”Står inte bakom hörsägen”

Socialdemokraten Andreas Lundgren skriver i sin blogg att han inte står bakom Lennart Holmlunds inlägg om tiggare eftersom han inte kan ställa sig bakom hörsägen. Flera andra politiker tar också avstånd från Holmlunds utspel. 

Lennart Holmlunds blogginlägg om tiggarna i Umeå fick under onsdagen kraftiga reaktioner i de sociala medierna. Inlägget fick också stor uppmärksamhet i riksmedia. DN, SVD och Aktuellt berättade alla om Holmlunds blogginlägg.

På onsdagseftermiddagen och kvällen bloggade också flera lokala politiker om Holmlunds inlägg om tiggarna.

Socialdemokraten Andreas Lundgren skrev i ett blogginlägg att ”åsikterna flödar efter Lennarts Holmlunds blogginlägg. Vad är sant eller inte? Nästa gång du ser någon sitta och tigga så finns det faktiskt något du kan göra. Stanna upp, ta dig tid och försök lära känna personerna och visa att i Umeå så går vi inte bara förbi.”

I en kommentar till inlägget frågar en person om vad han anser om Holmlunds inlägg, om han står bakom det.

Andreas Lundgren svarar:

– Nej, jag står inte bakom att föra fram hörsägen om människor i en utsatt situation och att debatten och samtalet hamnar i att göra generaliseringar. Jag uppmanar alla att tala med tiggare i vår stad och bilda sig en egen uppfattning.

 

Veronica Kerr, gruppledare för KD skrev i ett blogginlägg:

– Jag fullständigt avskyr tanken på att jag blivit luttrad och att jag inte ens blir förvånad när vårt kommunalråd gör dessa utspel. Vi har hört det förr och reaktionerna flödar in, men kritiken rinner av Holmlund som vatten på en gås.

Oppositionsrådet Anders Ågren (M) bloggade:

– Vad Holmlund fått höra och inte, det vet jag ingenting om. Inte heller vilka källor han har för dessa uppgifter. Men som offentlig person ska man vara försiktig med vad man skriver och för vidare, inte minst när det gäller utsatta och fattiga människor som bara riskerar att ytterligare marginaliseras.

Maria Kristoffersson, Centerpartist i Vilhelmina, skriver i ett blogginlägg:

– Att Lennart gått över gränser är ingen nyhet men denna gång har han verkligen passerat.

– Jag skulle uppmana Umeås kommunalråd att backa från sina uttalanden och sova på saken. Vi är lyckligt lottade som fötts i Sverige, men så lyckligt lottade är inte alla människor. Tänk om det vore du som var tvungen att lämna ditt land för att tigga dig till ett mål mat?

4 kommentarer

  1. margaretha andersson

    Varför inte kolla upp saken istället för att gnissla om saken. Det finns kanske ett uns av sanning men konkreta bevis behövs. Det borde vara möjligt att kolla upp om det stämmer, jag säger inte att du ska göra det utan Lennart Holmlund borde se till att ha konkreta bevis, foton – filmer på att det han säger är sant. Det märks tydligt på alla kommentarer att det är valår i år. Alla pratar i kringelikrokar men har aldrig ett rent svar på saken. Som jag försöker göra nu att skriva i kringelikrokar istället för att vara rakt på sak. Det är samma sak som när man måste bevisa saker och ting i en rättegång, man måste kunna bevisa att personen i fråga har gjort det Hen anklagas för. Be Lennart Holmlund om bevis, om han kan bevisa det han skriver om då är ju saken klar eller hur.

  2. Helene Söderlind

    Ni är orättvisa mott kommunalrådet Lennart Holmlund!
    Att partikollegor – politiker sätter en kniv bokstavligen i ryggen på kommunalrådet Holmlund är fegt
    Lennart Holmlund sätter via sin blogg fokus på tiggarna på gatorna, inte bara i Umeå utan i övriga svenska städer.
    Vi kan väl inte bara hurra och tycka att det är bra att fler och fler sitter utanför varuhus på kalla trottoarer för att tigga.
    Nu bör vi istället för att kritisera Lennart Holmlund initiera att våra representanter i Europeiska Unionens Parlament lyfter fråga direkt ordförande.
    Rumänien och Bulgariens länder erhåller medel från EU:s strukturfonder för att integrera – utbilda – skapa nya arbeten samt sjuk – hälsovård.
    Var gör dem med dessa medel? Det bör våra representanter från Sverige undersöka – få parlamentet att tvinga dessa länder att ta hand om sin lokalbefolkning.
    Det var det Lennart Holmlund satte fingret på…tyvärr läste dem flesta som dem med dålig läsförståelse – mellan raderna.
    Då blir också budskapet inte uppfattat korrekt, men kan alla ha svårt med läsförståelse?

  3. Blivande Politiker

    Törs någon lugna ned hela Sveriges befolkning av alla våra ca 14 300 aktiva politiker?
    Här kommer några handfasta förslag som drastiskt skulle minska alla former av hets och halvera både sjuklöner och vårdkostnader…

    1. Hela befolkningen får samma i pension, O-avsett du vart mycket högavlönad av stat, kommun eller kanske rent av duktig bankdirektör. Folk oroar sig ända ned i trettioårsåldern för hur de skall klara sig som pensionär. Att öka på fler år gör knappast saken bättre, däremot att fördela helt lika för alla är rättvist, som bärplockare i baggböle fick jag mina första 54kr, men nog slet jag minst lika hårt som vilken högavlönad direktör som helst.
    Tycker du att jag har fel att hör utbildning, politiska gräddfiler är viktigare än gemene man? Tänk om i så fall för trots allt är har alla som jobbat bidragit till din utbildning som i Sverige är Gratis.
    Dessutom har den högavlönade helt andra möjligheter att spara pengar privat, köpa dyrare boende som också stiger mer än skogskojan. Orange kuvert är landets största skämt, och kostar dessutom massor av miljoner varje år. BESPARING MILJARD KLASSEN

    2. Slopa retroaktivt politikernas livslånga arvoden, inte en rika Norge har sådana förmånliga villkor.
    3-12månader i avgångsvederlag är bra nog. Törs någon politiker skaka hand på detta, det var på tal i fjol men ack så tyst det vart sedan dess. BESPARING MILJARDKLASSEN

    3. Säg inte Entreprenör eller småföretagare i all hast för att det låter bra, utan ta på Riktigt tag i villkoren och möjligheterna för dessa att verkligen kunna klara sig. Trots allt har de de absolut sämsta villkoren jämfört med alla andra kategorier. 3:12 Ett skämt och alla behöver vi någon stans att jobba.

    4. NATO eller Miljardsatsningar på försvaret som vi nyss kostat på och förlorat mångmiljardbelopp på, vad vi än investerar i så är vi en mumsbit för Ryssland m.fl
    Här finns Miljarder att spara.

    Det får räcka så länge till jag själv är politiskt engagerad, jag lovar att säga sanningar även då.

    Trevlig vår!

  4. Linnea Sundqvist

    Artiklarna är vinklade som om det vore en skandal, han påpekar ju bara Rumänien som ansvariga för sina medborgare, och man kan ju fråga sig hur fattiga människor har haft råd att komma hit, det måste ju ha kostat en hel del. Obs! De finns på min ort också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.