Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Nu vänder det kanske snart!

Tycker synd om de som har gått runt och fått för sig att regeringen skulle glömma bort kommunerna och landstingen.

I dag presenterar partiledarna i Allians för Sverige en överenskommelse som innebär att staten tillskjuter kommunsektorn ett tillfälligt bidrag på 7 miljarder kronor 2009. Dessa medel avses användas under 2010. För åren 2011 respektive 2012 aviseras tillskott om 5 miljarder kronor per år, i förhållande till statsbidragsnivån i budgetpropositionen för 2009. Alliansregeringen avser inom kort även se över om förändringar i balanskravet och andra aktuella redovisningsfrågor bör göras.

Världen befinner sig i den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Trots att Sverige har skött ekonomin bra och tagit ansvar för framtiden drabbas vi som ett litet, öppet och handelsberoende land hårt av det som nu sker. Alliansregeringen har mött krisen med en av de mest expansiva insatserna i Europa, men även i Sverige väntar påtagligt fallande sysselsättning, stigande arbetslöshet och försvagade offentliga finanser. Det kommer kraftigt att begränsa de resurser som står till förfogande samt understryker vikten av att agera långsiktigt och med rätt prioriteringar.

Som nog alla förstår måste alla hjälpas åt för att vi så smidigt som möjligt ska ta oss igenom den globala finanskris vi nu befinner oss i. Jag lider med alla som blir arbetslösa och ej hittar nya jobb. Men tyvärr är det den bittra verkligheten. Företagen gör nog allt för att slippa säga upp personal. Men ska de överhuvudtaget överleva så är tyvärr den sista utvägen att just säga upp folk. Förhoppningsvis vänder det snart så att en del kan slippa se sina varsel bli verklighet.

Hade inte förväntat mig så värst mycket goda ord från de Sossar som man hör eller ser i massmedia. Men de pengar kommunerna och landstingen nu får kommer att mildra effekterna vad de än säger.

Ordspråket mycket vill ha mer stämmer mer och mer in på en del Socialdemokrater nu för tiden tydligen!

Man kan inte gå och tro att så fort man har missköt sig så kommer mamma och pappastaten och tar hand om en fullt ut!

De kommuner som nu har det otroligt tufft måste söka mera samarbete med andra kommuner. Om vi tar Vindeln som ett exempel: Vi tappar befolkning och därmed skatteintäkter i allt för stor takt. Men ledningen (S & c) inser inte att om tappar man befolkning måste verksamheterna också anpassas efter det. Och kan man göra det tillsammans med andra kommuner så innebär det garanterat effektiviseringar. Och det som är viktigast av allt är att alla förstår vad budgetdisciplin innebär.
Men de ska inte tro att man löser nåt med att lägga ner byaskolor, det kommer nog snarare förvärra situationen ännu mera i småkommunerna. Här i Vindeln marknadsförs i princip bara centralorten, trots att inflyttningen procentuellt sett mest sker i byarna.
De som flyttar dit vill ha en liten skola med bra närservice!

Slutar där blir lite för långt om jag ska skriva allt jag tänker på för tillfället, så det får komma i senare bloggar.

/Sunken (M)

PS: Pengarna som nu tillförs innebär för Vindelns del att vi får 527kr/inv vi har 5613/inv så det gör 2 958 051 kr i tillskott.

11 kommentarer

  1. Filippa R

    Har inlandskommuner med stor utflyttning och starkt vikande skatteunderlag skött sig så dåligt att staten straffar dessa med att fördela proportionellt lika mycket pengar till rika stockholmskommuner som till fattiga norrlandskommuner?

    Var är rättvisan i det beslutet?

    Klassisk Moderat och Centerpolitik, rikare blir rikare, fattigare blir fattigare..

  2. Isak

    Anser du fortfarande Sunken att det är orättvist att Vindeln får del
    av statliga pengar trots att majori-
    teten har ”misskött” kommunens
    ekonomi. Eller duger statens peng-
    ar när dom kommer från moderat-
    erna. Om inte, är det för lite eller
    är det för mycket. Eller står du med mössan i handen och bockar.
    Eller är det några andra kommuner
    som skulle vara mer betjänta av
    dessa pengar.

  3. Hugo

    Man kan inte pumpa in pengar i kommuner om det inte bor folk där! Detta är rättvist alla får lika oavsett invånarantal.
    Är man en liten kommun så får man mindre.
    Samma som med skatten ju mer man tjänar desto mer betalar man i skatt. Eller ju mindre man tjänar desto mindre betalar man i skatt.

  4. Mattsson

    Det funkar ju ifall man vill att de större kommunerna ska fortsätta att utvecklas och bli större, men är man intresserad av att glesbyggds komuner ska kunna ha möjligheten att utvecklas och ha en sportslig chans att vara med i utvecklingen så får nog alliansen tänka om med fördelningspolitiken.

    Slutsumman av detta blir nog som Sunken förespråkar att vi faller in under en större grannkommun.
    Inte idag men förr eller senare finns det helt enkelt inget val, alliansens politik driver ner välfärden till den grad att ska vi kunna ha någon si så där service kvar så är det enda alternativet. Tragiskt tråkigt!

  5. "arne"

    Om sossarna kommit med detta förslag hade ni tyckt det var gött.
    Tänk efter före och var inte för snabba att döma.

    Fakta och eftertanke istället för snabbt och dumt.

    Jag tycker att alliansen gör det bra och sen måste jag faktiskt säga att sossarna gör det enkelt för moderaterna med tanke på alla skandaler dom har internt.

  6. Sunken

    Under åren med Sossarna i regeringen har mer och mer lastats över till kommunerna och mycket mycket sällan så har vi fått kompensation för detta. Så med andra ord får vi nu se den ruttna frukten av ett allt för långt S-Styre i Sverige.

    Vindel har blomstrat Mattsson! På den tiden var vi mer invånare! Med andra ord fick vi in mer skattepengar till kommunkistan.
    Vi tappar år efter år invånare och därmed skattekronor till kommunkistan.

    Nuvarande regering har nu visat att de bryr sig om kommunerna och delat ut de pengar som vi nu kommer att få.

    Vi kan inte begära att staten ska gå in direkt en kommun inte klarar sig på egna ben!

    Vi måste anpassa oss, eller hitta på nya idéer som gör så att vi kan skapa mer jobb i kommunen och med det en fortsatt överlevnad som egen kommun.

    Majoriteten(S & c)saknar dessa idéer. Ta bara frågan om sanatoriumet dom skiter fullständigt i motionen som ligger inne om anstalten.

    Om vi tillsammans kunde lobba mot regering och riksdag kanske vi kunde komma någonvart. Nu får vi Moderater jobba med den frågan själv! Vi har inte gett upp ännu. Vi får väl se om vårt jobb leder till någonting framöver. Skulle denna ide gå i lås kanske vi skulle få 100 arbetstillfällen eller mer i ett nafs.
    Men så länge majon inte ens vill prova nya idéer så får vi vackert acceptera att vi inte får mer pengar än vad vi får nu!

    Det är inte regeringens fel att folk flyttar från kommunen, det kan även du min vän erkänna eller hur?

    Ska inte sticka under stolen med att vi tittar på en eventuell sammanslagning med Umeå. Detta gör vi för att vi har insett att S & c aldrig kommer att komma med några nya revolutionära idéer.
    Vi vill också vara kvar som en egen kommun, men nu är det mycket nära att det inte går att vara egen längre, så därför pratar vi om en eventuell sammanslagning.

    Men det är snart val och förhoppningsvis så tänker kommunborna bo kvar i en egen kommun så då antar jag att de röstar på något nytt parti istället för de idelösa som nu sitter i styret i vår kommun.

  7. Mattsson

    Min kära koj kompis

    Att befolknings statistiken pekar nedåt är ingen hemlighet.
    Att inbilla mig att Vindels ekonomi hade blomstrat idag ifall (M) hade styrt i kommunen sen slutet av -90 talet kan du aldrig inbilla mig.

    En klar konsekvens av att befolkningsunderlaget minskar är att skattekronorna minskar, likaså för övriga inlandskommuner.
    Att påstå att det är pga styret i kommunerna???
    Kanske (M) i Vindeln kan rätta till ekonomin i resterande inlandskommunerna också?

    God morgon!

    Givetvis är det inte regeringens fel att det flyttar ut folk ur kommunen, men ifall fördelningen mellan stora och små kommuner hade sett annorlunda ut och de mindre kommunerna hade fått en större % per invånare kanske man hade kunnat satsa på de bitar som försämrar för tryggheten.

    Ett sätt att kunna behålla befolkningen i kommunen är att se till att tryggheten finns kvar, En fungerande sjukvård, bra skolor, en bra omsorg och vettiga bostäder, möjliggöra att aktiviteter som idag bedrivs i Umeå även kan bedrivas lokalt.
    Det ska vara tryggare att bo i en krans kommun.

    Med färre invånare och en högre medelålder så får vi mindre intäkter vilket gör detta svårt.
    Ska vi i inlandskommunerna straffas för att vi har färre invånare?
    Är det så att dessa inlandsinvånare ska ha sämre trygghet än storstadsinvånarna?
    Givetvis behöver inlandskommunerna större medel för att kunna erbjuda dess invånare denna trygghet.

    Det är statens skyldighet att se till att dess folk har en likvärdig trygghet.

    Vill överhuvudtaget alliansen att det ska finnas några små kommuner kvar i Norrland?
    Hur nära är det när man ska föda barn att ta sig från Tärna till Lycksele?
    Ska närmsta polis finnas 5 mil bort?
    Ska ens värden brinna ner för att brandkåren finns 10 mil bort?
    Ska man måsta åka 3mil för att tanka bilen?
    Vill alliansen satsa på de mindre inlandskommunerna?
    Vad erbjuder dessa mindre inlandskommuner i naturtillgångar till detta land?

    Är det inte skäligt att tycka att staten kan satsa lite mer på dess innevånare och dess trygghet?

    Kom ut ur kojan kompis koj krigen är över!
    Ska inlandskommunerna överleva så måste även de lokala (M) politikerna
    släppa sina trä svärd och påverka sina partikamrater.

    / Mattsson

  8. Attraktivt

    Varför Vindeln och fler andra småkommuner i inlandet tappar innevårare – svaret är enkelt – vi har inte tillräckligt att erbjuda – vi är inte attraktiva. Att erbjuda 4-5 mil till närmaste tätort med en massa skog emellan tror inte jag är attraktivt. Om vi kan locka folk att bo här behöver vi attraktiva miljöer då kommer folk hit också. Se bara på LasVegas – man byggde upp en attraktiv stad mitt i öknen. Människor lockas till tätorten därför att utbudet är större. Sen att, som Sunken skriver, några mnniskor inte lockas av städer och tätorter och bosätter sig på landet -är självklart. Men Vindeln har ingen unik landsbygd – det finns flera ställen där det finns vacker natur, stillhet och fiske. För att familjer ska flytta – så behövs också jobb – för båda i familjen. Där kvinnan arbetar bosätter sig oftast familjen – mannen väljer att pendla. Så bara på gruvorterna – inte blomstrar de- varför? Därför att de orterna är som oljaplattformar – man åker dit och jobbar i veckan – på helgen åker karl’n hem till familjen. Satsa på arbetstillfällen för kvinnor och attraktiva boendemiljöer då får vi fart på detta.

  9. Sunken

    Mattsson! Kommer med svar senare, ska på middag! Ha en glad påsk och pussa ungarna och gumman från mig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.