Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Nu blir det ännu hårdare!

Nya prognoser från Sveriges kommuner och landsting visar på rejält mindre i skattekistan kommande år. Konsekvensen blir att Vindelns kommun, utöver tidigare aviserade nedskärningar, måste spara ytterligare 7 miljoner nästa år.
Troligen kommer de största besparingarna ske inom Skola och Omsorgen om jag känner majoriteten rätt! Nu finns inga heliga kor säger kommunalrådet!
Får se hur de menar med det. Vill de att hela kommunen ska leva eller blir det centraliseringspolitik i ren sosseanda nu! Har ingen aning men jag bävar för vad de kommer att hitta på.

Vi inom M tänker i första hand se över frivilliga verksamheter: Musikskolan? Fritidsgården (Inte nedläggning utan i annan driftform), Ridverksamheten mm. Fritidscentrum i annan driftsform? (Vi behöver profilera detta bygge så att de nyttjas bättre)
Nu måste vi söka samarbete med andra kommuner när det gäller administrationen. Löneadministrationen kan göras gemensamt inom Umeåregionen. Avveckla det kommunala åkeriet, samverkan inom miljöinspektionen och lägga ut fler verksamheter på entreprenad.

Att vi ska genomlysa hela kommunalhuset och dess verksamhet är också nödvändigt. Sen måste vi ner i lärartäthet det är inget att hymla om.
UFN har som mål att vi ska ha 10lärare på 100elever. Vilket också är mycket högt om vi jämför med övriga riket där snittet ligger på ca8,6. Hur ska vi klara detta utan att röra de byaskolor som nu finns? De finns möjligheter till det om man vara vill!

Ger mig där Oskar ska i säng!

/Sunken

2 kommentarer

  1. F.d.

    När kommer ”analysen” från Sunken om hur ett äldreboende på entreprenad?

    Det skulle visst bli billigare….

    Eller är det bara drömmar?

  2. Sunken

    Hej du f.d.!
    För tillfället hanterar jag ej den frågan själv. Utan nu sliter jag i UFN.

    Hemtjänsten i Åmsele är ett exempel på en upphandling som blev lyckad. Kommunen tjänade pengar på det och det fungerar enligt några jag pratat med mycket bra.

    Så visst går det att utföra äldreomsorg i privat regi med ett gått resultat för brukarna och de anställda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.