Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Fotboja!

De vanligaste straffen för brottslingar mellan 15 och 20 år är böter och ungdomstjänst. Skyddstillsyn, fängelse och sluten ungdomsvård är andra straff som kan utmätas.
Nu öppnar justitieminister Beatrice Ask för möjligheten att unga kriminella ska kunna övervakas med fotboja istället för de ovanstående.
Mycket bra tycker jag! Att de får gå hemma och fundera på sina synder istället för att skaffa sig mera kontakter med andra kriminella i och med att de hamnar inom ungdomsvården eller dyl.

Fotbojan fungerar så att den fästs vid ankeln och innehåller en sändare. I bostaden finns en mottagare som i sin tur, via telefonen, är kopplad till en databas hos kriminalvården. Fotbojans enda tekniska funktion är att avgöra om och när personen befinner sig i bostaden. Om den intagne lämnar eller kommer till bostaden på tider som skiljer sig från ett på förhand uppgjort schema, går ett larm till frivården. Den intagnes närvaro på arbetsplatsen kontrolleras av frivården eller särskilt utsedda lekmannaövervakare. Dessa genomför oanmälda besök i hemmet eller på arbetsplatsen. Eftersom den som beviljas fotboja helt måste avstå från droger genomförs vid dessa besök även alkoholtester två till tre gånger per vecka.

I vanlig ordning så gnäller Thomas Bodström (S) som är ordförande i riksdagens justitieutskott. Han är kritisk till förslaget.
– Beatrice Ask måste inse att fotboja är ett alternativ till fängelse, och vi ska inte ha barn i fängelse säger han.
Jag funderar hur långt (S) ska gå med sitt daltande med kriminella? Har man gjort ett brott ska man också få sona för det anser jag.

Magnus Andersson från Unga KRIS
uttalade sig i radion att han gärna ser detta som ett alternativ, han menade att det är den bästa rehabiliteringen
/Sunken

Relaterade länkar:
Unga KRIS

Intervju med Beatrice Ask

2 kommentarer

  1. Isak

    Kan konstatera att Mikael Sundling
    företräder en kriminalpolitik som är
    i linje med dom övriga hökarna inom dom Nya Moderaterna. Han
    och dom andra har mycket att lära
    av den gamle högerledaren Jarl
    Hjalmarsson.

  2. Sunken

    Tjena Iske!

    Visst måste det vara bättre att ge 15-17-åringar fotboja. Detta istället för att ge de utegångsförbud i form av sluten ungdomsvård tex. Nu kan de fortsätta att gå till skolan, praktikplatsen eller arbetet, trots att de har ett fått ett straff. Dessutom så anser jag att bojning istället för böter är att föredra, oftast har de inga pengar eller så barskrapar de sina föräldrar istället.
    Tror att sluten ungdomsvård är ett dåligt alternativ för många, detta för att en del bara skaffar sig mer kontakter med de som inte har tänkt sluta sin kriminella bana. Så liten kontakt med likasinnade för dessa ungdomsbrottslingar måste bara vara rätt.

    Hade faktiskt tidigare bestämmt mig för att ignorera dina inlägg ISAK! men detta måste jag svara på, just pågrund av att jag tycker ni Socialdemokrater daltar alldeles för mycket med kriminella och det avskyr jag. Gör man ett brott ska man också få sona för det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.