Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Fristående skolor

Som ni ser är det ganska vitt i våra områden, men jag anar att det kommer att bli andra färger framöver. Att det finns flest friskolor i Stockholm, Göteborg och Malmö området, finns det nog många skäl till.
Jag är för friskolor av flera anledningar.
Innan jag staplar upp fördelar vill jag ta död på en myt:
En del pratar om att alla inte har råd eller har föräldrar som har pengar att betala dyra avgifter som skolorna kräver. En friskola är inte en skola för höginkomsttagare, det är en skola för alla eftersom den subventioneras av kommunerna. Det betyder att skolan får pengar för varje enskild elev precis som kommunal skola men har rätt att själva välja inriktning ex. engelska,musik eller annat under förutsättning att läroplanen följs

Några fler fördelar som jag ser det.
1. Större engagemang från föräldrar.
2. De flesta lärare jobbar hellre i en miljö som är trygg och harmonisk och där lärarna själva har stort inflytande än en toppstyrd kommunal skola där politiker bestämmer villkoren.
3. Tror att barnen får mer hjälp av lärare eftersom klasserna oftast är mindre.
4. Till sist tror jag en till fördel som friskolor har är att till skillnad från kommunala skolor, är att dom kan anställa lärare som fortfarande är lite hungriga på att undervisa och lära våra barn det dom behöver i framtiden.

/Sunken

9 kommentarer

  1. Friskola nej tack

    Har du erfarenhet av någon friskola – har du varit på besök på någon sådan? Tror att du lever i en drömvärld om att friskolor är ett paradis för elever. Inte f*n är varken föräldrar eller lärare mer engagerade där än någon annanstans. I den skola där mitt barn går i finns ingen gymnastiksal utan de får gymkort, ingen matsal – de får lunchkuponger (då förstår du vilken lunch ungarna väljer att äta), inget bibliotek. Nä Mikael sluta tro på sagor och ta reda på fakta – det är varken bättre eller sämre i en friskola. Det som är skillnad att i en friskola är det någon som gör en vinst på skattebetalarnas pengar. Det tråkiga med friskolor är att man kan välja och vraka mellan elever. Våra kommunala skolor är jättebra. Jag tror att det här med friskolor är mer en ideologisk fråga för de nya moderaterna.

  2. Verklig erfarenhet

    Tror inte du har erfarenhet, bara att du försöker låtsas att du har det. Om man bara är ute efter vinst är man i fel bransch om man satsar på skolan.
    Flertalet friskolor i vårt län drivs av föreningar och stiftelser som inte alls är ”ute efter vinst”. Också en riktigt bra skola kan förstås ge ett överskott. Drivs den i bolagsform kan en del tas ut i ”vinst” på de miljoner man förmodligen satsat. Kommunen tar också ut ”vinst” på skolan på olika sätt om man räknar på det sättet.
    De flesta friskolorna drivs i alla fall av idealister som vill göra något bra för barn och ungdomar.
    Sen är det förstås olika. Det finns bra och dåliga skolor med alla sorts driftsformer.

  3. Erfarenhet

    Du ska inte mästra mig överhuvudtaget och du vet inte vad jag har för erfarenhet., snacka om härskartekniker. Jag står fast vid mitt tidigare inlägg.
    Jag tror inte att det är en hop idealister som driver friskolor. Titta på verkligenheten – vinstdrivande storföretag är i majoritet, ivrigt påhejade av de nya moderaterna. Det är kapitalet/marknaden som ska tjäna pengar på våra barn.

  4. Förälder till ett barn som trivs i friskola

    Det finns säkert bra och dåliga exempel! Om ni otrivs med att ha ungen i friskola flytta honom då!

  5. Mona om erfarenheten

    ”anställa lärare som fortfarande är lite hungriga på att undervisa”?

    Vid vilken ålder byter man ut en traktorförare då?

    Lärare och traktorförare över 40 år ska alltså omskola sig?

    Du Sunken, jag tror att verkligheten kommer ifatt dig också en vacker dag.

  6. Carro

    Jag håller helt och fullt med! Det måste finnas fredade zoner där ekonomisk vinst inte ska vara en faktor, skolan är en sådan zon. Vad skulle hända med den kommunala skolan ifall allt fler föräldrar sätter sina barn i friskolor, jo den skulle sakta men säkert bli sämre och sämre på grund av dåligt elevunderlag. Jag tror att Sunken och andra behöver åka ifrån Vindeln ibland och se hur det ser ut i verkligheten. På papperet kan saker och ting se helt annorlunda ut.

    En kommunal skola där alla är välkomna är vad som är bäst för våra barn. Där barn från olika bakgrunder får vara tillsammans.

  7. Tycker om friskola

    Carro erfarenhet mm, det luktar avundsjuka runt er så det räcker och blir över. Om ni inte vill att era barn ska gå i en friskola se till att de inte gör det då. Ha dom kvar i den kommunala skolan och se om de hänger med i utvecklingen. Jag har valt att mina barn ska gå i friskola för jag tycker att de får den bästa utbildningen där. Det kostar mig dessutom inte en krona extra att ha dem där för de kan cykla dit.

  8. Mamma

    Jag har en liten ensamvarg till son. Vi testade en liten friskola med estetisk inriktning för honom (förskoleklass) men det fungerade inte alls. Där fanns det för få barn, för många starka viljor och inga ”kitt-barn” (dvs de som fungerar som klister mellan de olika starka individerna). Nu går han på en helt vanlig kommunal skola (år 1) och stormtrivs. Vilken skillnad! En glad kille mot en som definierade en bra dag med en dag då ingen slog honom :(. På friskolan hade de tyvärr inte heller någon utarbetad plan på hur de skulle hantera konflikter vilket gjorde situationen helt ohållbar. Till slut blev jag (som förälder) bara informerad om att han fått en spark i magen eller att någon tagit hans mössa och stampat på den. Inga konsekvenser, inga samtal, ingenting.

    Denna erfarenhet har lärt mig att små skolor inte alltid är bäst och att man måste arbeta som en tok med värdegrundsarbete på en liten skola.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.