Styrketräning

Det blir aldrig lättare, man blir bara starkare!

Slipp orkeslösheten med rätt näring i mat och kosttillskott

Vinterdepression med dess symptom är vanligt i Sverige. Är du allmänt seg i vintertid? Känner du dig trött och hängig? Drabbas du av infektioner och irritationer?

Om Ja; då kan det vara dags att tänka på ditt vitaminintag och övrig näring.

Vårt dagsbehov av olika sorters vitaminer räknas i milli- och mikrogram. Det låter inte mycket. Men även om vitaminerna behövs i så små mängder är de livsviktiga och kan inte ersätta varandra.

Att se till att få i sig tillräckligt med vitaminer är lika viktigt sommar som vinter. Speciellt idag när maten är så behandlad, när vi äter ensidig kost och stressar mycket.

A-vitaminerna är viktiga för vårt immunförsvar och våra slemhinnor. D-vitaminerna är viktiga för kalkintaget. D-vitamin bildas i huden när vi vistas i solen och det blir det inte lika mycket av under vintern. Näringsämnen som protein och omättade fetter är också mycket viktigt.

En viktig barometer på vår vitaminstatus är hår, hud och naglar ser ut och hur ofta vi drabbas av infektioner. Risigt hår, tråkig hy, spruckna naglar och täta infektioner kan vara ett tecken på vitaminbrist.

Känner du dig orolig ska du vända dig till en hälsokostaffär eller e-butik och köpa pålitliga kosttillskott. Man kan börja med en multivitamintablett och sedan lägga till andra kosttillskott om det behövs. Vet du vilka livsmedel som innehåller A-, B- och C-vitaminer? Vilka symtom man får om man har brist på dem?

Bra näring i mat eller kosttillskott

  1. B12 hittar man framför allt i fisk, kött och i mjölkprodukter. Folsyra finns i bland annat apelsiner, broccoli, bönor, linser, spenat och fullkornsprodukter.
  2. Maten ska inte innehålla för mycket fett.
  3. Se till att äta mycket grönsaker, både kokta och okokta.
  4. Gröt, bröd och müsli är bra eftersom de innehåller fibrer, vilka är bra för tarmfunktionen. Fibrer håller förstoppningen borta.
  5. Protein behöver du mycket av, och finns enklast som proteinpulver eller i mat som fisk, kyckling och magert kött.
  6. För att förebygga benskörhet och frakturer, som drabbar många äldre, är fettfattiga mjölkprodukter att rekommendera.

Vitaminbrist extra vanligt med åren

Att äta en mångsidig kost är lika viktigt i högre åldrar som hos unga. Många äldre hör till riskgruppen som inte får i sig nödvändiga vitaminer och mineraler genom maten och kan därför behöva ett extra intag av vitamintillskott genom tabletter.

Med åren får kroppen allt svårare att ta upp vissa ämnen. Därför är det extra viktigt för äldre personer att äta rätt och samtidigt ta ett extra tillskott av vissa vitaminer, särskilt B-vitaminer. Majoriteten av alla äldre äter tyvärr en alltför ensidig och näringsfattig kost. Att kosten lätt blir ensidig kan bero på att man inte får hjälp med att tillaga ett riktigt mål mat. Då är det enklare att bara dricka en kopp kaffe (som utan tvekan är världens mest använda prestationshöjare) och en smörgås. Många äldre som är ensamstående tycker dessutom inte om att äta utan sällskap, vilket leder till att man inte äter alla de mål om dagen som kroppen behöver.

Enligt uppgifter lider inte mindre än hälften av alla som fyllt 70 år av brist på B-vitamin. Brist på vitamin B12 och folsyra ger symptom som kommer smygande, exempelvis håglöshet, yrsel, trötthet och balansstörningar. B12 kallas även för minnesvitaminet, en brist kan nämligen leda till sämre minne. Det är de dåliga matvanorna hos äldre ligger bakom vitaminbristen men att det dock inte är den enda orsaken.

Det finns andra orsaker också. Bland annat har man sett en atrofisk gastrit och att slemhinnan i magen börjar åldras. Dessutom finns en autoimmun brist, där det fattas en faktor som behövs för B12-omsättningen i magsäcken. Men den stora boven är matvanorna. Äldre äter dåligt – för lite och för ensidigt.

Hur kommer det sig då att många äldre inte får i sig den näringsrika mat de så väl behöver, kan man undra.

Många gamla äter ett mål om dagen och sedan dricker de kaffe med en smörgås till. Dessutom får många huvudmålet från något storhushåll. Då är ofta maten halvljummen eller kall och behöver värmas. Där försvinner en stor del av vitaminerna.

Även ett extra tillskott av D-vitamin rekommenderas, eftersom förmågan att ombilda vitaminer i huden minskar med åldern. Vitamin K är också ett vitamin som kan behövas. Det spelar en viktig roll i benbyggandet och när det gäller att stärka skelettet, där bland annat mjölk kan hjälpa till. Personer med benskörhet till exempel lider ofta av K-vitaminbrist.

Får man inte i sig alla viktiga vitaminer genom kosten bör man absolut ta ett kostillskott. Både B12 och folsyra, vitamin K och D finns att köpa receptfritt på Apotek, på nätet, och i hälsokostaffärer.

En kommentar

  1. Pingback: Nyttig mat: 4 recept på billig middag – enkel, sund kost | Styrketräning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.