Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Fullmäktige

En del av våra motioner avhandlades.

Motionen om ett uppgående av Utbildnings och fritids nämnden & Näringslivsutskottet till kommunstyrelsen blir ej av. Med andra ord! Det blir ingen besparing på arvoderade politiker.
 
Motionen om fria arbetskläder till de som jobbar inom omsorgen blev besvarad. Nu vet vi vad kostnaden för ett återinförande skulle kosta kommunen. Nu är det upp till Socialnämnden att genomföra det. Hoppas på positiva beslut framöver. Detta beslut är viktigt i många hänseenden. 1. Jämställdhetsfråga varför ska teknisk personal som oftast är män få tillgång till arbetskläder medans de som jobbar inom vården som oftast är kvinnor ej få det? 2. Smittbärande sjukdomar kan med ett återinförande minskas (Detta medför minskade kostnader för samhället) mm.
 
Motionen om att en utredning skulle genomföras om vad det skulle innebära för Vindeln om de eventuellt skulle bli en kommundelsnämnd.  Denna blev det avslag på! Detta trots att kommunstyrelsen förslag till beslut var att bifalla motionen. Tyvärr blev resonemanget runt motionen snedvridna från majoritetens sida (+en från fp). Vi var rätt så tydliga med att det skulle vara viktigt för vår kommun att veta om det skulle innebära ett bättre förvaltande av våra skattepengar eller om det bara skulle innebär att det blev nackdelar för vi som bor och verkar i kommunen idag. Vi är en liten och underbart fin kommun, men tyvärr saknas allt för ofta medel till offensiva satsningar. Vi tror att med en kommun med betydligt mer pengar i skattekistan skulle kunna innebära att rejält offensiva satsningar kunde göras utan att de skulle drabba övriga verksamheter. Detta för att främja inflyttningen! Nu får vi inte veta vare sig eventuellt negativa effekter eller positiva tråkigt men sant. Men jag tror kommande text kan stämma in på majoritetens rädsla: MAKTEN FRAMFÖR ALLT!
 
En positiv information som presenterades var att kommunen trots kristider gör ett positivt resultat. Detta är bla beroende på låga räntor och att förvaltningarna följer lagd budget på ett bättre sätt. Sen nämndes i sammanhanget att nuvarande ekonomistyrning har blivit mer greppbar för vi politiker, detta medför att vi lättare kan ha kontroll om visa konton skenar iväg.
 
Budgetramarna (De ekonomiska ramar som budgetberedningen har som utgångsläge inför arbetet med kommande budget 2011-) Blev fastställda.
 
Kommunstyrelsens ram sänks med 1milj från 49,7milj till 48,7miljoner
Motiv: Minskade lokalkostnader, översyn av skolköken i byaskolorna ökade avgifter
 
Utbildnings 6 fritidsnämndens ram sänks med 1milj från 79,4milj till 78,4milj.
Motiv: Fortsatt översyn av skolorganisation, exempel 5-6 till Renforsskolan. -Kan krasst konstatera att de inte släppt frågan om ett uppgående av 5-6 till Renforskolan. Så deras snack om att det inte är aktuellt är med andra ord BULLSHIT!
 
Socialnämndens ram blev oförändrad 103,2milj
Motiv: Risk för ökade kostnader i hemtjänsten.
 
Miljör och byggnadsnämnden oförändrad 1,2milj
Motiv: Gemensamt miljö och byggnadskontor med kringliggande kommuner bygger på oförändrad kostnadsnivå.
 
I övrigt så fick vi bl.a. Info om Lagen om valfrihet (LOV) Denna lag kan snabbt förklaras i att främst brukar inom hemtjänsten själva ska få välja om kommunen eller ett privat alternativ ska få ta hand om dem.  En intressant sak är att i de kommuner detta är genomfört redan så har kvalitén ökats detta kan förklaras i ett ord nämligen "konkurrens" Återkommer med mer info om detta framöver.
 
En tråkig sak är att vi i oppositionen har ett litet kommunikationsproblem med en i Folkpartiet. Vi har återkommande möten där vi tillsammans går igenom bl.a. Gemensamma motioner, aktuell ekonomi & hur vi ska besluta mm. Då denna representant ej behagar att komma på dessa möten då är det inte heller lätt för denne att påverka. Vill påstå att som läget är nu beter denna person sig som en politisk vilde (i mina ögon) Folkpartiets andra representant som också stod bakom motionen om utredningen om Umeåfrågan förstår jag är besviken efter gårdagens utspel. Solklart ska man få tycka olika, men kan man ej framföra sina åsikter på de gemensamma möten vi inom oppositionen har då är det hemskt svårt att framföra sin avvikande åsikt. Likväl som i andra forum har man olika uppfattningar om allt möjligt, då sätter man sig ner och tar en diskussion om dessa för att sedan komma fram till ett beslut som alla eventuellt kan stå bakom. Finns frågor där man aldrig blir överrens. Men vet man innan ett möte att en eller flera har en avvikande åsikt är det VIKTIGT att får veta detta innan exempelvis KF. Så man slipper få obehagliga överraskningar.  Finns inget värre än att sitta och vänta på vad som komma skall! Kontentan av min lilla utspel är att jag hoppas att personen i fråga hädanefter dyker upp på våra möten. Vi har ett underbart klimat på våra möten så du är varmt välkommen!
 
Ger mig där måste isäng!
 
/Sunken
Etiketter: , , , , , , ,

14 kommentarer

  1. Vaken

    Så ger du dig på Folkpartiet också!

    Ni står snart där helt ensam i högerhörnet med KD i handen!

    Men dom får nog också passa sig om dom inte går i Ert ledband….

  2. Bevara Vindeln

    Bra att motionen om kommunsammanslagning avslogs. Däremot håller jag inte med om Miakels syn att man bara vill åt makten. Jag tror på ett lokalt styre, där politiker och ledning finns i kommunen.

    Sen tycker jag att det är intressatn att Mikael skriver detta:”vi i oppositionen har ett litet kommunikationsproblem med en i Folkpartiet”

    Är det oppositionen som har problemet eller folkpartiet? och är inte folkpartiet en del av oppositionen?

    För mig känns detta som att folkpartiet inte står bakom oppositionen.

  3. Till Bevara Vindeln

    I oktober 1978 utsågs fp,s Ola Ullsten som statsminister i en minoritetsregering. Och då satte moderaterna upp affischer i Stockholm med texten ”folkpartiet gör det vem som helst”.

  4. Mikael Sundling

    Svar till Bevara Vindeln (2010-02-23 09:48)
    Tycker inte som dig. Tycker det är tråkigt och fegt att majoriteten inte ville göra en utredning. Nu får vi inte veta för och nackdelar vad det skulle innebära att vara en kommundelsnämnd. Säger det igen för att vara tydlig! Vi VILLE utreda frågan inte slå ihop med automatik! Det är en väsentlig skillnad anser jag.

    Om du nu vet hur makten är måste du vara politiker eller? Skriv gärna under med namn om fallet är så.

    Oppositionen är bekymmrade över en person. Om du läser vad jag skrivit i bloggen så förstår du kanske vad jag menar. M, FP, KD och V skrev gemensamt under gällande motion.

  5. Mikael Sundling

    Svar till Vaken (2010-02-23 08:06)
    Läs bloggen en gång till så kanske du förstår vad jag menar. (Det är omöjligt att påverka saker man ej tycker är bra om man inte dyker upp på de möten vi i oppositionen har.)

  6. Moderaterna måste visa på alternativen

    Att avfärda en utredning kräver upp till bevis hur HELA Vindelns kommun skall klara av att utvecklas på egen hand.
    Det duger inte längre att bara se kommunen som Vindelns tätort,utan nu måste fler än oppositionen inse att byarna är kärnan för att få plussiffror i befolkningsstatistiken.
    Det finns barnfamiljer som kan tänka sig att flytta ut på landet men dom kräver närservice i form av barnomsorg,skola,livsmedelsaffärer och fritidsysselsättning.
    Då måste kommunen bestå av politiker som ser möjligheter i privata alternativ och idella krafter.
    Allt för att skapa unika boendemiljöer.

  7. Om

    Om frågan om en sammanslagning med Umeå är så viktig för dig och de nya moderaterna Sundling,varför gick du inte upp och argumenterade för din/er sak? Satt själv i publiken och inte ett knyst hördes från dig.Den som tiger samtycker? Jag tycker personligen att Vindelns kommun är en bra kommun att bo i, det finns simhall, skidanläggning, en fin fritidsanläggning med ishall, skidspår, skoterleder, egen hälsocentral, folkhögskola, fint äldreboende, bra skolor, musikskola, golfbana m m. Vad mer kan du begära för dina skattepengar? Vi behöver fler som sprider positiva bilder av kommunen, inte gnäll

  8. Mikael Sundling

    Svar till Om (2010-02-23 21:03)
    Vi var flera från M som var framme och argrumenterade och jag tycker att vi tydligt visade vår ståndpunkt, att vi ville ha utredningen för att se visa på för och nackdelar med en kommundelsnämnd. Det fungerar så mina vänner man begär en utredning som sedan visar på för och nackdelar. Hur mycket ni än i majoriteten vrider denna fråga så visas det tydligt att makten för går före förnuftet. M KD, FP och V ville ha svar på detta! Vi yrkade på extern utredning med ett maxtak för kostnaden de ville ni inte, vi tog tillbaka det yttrandet för att gå på er gratis version trots det så backade ni ur.

  9. Mikael Sundling

    Svar till Om (2010-02-23 21:03)
    Vi kommer nu inte att få veta om utredningen visat att de mesta blivit bättre för oss skattebetalare. Vi kommer heller inte få veta om det mesta blivit sämre. Jag älskar vår kommun! Men när man ser att Majoriteten (S & C)ser som enda alternativ att sakta men säkert plocka ner fungerade verksamheter och ej vill prova nya alternativ blir vi förskräckta och vill hitta på andra lösningar. Får man ej svar på sina frågor hur ska man då ta sig vidare? Nu lägger vi denna fråga bakom oss och satsar på andra ideer.

    PS: Roligt med en åhörare, det brukar vara ovanligt i KF

  10. Stig-Ola Rudolfsson

    Folkpartisten, som du Mikael är bekymrad över, heter Stig-Ola Rudolfsson
    och är gruppledare för Folkpartiet i Vindeln. När utredningsmotionen om
    sammanslagning av Vindelns- och Umeå kommun skulle lämnas till
    fullmäktige, skrev jag inte under med mitt namn. Jag kände att jag inte
    hade uppdraget av mina väljare att jobba för ett samgående med Umeå.
    Därmed fanns inget behov av någon utredning. Mitt ställningstagande talade
    jag om för det moderata oppositionsrådet på gamla mejeriets gårdsplan.
    Vi är grannar och har inga som helst kommunikationsproblem.
    Vid fullmäktige i dec. 2008, när motionen anmäldes, talade jag om att
    Folkpartiet inte samtycker med oppositionen i alla frågor som behandlas.
    Jag vädjade om respekt för de enskilda partierna och deras ställningstaganden.
    Att mitt ställningstagande skulle vara en överraskning för oppositionen, tror jag
    inte på. Mitt namn saknades ju på motionen. Jag kan konstatera att jag tog den
    här frågan på större alvar än övriga i oppositionen.
    Du ville ge mig en etikett som ”politisk vilde”. Jag tillhör ett parti, Folkpartiet.
    Hälsningar SO Rudolfsson

    Politisk vilde är den person som innehar ett mandat i en direktvald politisk församling, men inte tillhör något parti.

  11. Mikael Sundling

    Svar till Stig-Ola Rudolfsson (2010-03-09 19:31)
    Du är välkommen på de gemensamma oppositionsmötena vi har framöver. Så ni slipper stå och prata om hur enskilda partianslutna tycker om olika frågor på mejeriets gårdsplan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.