Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Gårdagens möte!

Angående gårdagens möte! Många samtal blev det idag, allt från arga Sossar till mindre positiva föräldrar och lärare har jag talat med.

Efter mötet var slut, tog jag kontakt med mitt parti och en del vanliga Svenssons som jag har bra kontakt med och resonerade förslaget med de. En frågade mig om det gick bra att prata om det jag berättat offentligt. Javisst sa jag i och med att jag är för demokrati, och hela detta möte gick i Stalins anda, så ansåg jag att förslagen måste ut så folk få tala om de. Vi i nämnden är ingen klubb för inbördesbeundran där allt ska ske inom lyckta dörrar. Innevånarna ska få veta vad vi håller på med. En del saker som kommer fram i nämnden är sekretessbelagt så det kommer ej fram hur mycket ni än plågar mig.

På gårdagens möte presenterades ’ETT’ förslag för oss politiker i nämnden. Som skulle göra så att vi hamnar inom angiven ram. Med betoning på ’ett’ ska jag snabbt redovisa vad förslaget gick ut på.

Men först vill jag nämna tillvägagångssättet för detta möte.
Vi har ett presidium som består av jag, Birgitta Sigfridsson (C) och Nämndens Ordförande Karin Nilsson Sandkvist (S). Vi ska inför varje nämndsmöte gå igenom verksamheterna och olika förslag där. Sedan är det upp till oss att redovisa för våra partier om vad som komma skall. Jag som sitter för oppositionen redovisar även för andra partier om vad som är på gång.
Inför detta möte blev det inget möte!

Vi har tydligen en ordförande i nämnden som saknar kunskaper i hur en demokrati ska fungera. Hon har helt personligen tagit fram detta förslag tillsammans med ’sina’ tjänstemän utan att vare sig jag eller C:s representant fått veta ett dyft. Dessutom så fick alla nämndsledamöterna de aktuella handlingarna på aktuellt möte. Vi fick alltså inte handlingarna utsända till oss i förväg. Jag vet att det var kort om tid men fel är det ändå. Man ska kunna få förbereda sig litegrann!

När då förslaget blev presenterat så ville först Ordförande att vi skulle gå till beslut nu på Måndag. De ansåg att vi alltså på fyra dagar skulle prata ihop oss med medlemmar och styrelsen, för att sen fatta beslut om budgeten för 2010 som vi nu fick på bordet.

(Såg även att en del i majoriteten satt med häpet ansiktsuttryck när förslaget presenterades.)

Vi hade innan mötet gett direktiv till våra tjänstemän att komma med förslag på hur vi skall lyckas komma ner på en lärartäthet på 10lärare på 100elever.(Rikssnitt 8,4)
De lyckades de med så en eloge för det ska de ha! Men att de bara gav oss ett enda förslag på hur det skulle gå till är enligt mitt sätt att tänka bedrövligt!
Och ingen annan än nämndens ordförande ska beskyllas för att det blev så!

Nu fick vi alltså på sittande möte ’ETT’ förslag som vi först hade till Måndag att bestämma oss hur vi skulle göra med. Men efter diskussioner fick vi faktiskt tills nästa Fredag på oss att prata ihop oss. Ni som hänger med i min något förvirrade skrivning förstår nog problemet.

En del av förslagen gick ut på följande: (Redovisar inte alla ännu)

Alla elever som går i femman nästa år skall flyttas in till Renforsskolan som då blir en 6-9skola from HT 2010.
(Föräldragrupper och även lärare har blivit lovade att detta tidigast skulle ske HT 2011 så att man skulle hinna resonera ihop sig och väga för och nackdelar mot varandra, efter det skulle ett inriktningsbeslut ske i Juni i år var det sagt.) Om nu förslaget går igenom så bestämmer nämnden detta Fredagen den 24April istället och då är det inte inriktningen utan om det blir eller ej. Jag känner och förstår att majoriteten kommer att köra igenom detta oavsett vad föräldrar eller vi i Oppositionen säger. (Om de inte gör en pudel villsäga)
Men hopp finns mina vänner det definitiva beslutet tas i KF i Juni!

Ett till förslag var att Tvärålunds skola görs om till småbarnskola. Detta innebär att 3an-6an flyttar in till Vindeln from HT 2010. Innan ni drar för höga växlar så gjorde Karin en pudel idag i denna fråga. Med andra ord detta förslag kommer ej att hamna under 2010års budget. Hon insåg att hon aldrig skulle få igenom det politiskt Centerns båda representanter sa rakt ut på mötet att de inte skulle ställa sig bakom detta förslag.

Finns mycket jag kan skriva om detta. Men en sak som jag säger är att detta bland annat är en rättvisefråga. Den dagen då Tvärålund eller Hällnäs får så dåligt elevunderlag att en kvalitativ utbildning ej går att genomföra ställer jag mig bakom förslaget direkt. Dessutom så är de skolor som ligger relativt stadigt på samma elevunderlag och tappar inte så många elever framöver som centralskolorna i kommunen gör. Nu kommer nog en del att hugga på att jag bara bryr mig om Tvärålund för att jag bor där, men så är inte fallet.
Skulle vi lägga ner de byskolorna som vi har i dagsläget kan vi glömma att vi någonsin för en positiv befolknings statistik i vår kommun. Man ser tydligt att Sossarna vill att allt ska in till centralorten. Byarna som nu har skolorna kvar jobbar ideellt (utan någon större inblandning av kommunen) med att få folk att flytta in till sina upptagningsområden och på så sätt få till en en fortsatt överlevnad för deras upptagningsområde.

Måste ge mig där ska upp om fyra timmar.
Mer kommer det lovar jag!

/Sunken

4 kommentarer

  1. Non moderate next election!

    Sunken har lätt att kritisera framlagda förslag. Det är ju alltid lätt att ställa sig ”off side”.

    Men vad har moderaterna för förslag till besparingar när regeringen sviker kommunerna?

    Tomma tunnor skramlar mest…. ?

  2. undrande

    Soc du gott efter denna urladdning? Kom med alternativ till förslagen så vi kan tro på din(M.s) vilja att vara bästa kommun för barnfamlijer.

  3. Robin

    Sen sossarna tog över 1998 har Vindelnskommun gått back med 54 MILJONER
    Innan dess var kommunen en rik kommun med lägsta skatten i landet.

    Vilka tunnor är tommast
    det är farligt för sossar att kasta sten i GLASHUSET

  4. Sunken

    Lugn bara lugn förslag kommer!

    Och jag kritiserar förslag som jag ej tycker är bra, så är det bara, och idetta fall så kritiserades även förslaget av Halva majoriteten dvs Centern!

    Halvtomma tunnor skramlar mindre!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.