Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

= Bred satsning på aktiva åtgärder =

Med anledning av den ekonomiska vårpropositionen skriver idag finansminister Anders Borg och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin på Dagens Nyheters debattsida.

I vårpropositionen tillförs 10 miljarder kronor till aktiva åtgärder och arbetslöshetsförsäkringen på tilläggsbudgeten. Mellan 2008 och 2009 tillförs över 20 miljarder och för de närmaste åren handlar det om en ökning på 50 miljarder kronor.

Det går inte att isolera Sverige från krisen. Det finns inga utgiftsposter i statsbudgeten som gör att amerikanarna köper fler bilar, det finns inga skatter vi kan sänka som gör att tyskarna köper mera specialstål eller subventioner som gör att kineserna åter börjar importera kullager. I detta läge blir den viktigaste prioriteringen att dämpa nedgången, att motverka att sysselsättningen faller och förhindra att arbetslösheten biter sig fast. Arbetslinjen stavas i lågkonjunktur aktiv arbetsmarknadspolitik.

Alliansregeringen fick väljarnas förtroende att återskapa arbetslinjen, skapa fler vägar tillbaks till arbete och förhindra att människor fastnar i utanförskap. Det förtroendet bär vi med oss även nu i lågkonjunktur. Regeringens bedömning är att en satsning på aktiva åtgärder, vid sidan av att tillföra kommunerna ökade resurser för att minska uppsägningarna, är den effektivaste åtgärden för att förhindra att arbetslösheten biter sig fast. Vi tar ansvar för Sverige.

Läs hela artikeln här

/Sunken

3 kommentarer

  1. Kan det sägas bättre...

    Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv, tycker att regeringen faller in i bidragstänkande med förslagen i vårpropositionen.

    ? Regeringen faller tillbaka i bidragslinjen, arbets- och investeringslinjen är ett minne blott. Huvudpunkterna är en kraftig ökning av bidragen till kommunerna och till arbetsmarknadspolitiken men offensiva satsningar som tidigareläggning av investeringar uteblir, säger Fölster till TT.

    Men Sunken han försvarar m-sveket!

  2. Stefan

    Om det nu börjar saknas pengar i akasse systemet så är det det väll mycket bra att staten går in med mer pengar i detta eller hur?

    Eller menar ni inom S att så fort regeringen stöttar nåt av era hjärtebarn så är ni emot av principiella skäl?

  3. Curre

    i alliansens ögon är inte utbildning utan man ska få hjälp att söka arbeten som inte finns eller det är 2000 st sökande till. Nä nu får dessa personer som röstade blått sist bita i det sura äpplet ! Men klaga inte nu !!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.