Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Utbildnings och fritidsnämnd!!!

När vi hade utbildnings och fritidsnämnd sist. Så gav en ening nämnd uppdrag till förvaltningschefen att fortsätta med bemanningsförändringar inom skolan.

Det jag vill påpeka är att vi inte ännu tagit budget så formellt är inte detta beslut tagit ännu. Men vår nämnd anser att vi måste bespara och det ganska hårt för att få det att gå ihop.

Det finns enligt mig och den eniga nämnden besparingar vi kan göra utan att det blir allt för dålig kvalité inom skolan. Men att den försämras förstår vi alla!

I Vindeln har vi haft en mycket bra skola med hög lärartäthet. Den har legat över 11lärare/100elever. Rikssnittet ligger på 8,4 lärare/100 elever. Med den besparing vi föreslår nu så kommer vi att hamna på ca 9,5lärare/100elever. Så trots stora besparingar så kommer vi fortsättningsvis att ha en stabil lärarkår som kan utföra ett bra arbete.
Vi får lita på att ledningsgrupp, fack och övrig personal är överrens om att det de presenterar för oss politiker är genomförbart. För just det dom visar för oss är det vi oftast grundar våra beslut på.

Ett litet utdrag ur texten vi politiker fick presenterade för oss.

Arbetet för att komma fram till denna besparings åtgärd har skett genom två arbetsmöten med samverkansgruppens medlemmar samt skolans rektorer och med informationsmöte till skolans personal och arbete i ledningsgrupp skola.

Arbetsgruppen ’samverkan + rektorer’ har fokuserat på hur arbetssätt kan ändras, där tid prioriteras med elev och ledningsgruppen har med detta underlag arbetat med ändrad bemanning främst till höst terminens start 2009.

För att genomföra denna ändring ställs ändrade krav i verksamheten och de kommande medarbetarsamtalen mellan chef och medarbetare kommer att fokusera på varje medarbetares roll i en förändrad arbetssituation. Ledningsgruppen finner det möjligt att öka tid med elev till hösten 2009.

Lite mer personliga tankar:
När det gäller vårdpersonalen så ligger vi enligt mina källor under rikssnittet när det gäller vårdare/brukare. Därför är mitt parti och övriga oppositionen starkt emot ytterligare neddragningar inom denna verksamhet! Därför vill vi att vi tittar på alla verksamheter inom kommunen och inte bara två!

Det värsta jag vet är att genomföra besparingar. ( Antar att det är det värsta alla politiker ställs inför.)
Jag har suttit med i politiken i två mandatperioder snart och har i princip aldrig fått vara med om att ta ett positivt beslut. Detta har gjort mig ganska luttrad och frågande till hur det kan ha gått så snett med vår ekonomi.

Det finns flera anledningar till att det ser ut som det gör, men det jag har hakat upp mig mest på är majoritetens ovilja att förstå att nya idéer måste hittas på för att få bästa möjliga service för alla kommunbor. Jag och vårt parti försöker hitta lösningar som kan göra så att vi kan få det bättre anser jag. Sen att en del inte tycker om våra förslag det hör till sakens natur.

Men majoriteten har som jag tidigare nämnt bestämt sig för att ensam sänka skeppet. Så vi kan tyvärr inget annat göra än att stå på sidan och titta på. För det funkar så i en demokrati dom som har flest röster bestämmer oavsett om dom tänker fel eller inte!

/ Sunken

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.