Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Näringslivsklimat!

En rapport som Anna König Jerlmyr (M) är författare till presenterades under rikskonferensen Moderaterna hade i Örebro i helgen som var.

Yes we did it’ handlar om kommuner som vänt från att ha en krisartad utveckling med dåligt näringslivsklimat till att istället få kommunen att blomstra och komma på fötter igen. Totalt har nio olika faktorer studerats, bland andra ledarskap, kommunikation, attityder samt regelverk/service Inte för att det finns några generella mirakelkurer, varje kommun måste se till sina egna förutsättningar.

Men några slutsatser går ändå att dra:

  • Våga tänka okonventionellt och våga chansa. Kommunalrådet Sven-Erik Bucht tvekade inte när han träffade Ingvar Kamprad: Haparanda var det bästa stället för ytterligare ett IKEA-varuhus.

    Egen kommentar: Här har vi ett problem. Tyvärr tycker jag att det är allt för mycket ge upp mentalitet: HE GÅ INT, HE JE INT LÖNT, SLUT Å DRÖM osv. Man måste prova först innan man ger upp är min filosofi

  • Sätt upp tydliga mål och delmål och leverera. Markaryds kommun använder sig nu av tjänstegarantier för att bli bättre på att leverera vad de utlovat till sina företag och kommuninvånare.

    Egen kommentar: Behöver arbetas med!

  • Kommunen – en serviceorganisation. I Boden kan en företagare nå kommunalrådet direkt, dygnet runt, året runt.

    Egen kommentar: Ingen dum ide om det uppstår problem för företag. Även näringslivschefen skall kunna nås dygnet runt!

  • En näringslivschef med stark förankring i företagen. Näringslivschefen måste ha tillräckligt med kunskap om kommunen för att kunna se möjligheterna. Även när det ser som mörkast ut.

    Egen kommentar: Tycker vi har en näringslivschef som är duktigt och mycket drivande. Har dålig koll på hur mycket kunskap hon har om kommunen och hur mycket hon förankrar med företagen, så där kan jag inte uttala mig Kanske hon själv ska svara på den frågan?

  • Tillvarata kommunens unika identitet. Markaryd använder en del av sin vackra och sjönära natur till att upplåta till tomter för att locka unga människor som är på väg att bilda familj. Inflyttningen har fört med sig kompetens, nya företag och nya idéer till kommunen.

    Egen kommentar: Här tycker jag mera jobb på att profilera hela kommunen borde läggas ner. I byarna så sliter de ideella krafterna för att marknadsföra sig själva, utan någon större hjälp från kommunen. Riktade marknadsföring på enskilda byar i olika omgångar kanske skulle vara nåt.Vindeln är inte bara centralorten! Det finns många smultronställen runt om i kommunen!

  • Skapa rätt attityd. ’Kom inte med problem, kom med lösningar’, är ett motto som Kristinehamns kommunråd arbetar efter.

    Egen kommentar: Här har vi politiker något att ta tag i och det kraftfullt.
    Idag sågar man förslag för sågandets skull. Kommer vi i oppositionen med ett förslag så är i princip direkt till soptunnan som gäller, följden av det är av vi gör detsamma med det som majon kommer med. Ett tagande och givande skulle nog ge kommunen mer, istället för att hålla på som vi nu gör
    (Har ett rykande exempel men det redovisar jag efter Juni fullmäktige)

  • Konkurrera inte med de lokala företagen. Lägg ut verksamheter på entreprenad och se till att den offentliga upphandlingen är tydlig och fungerar.

    Egen kommentar: Också något vi behöver lära oss och det rejält.(Här kommer jag också att komma med ett exempel inom en snar framtid)

  • Samarbeta politiskt. ’Vi har lagt ideologin åt sidan. Det är tillväxt det är frågan om’, säger Olle Lindström i Boden. Bred politisk enighet om att ha näringslivsfrågorna högst upp på agendan är en framgångsfaktor.

    Egen kommentar: Behöver inte lämna några kommentarer tror också på det!

  • Långsiktiga relationer med företagen. Tät dialog med företagen skapar delaktighet och förståelse för kommunens respektive företagens ansvar. Upprätta mötesplatser mellan kommun och företagare.

    Egen kommentar: Arbete pågår men behöver vidareutvecklas.

    /Sunken

    Anna König Jerlmyrs blogg

  • En kommentar

    1. Kanske chans till omtag?

      Skicka denna blogg till kommunchef,näringslivschef och samtliga partier som mail omedelbart.Som jag förstått av majoritetens senast utspel angående skolan så är det bråttom innan deras spariver kvaddat våra förutsättningar inför framtiden,

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte med automatik.
    Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.