Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Så kan det vara

Sommarjobb för ungdomar är hemskt viktigt enligt mig. De lär sig mycket under de få dagar de får arbeta. Men en sak som jag stör mig på rejält är att ungdomarna som jobbar i byarna får 15kr/tim medans ungdomarna som jobbar inne i tätorten får över 45kr/tim (Enligt de jag pratat med) Kan det verkligen vara så? Om nu fallet är så skulle jag hemskt gärna vilja veta vad skillnaden beror på.

Några frågor som kanske någon där ute kan svara på:
Kan det vara så att ungdomarna som sommarjobbar i byarna är mindre värd enligt de som bestämmer dessa taxor?
 
Ska det vara så i en Sossestyrd kommun?
 
Kanske man skulle se till så att ungdomarna startar ett ungt hungrigt fack som tog kommunen i örat. Eller är det kommunals uppgift att se till så att arbetsmarknaden är rättvis även för ungdomar?
 
Är det likadana skillnader i lön för ungdomar som jobbar i tätorten kontra en by i Vännäs, Bjurholm, Robertfors och Umeå?
 
Som tur är i vår by så går byaföreningen in med 15kr till i timmen så de får efter det 30kr i timmen. Detta är heller ingen jättelön men byn har inte råd med mer.
 
Nu finns det i princip inga pengar avsatta för sommarjobb inom kommunen. Tråkigt då det är ungdomen vi måste försöka få att stanna i kommunen. (Detta är en i raden dumma besparingar majoriteten i Vindeln har drivit igenom).
/Sunken

 

Etiketter:

5 kommentarer

  1. Olov

    250000kr vilken ”jättesumma”
    Vill man att ungdomarna ska stanna får man nog skjuta till mer, bra Sunken att du redovisade detta, är det så stora skillnader i lön hoppas jag någon kan se över detta.

  2. Ewa-May Karlsson

    Måste komma med rättelser på dina påståenden Mikael.Vindelns kommun anställer själv ungdomar dessa får en lön på 55:- eller 43:- per timme. Vi betalar mer till de unga som väljer att jobba inom vård och omsorg. Orsaken är att vi med detta vill locka unga att pröva på dessa jobb.Vi ger dessutom bidrag till föreningar som anställer ungdomar.

    Bidraget från kommunen till föreningen uppgår till 50% av lönen ( exkl soc avg) dock högst 90:- / dag och 10 dagar.
    Det är föreningen som anställer ungdomarna som bestämmer lönen, inte kommunen.

    Ingen förening har ännu ansökt om bidrag till feriearbeten under detta år.
    Ett 80 tal ungdomar har fått feriearbete hos kommunen, det innebär i huvudsak att alla sökande som tillhör den prioriterade gruppen har erhållit arbete.
    För 2009 har Vindelns kommun avsatt 430.000:- till feriearbeten.Budgeten fick en utökning 2009 pga det tuffa arbetsmarknadsläget.
    Hoppas att du haft en skön sommar och nu är peppad för att i samförstånd med oss andra förtroendevalda i kommunen ta dig an höstens utmaningar.
    Hälsning Ewa-May Karlsson Ks ordförande Vindeln

  3. Mikael Sundling

    Svar till Ewa-May Karlsson (2009-08-05 15:12)
    Tack för svaret på mina ”frågor” Ewa-Maj.
    Har haft en bra sommar och jag hoppas att även du har haft en. Tråkigt att ingen förening har ansökt om bidrag till feriearbeten denna sommar.

    Klart vi ska försöka ta oss an utmaningarna vi politiker står inför i samförstånd, men ibland så tänker vi olika och då hoppas jag vi tillsammans kan komma fram till lösningar som gör att kommunen kan vara så attraktiv som möjligt, så att ännu fler vill flytta in i tätorten och byarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.