Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Så fungerar demokratin i Vindeln!

I och med att jag blev citerad i VK idag publicerar jag bloggen jag skrev i Torsdags på nytt!
(Jag har redigerat lite i den!)

Vi hade som sagt möte i Onsdags där vi skulle resonera budgeten inför 2010.

Efter mötet var slut, tog jag kontakt med mitt parti och en del vanliga Svenssons som jag har bra kontakt med och resonerade förslaget med de. En frågade mig om det gick bra att prata om det jag berättat offentligt. Javisst sa jag i och med att jag är för demokrati, och hela detta möte gick i odemokratisk anda, så ansåg jag att förslagen måste ut så folk få disskutera om de. Vi i nämnden är ingen klubb för inbördesbeundran där allt ska ske inom lyckta dörrar. Innevånarna ska få veta vad vi håller på med. En del saker som kommer fram i nämnden är sekretessbelagt så det kommer ej fram hur mycket ni än plågar mig.

På gårdagens möte presenterades ’ETT’ förslag för oss politiker i nämnden. Som skulle göra så att vi hamnar inom angiven ram. Med betoning på ’ett’ ska jag snabbt redovisa vad förslaget gick ut på.

Men först vill jag nämna tillvägagångssättet för detta möte.
Vi har ett presidium som består av jag, Birgitta Sigfridsson (C) och Nämndens Ordförande Karin Nilsson Sandkvist (S). Vi ska inför varje nämndsmöte gå igenom verksamheterna och olika förslag där. Sedan är det upp till oss att redovisa för våra partier om vad som komma skall. Jag som sitter för oppositionen redovisar även för andra partier om vad som är på gång.
Inför detta möte blev det inget möte!

Vi har tydligen en ordförande i nämnden som saknar kunskaper i hur en demokrati ska fungera. Hon har helt personligen tagit fram detta förslag tillsammans med ’sina’ tjänstemän utan att vare sig jag eller C:s representant fått veta ett dyft. Dessutom så fick alla nämndsledamöterna de aktuella handlingarna på aktuellt möte. Vi fick alltså inte handlingarna utsända till oss i förväg. Jag vet att det var kort om tid men fel är det ändå. Man ska kunna få förbereda sig litegrann!

När då förslaget blev presenterat så ville först Ordförande att vi skulle gå till beslut nu på Måndag. De ansåg att vi alltså på fyra dagar skulle prata ihop oss med medlemmar, föräldrar och styrelsen mm, för att sen fatta beslut om budgeten för 2010 som vi nu fick på bordet.

(Såg även att en del i majoriteten satt med häpet ansiktsuttryck när förslaget presenterades.)

Vi hade innan mötet gett direktiv till våra tjänstemän att komma med förslag på hur vi skall lyckas komma ner på en lärartäthet på 10lärare på 100elever.(Rikssnitt 8,4)
De lyckades de med så en eloge för det ska de ha! Men att de bara gav oss ett enda förslag på hur det skulle gå till är enligt mitt sätt att tänka bedrövligt!
Och ingen annan än nämndens ordförande ska beskyllas för att det blev så!

Nu fick vi alltså på sittande möte ’ETT’ förslag som vi först hade till Måndag att bestämma oss hur vi skulle göra med. Men efter diskussioner fick vi faktiskt tills nästa Fredag på oss att prata ihop oss. Ni som hänger med i min något förvirrade skrivning förstår nog problemet.

En del av förslagen gick ut på följande: (Redovisar inte alla ännu)

Alla elever som går i femman nästa år skall flyttas in till Renforsskolan som då blir en 6-9skola from HT 2010.
(Föräldragrupper och även lärare har blivit lovade att detta tidigast skulle ske HT 2011 så att man skulle hinna resonera ihop sig och väga för och nackdelar mot varandra, efter det skulle ett inriktningsbeslut ske i Juni i år var det sagt.) Om nu förslaget går igenom så bestämmer nämnden detta Fredagen den 24April istället och då är det inte inriktningen utan om det blir eller ej. Jag känner och förstår att majoriteten kommer att köra igenom detta oavsett vad föräldrar eller vi i Oppositionen säger. (Om de inte gör en pudel villsäga)
Men hopp finns mina vänner det definitiva beslutet tas i KF i Juni!

Ett till förslag var att Tvärålunds skola görs om till småbarnskola. Detta innebär att 3an-6an flyttar in till Vindeln from HT 2010. Innan ni drar för höga växlar så gjorde Karin en pudel idag (Torsdag) i denna fråga. Med andra ord detta förslag kommer ej att hamna under 2010års budget. Hon insåg att hon aldrig skulle få igenom det politiskt Centerns båda representanter sa rakt ut på mötet att de inte skulle ställa sig bakom detta förslag.

Finns mycket jag kan skriva om detta. Men en sak som jag säger är att detta bland annat är en rättvisefråga. Den dagen då Tvärålund eller Hällnäs får så dåligt elevunderlag att en kvalitativ utbildning ej går att genomföra ställer jag mig bakom förslaget direkt. Dessutom så är de skolor som ligger relativt stadigt på samma elevunderlag och tappar inte så många elever framöver som centralskolorna i kommunen gör. Nu kommer nog en del att hugga på att jag bara bryr mig om Tvärålund för att jag bor där, men så är inte fallet.
Skulle vi lägga ner de byskolorna som vi har i dagsläget kan vi glömma att vi någonsin för en positiv befolknings statistik i vår kommun. Man ser tydligt att Sossarna vill att allt ska in till centralorten. Byarna som nu har skolorna kvar jobbar ideellt (utan någon större inblandning av kommunen) med att få folk att flytta in till sina upptagningsområden och på så sätt få till en en fortsatt överlevnad för deras upptagningsområde.

Måste ge mig där ska upp om fyra timmar.
Mer kommer det lovar jag!

/Sunken

15 kommentarer

  1. Louise Hägglund

    Hej Sunken
    Jag sitter här ute i skogen och blir högröd i hela kroppen när jag läser vissa delar av det du skriver. Jag kommer själv ihåg hur tufft det var att börja på högstadiet och nu ska dom flytta dit 6an också.
    Vad vinner man på det barnen sluta vara ute och leka på rasterna när man börjar högstadiet, många tar sin första fylla börjar röka och snusa varför vill VI ATT VÅRA BARN SKA BLI STORA SÅ FORT?
    VAD TJÄNAR VI PÅ DET?
    nej låt barnen gå 1-6 på ett ställe och sedan börja högstadiet i 7an.

    Sedan håller jag med dig i frågan om att flytta Tvärålundsbarnen fast jag bor på andra sidan av kommunen, blir det ej en bra undervisning så då är det ju läge att flytta på barnen men som det nu ser ut hos oss i Hällnäs så ökar barnafödandet. Detta måste man tänka på varför ska jag bo kvar i tex Hällnäs om allt flyttar till Vindeln ? Jag har sagt detta förr till hela kommunstyrelsen och säger det igen Vindeln är en glesbygdskommun med en levande landsbyggd och det är så vi vill ha det !!!!!!

    Tänk er noga för innan ni dödar alla byar i kommunen detta förlorar kommunen på i längden.

  2. Grannbyn!

    Håller med dig Louise.
    Tydligen har många i det ledande siktet inte insett av vi är en glesbygdskommun!

  3. Vindelbo

    Hej Sunken
    Bra att det finns såna som du som vågar blogga om detta, annars får vi andra i Vindeln inte veta nånting.
    Det var längesen det fanns en fungerande demokrati i Vindeln. Säger som Louise vad ska vi göra för att rädda barnen som bor i Vindeln, därför att de har nog med bekymmer ändå.

  4. Louise Hägglund

    Jag hade skrivit klumpigt i det första inlägget. Jag tycker INTE att man ska flytta Tvärålundsbarnen .

  5. Ewa

    Vindelnborna droppar av en efter en till Umeå. Tvärålundsbor ses handla både i Vännäs och i Umeå.

    Även med Anders Borgs tillskott kommer det att sluta på minus för kommunen.

    Finansminister Anders Borg menar att då får kommunen prioritera. Det är ju kris. Prioritera inom vård, omsorg och skola.

    Då ställer sig lokala (m) upp och kräver att få behålla skolan i Tvärålund. Var finns samhällsansvaret Sundling?

    Skär inte ned på vård och omsorg!

    Bevara kompetensen inom kommunen och snegla inte på tjänstemän från Umeå!

  6. Martin

    En dag kommer kommuninnevånarna att vakna!
    När allt har placerats i vindelns tätort, när byarna är utdöda, då kommer de få socialister som är kvar ställa sig frågan vad har hänt? Inga pengar i kommunkistan inga barn i skolorna, inga äldre som vill utnyttja våara faciliteter mm mm mm mm mm

  7. Sunken

    Jag har fått påtryckningar om att inte gå ut med förslag som pratas om i nämnden.

    Varför frågar jag mig?

    Enkelt enligt mig själv:
    Vi sitter inte med i politiken för att köra egna race, vi sitter med för att folk vill påverka och veta vad som händer i kommunen, landstinget och i riksdagen. Den dagen vi slutar konsultera folket då är vi fallit in i diktatur!

  8. Isak

    N´Mikael Sundling kallar till press-
    konferans och låter meddela på sin
    blogg att han ånyo är missnöjd med att medborgarna i Vindeln har
    röstat fel, när dom inte röstade på
    dom ”Nya Moderaterna” vid förra valet. Trots att han inte hade nå-
    gon del i att Kullerbyttan fick nya
    lokaler, så fann han anledning att
    på sin blogg ta åt sig äran för detta.
    Bäste herr Sundling och den s.k.
    nymoderata oppositionen. Om ni
    gör anspråk på att ta över det
    kommunala styret i Vindeln, så kan man åtminstonde kunna av-
    kräva att ni som alla andra infor-
    merar er om vilket alternativ som
    ni förespråkar.
    Det finns ju ett antal av borger-
    liga regeringar som i riksdagen har hoppat av regeringsansvaret.
    Hur skulle det se ut om det inte fanns en Socialdemokratisk politik
    som kunde träda in och ta över när motståndarna sviktar. Om
    ni nu, som nu företräder 20% av
    rösterna anser sig var så mycket
    större så borde ni ha mer att komma med. Vindeln som kommun
    får nog likt som många andra dra
    åt svångremmen på grund av den
    moderata svångremspolitiken, om
    detta borde Herr Sundling vara den förste att opponera sig emot.
    I stället så är han en påhejare av
    att dra ner både skola och om-
    sorg. Eller har herr Sundling några
    direkta kontakter med regerings-
    kansliet. Och det här med demo-
    krati. Du har Mr. Cool och några
    andra tokstollar som håller med dig, men var är dom andra?

  9. Isak

    Men vad trevligt Olof K. Då
    finns det ju åtminstonde två
    som inte röstar på Mr.Cool.
    Och den andre måste ju vara
    Sunken. Då kanske demokr-
    atin ändå fungerar i Vindeln.

  10. Arne

    Håller med Olof K, du måste fantisera och leva i din egen drömvärld.

    Herr Isak du kanske själv för en gångs skulle försöka komma med något konstruktivt.

    Tror definitivt på att ett skifte på tronen skulle vara bra för Vindeln.

  11. Isak

    Genom att publicera en bild
    av Stalin och påstå att vi som
    har hjärtat till vänster skulle ha något gemensamt med
    komunism eller den politik
    som Stalin stod för, är både
    oförkämt, otillständigt och
    en debattnivå som inte ens
    dom gamla moderaterna tog
    i sin mun. Att du sätter en så-
    dan låg nivå, säger nog mer
    om dig själv än den politik som du säger dig företräda.
    Bypolitiker kan ibland lyckas
    i en fråga, men dom avslöjas
    när det blir allvar.

  12. Skattebetalare med barn i Hällnäs

    När jag läser blogg-inlägget om planerna på att flytta alla Vindelns barn till Renforsskolan redan i åk 6 blir jag vansinnig!! Jag kan bara hålla med Louise och övriga som tycker att våra barn ska få vara just barn tills de börjar på högstadiet, d v s i åk7.

    Att fylla på halvtomma skolor i centralorten genom att gradvis tömma byskolorna är undgefär lika långsiktigt tänkt som att kissa ner sig. Det blir varmt och skönt en stund, men sen blir det väldigt obehagligt!

    Men, vad händer med byskolorna om deras elevunderlag minskar p g a att 6:orna flyttas till centralorten för att fylla de halvtomma skolorna där? Hur långt bort ligger sen beslutet att stänga alla byskolor? Och… Vem vill sen bo i och kring de byar vars skola försvinner? Och, märk väl, byar som idag har livskraftiga byskolor med stadigt elevunderlag!

    Jag kan naturligtvis bara tala för vår familj, men närheten till en byskola var ett tungt vägande skäl när vi valde att bosätta oss här. Och… tro inte för ett ögonblick att vi hade övervägt att bosätta oss i centrala Vindeln. För oss och flera andra småbarnsfamiljer med barn i Hällnäs förskola och Hällnäs skola är centrala Vindeln inte ett alternativ. Om kommunen försämrar servicen i byarna och då särskilt den del som rör våra barn är vår familj långt ifrån den enda som starkt överväger att lämna kommunen.

    Närheten till bra förskola och skola är också mycket viktigt för att företagen i byarna ska kunna rekrytera och behålla kompetent arbetskraft. I Hällnäsområdet finns flera livskraftiga företag som satsar framåt även i rådande lågkonjunktur. Jag skulle knappast heller tro att en flytt till centrala Vindeln är aktuell för t ex Handelsträdgården eller Sågen om de inte kan rekrytera den personal de behöver. Om företagen inte kommer att kunna fortsätta utvecklas p g a avsaknad av kompetent arbetskraft så kommer med all sannolikhet istället att satsa och expandera utanför Vindelns kommun.

    Att försämra våra barns skolgång genom att tvinga in 6:orna till Vindeln är dumt. Att på så sätt göra kommunen mindre attraktiv att bo i är korkat. Men att med berott mod försämra företagens möjlighet att verka och växa är komplett vansinnigt! Utan expansiva företag och medborgare som betalar skatt så går det inte att bedriva nån kommunal verksamhet alls… varken i byarna eller, vilket verkar vara viktigast för beslutsfattarna, i centralorten.

    Jag vill hoppas och tror att våra folkvalda förstår logiken i detta resonemang och slutsatsen: Det går inte att bromsa sig ur krisen genom att ta död på byskolorna!!

  13. En person mitt i mellan!

    Är det inte bättre att lägga ner i en del av skolan i Vindeln och bussa ut dom till byskolorna. Chansen att få hyra ut dom tomma skolorna är ju mycket högre i Vindeln än i småbyarna. Kommunen sparar då in mer pengar än vad dom då skulle om man la ner byskolorna.

  14. Inflyttad vindelbo

    Om det blir så att sexorna ska gå på renforsskolan så kommer jag att ordna så att mina barn får gå någon annanstans. Renforsskolan är inget ställe för barn, det är hemskt nog att skicka dit dom när dom börjar sjuan. Kommunstyrelsen kan ju åka dit på ett oanmält studiebesök får dom väl se med egna ögon. Bygg ut älvbrinken det finns gott om plats runt Ängen, för när alla barn som föds i år ska börja skolan kommer det att behövas ännu mer plats. Så låt sexorna vara kvar, annars blir det många som kommer att byta skola.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.