Museibloggen by Anki Berg

Uteliv är livet

I veckan har 50 lärare från Helgeland i Norge och Västerbotten i Sverige träffats för att inspireras av och lära sig mer om hur kulturmiljön kan användas i undervisningen. Första projektträffen hölls i Storuman i mars, och nu var det alltså dags igen för föreläsningar, praktiska övningar och erfarenhetsutbyte. Omgärdade av fjordar och berg har deltagarna fördjupat sig i andra världskrigets lämningar i landskapet och provat på arkeologiska utgrävningar, rollspel och att hålla en lektion för inlånade elever från Nesna skola. Att arkeologi visade sig vara matematik överraskade nog många, men mätningar, skalberäkningar och ritningar på millimeterpapper är ju precis det.

Flera lärare berättade att de ofta besöker platser i sin närhet, framförallt med de yngre barnen. Det som projektet och utbildningsträffarna har inspirerat till är att se dessa platser med nya ögon. Finns det en byggnad i närheten? Finns det fornlämningar eller andra synliga rester från människans framfart? Alla sådana lämningar går att använda till undervisning. Mäta volym och höjd, sätta in i historiska sammanhang; varför finns den här lämningen just här?, eller relatera till hur både lokalsamhället och världen såg ut just vid den här tiden.

Förhoppningsvis kommer nu ännu fler elever i Västerbotten och Helgeland att få nya perspektiv på sin hembygd och samtidigt både frisk luft, fysisk aktivitet och formella kunskaper. Av de positiva omdömena från lärarna känns det högst troligt!

Här kommer några bilder som illustrerar var vi varit och vad vi gjort.

20170914_080832

Från Nesna går färjor till öarna utanför Mo i Rana. Några av barnen på Nesna skola pendlar dagligen med färjan.

 

20170914_094610

Kåre håller lektion för en grupp inlånade elever från Nesna skola. Han ber dem visa med händerna hur stort 10 cm i diameter är – det mått som några av kanonerna på Sandnes fort hade. Det var svårt för några att illustrera och uppskatta. 

 

20170913_162623

I arkeologi är det här nödvändig utrustning. Inget tvivel om att det handlar om matematik va?

 

20170913_162721

Även lärare och kursledare (museets arkeologer och pedagog) behöver äta och vila emellanåt. Sedan var det full fart i grävgroparna igen!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.