Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Offentliga sektorn

Så fungerar den offentliga sektorn! (Ett utdrag från skl:s hemsida)

Sverige är en demokrati. I en demokrati ansvarar medborgarna gemensamt för samhället. Du som medborgare bestämmer vilka politiker som ska styra och administrera Sverige.

Det gör du genom att välja politiker:

på lokal nivå – i kommunen
på regional nivå – i landstinget/regionen
på nationell nivå – i riksdagen
i EU – i EU-parlamentet
Kommunerna
Kommunerna ansvarar för merparten av den samhällsservice som finns där vi bor. Bland de viktigaste uppgifterna är förskola och skola, socialtjänst och äldreomsorg.

Landstingen och regionerna
Landstingen och regionerna ansvarar för uppgifter som är gemensamma för stora geografiska områden och som ofta kräver stora ekonomiska resurser. Landstingens viktigaste uppgift är hälso- och sjukvård.

Regeringen
Regeringen styr landet och myndigheterna. Regeringen fattar också beslut i ärenden som inte någon myndighet ansvarar för.

Riksdagen
Riksdagen företräder folket och beslutar om nya lagar, beslutar om statens inkomster (skatter) och utgifter. Riksdagen granskar och kontrollerar också regeringens och myndigheternas arbete.

Myndigheterna gör vad riksdagen och regeringen beslutat.

EU
I Europeiska unionen, EU, samarbetar idag 27 europeiska länder. Ungefär 60 procent av de ärenden som behandlas på kommunernas och landstingens fullmäktigesammanträden påverkas direkt eller indirekt av medfinansiering eller beslut i EU.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.