt ”växer” till uppskattningsvis sjuttio c. Vid denna temperaturen dör hårroten och slutar därmed att skapa hår.

Dessa behandlingar verkar allra bäst på personer med ljus hy och mörka hår. Ju mer skillnad mellan hudytan och håren desto bättre behandlingseffekt.

Laser är normalt sett mer effektiva än behandlingar med ljus som ex. IPL. Av det skälet är de många gånger även dyrare.

Oaktat om man använder ljus eller laser behövs ca sex behandlingstillfällen genomförda med någon månads mellanrum innan man når resultat.

Andra tekniker för hårborttagning

Det finns egentligen 2 alternativ till permanent hårborttagning med ljus och laser. Dessa används i första hand på människor eller i regioner som inte kan behandlas på annat sätt.

En av dessa tekniker heter diatermi och betyder att en väldigt tunn nål kopplad till en diatermiapparat, förs ned till hårroten som är belägen några mm ned i hyn. Den högfrekventa växelströmmen slås på till nålspetsen och värmeenergin skadar hårroten så att hårstrået inte kan växa ut på nytt. Processen är tidskrävande då varenda hårsäck behöver behandlas var för sig.

Den andra tekniken för permanent hårborttagning heter elektrolys. Metoden innebär att man sticker ner en tunn nål i hårsäcken genom vilken man leder en låg ström. Efter ett par min skapar strömmen en kemisk reaktion i hårroten vilken leder till att den förstörs. Även denna metod är i likhet med diatermi tidsödande och därigenom förhållandevis dyr.

Etiketter: ,

3 kommentarer

 1. Daniel

  Eller så kan kvinnor sluta leva under normernas förtryck, samma förtryck som säger att de är okvinnliga om de inte rakar bort allt hår förutom det på huvudet. Det vore mycket bättre. Vore mycket bättre också om män slutade förtrycka kvinnor på detta vis.

 2. Johan Ernelind

  Svar till Daniel (2013-02-07 15:27)
  Hej Daniel,

  Tack för din kommentar!

  Just det ingreppet du valt att kommentera lever även många män idag under samma ”förtryck”. Det finns många fall där jämställdheten inte nått lika långt 😉

  Hårborttagning är en av de vanligaste skönhetsbehandlingar män utför i Sverige. Det är den 3e vanligaste (män/kvinnor) i världen.

  Hoppas jag kunnat lugna dig något med dessa ord.

  Mvh Johan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.