Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Överskott!

Redan nästa år kommer kommunsektorn att gå med 3miljarder i överskott presenterade Sveriges kommuner och Landsting i en rapport i Fredags.
 
 
Extra pengar från staten i form av ett konjunkturstöd stärker kommunsektorns ekonomi avsevärt nästa år. Ekonomerna på SKL hade räknat ut att kommunsektorn skulle gå med stort underskott. I år är det beräknade underskottet omkring en miljard. Nästa år blir saldot positivt igen, trots lågkonjunkturen och mycket svag ökning av skatteintäkterna, när regeringen faktiskt skjuter till mer pengar än kommunsektorn behöver.
 
Känns bra att vi har en regering som tog det lugnt ett tag istället för att trycka in pengar i alla möjliga projekt som oppositionen ville. (S+V+MP) Nu har det delat ut pengar till kommunerna som ger de lite extra andrum. Och som det nu ser ut kommer det att lösa sig både för de privata biltillverkarna Volvo och Saab utan statligt stöd, dessutom så kommer lastbilstillverkarna också att fixa krisen utan mina och dina skattepengar. (Scania gjorde en vinst på 383milj för årets tredje kvartal.)
 
Att regeringen inte löpte iväg och tryckte in en massa pengar i privat företag innebär att mera pengar blir över till den offentligasektorn. (Skola, Vård & Omsorg bla.) Att vi dessutom genom regeringens skattelättnader har mer pengar kvar i plånboken som vi kan konsumera, gör så att vi kommer att ordna mer arbeten åt de som nu står till arbetsmarknadens förfogande just genom ökad konsumtion.
 
Nu får vi nog vänta oss en smutsig valkampanj från det rödaledet tror jag. För som det nu ser ut kommer regeringens politik att bära frukt, och då tror jag de försöker med alla möjliga metoder för att få den att ruttna så fort som möjligt. Men jag hoppas att så många som möjligt har insett att en borgerlig regering gör det bästa för Sverige.
 
Ibland är det inte så svårt att utföra regeringspolitik kan man tycka, lite som man sköter sin egen ekonomi anser jag. Går det tungt spara och satsa på rätt saker så löser det sig oftas. Att en del kommer att få det fortsatt tufft känner nog de flesta på sig, men då känns det tryggt att veta att de kan falla tillbaka på en välfärd som inte ska ställa någon utanför.

/Sunken
 
Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Per-Ola Moström

    Sundling bör titta i rapporten från SKL. De pengar som regeringen ”tillskjutit” (och som inte motsvarar kostnadsökningarna) förbättrar kommunernas resultat lite inför 2010. Men sen 2011 ser det ganska så svart ut.

    Enligt en tabell på sidan 24 (http://brs.skl.se/brsbibl/kata_documents/doc39581_2.pdf) så kommer såväl 2011, 2012 och 2013 att bli negativa för kommunerna!

    Regeringen kissar i byxorna med ”sitt bidrag”. Man hoppas att det blir varmt ett tag för att därigenom vinna valet.

    Sen kommer man att fortsätta ge sig på den offentliga välfärden om man vinner valet!

    SKL:s rapport varnar!

  2. Per-Ola Moström

    Tillägg till föregående kommentar: Citat: ”om ingen dramatisk förändring till det bättre inträffar blir det besvärliga tider framöver, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

    Utgångsläget varierar också mycket kraftigt mellan olika kommuner och mellan olika landsting. Eftersom konjunkturtillskottet är ett engångsbidrag ökar intäkterna knappt alls 2011. Från och med 2011 kommer det därför att bli påtagligt kärvare tider.

    Källa: http://www.skl.se/artikel.asp?C=406&A=62966

    Regeringen har kissat i byxan! Det blir varmt en stund, men de kommer att få känna på kylan..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.