Museibloggen by Anki Berg

Angelägen folkbildning

20170920_161158

Under tre timmar ikväll har lärare, bibliotekarier och personal från olika offentliga aktörer träffats på museet och fått information om romer och romska kulturer. Anordnare var Forum för levande historia, som också har turnélagt utställningen som vi nu visar. Ett viktigt syfte med utställningen är just att utbilda och förmedla romsk historia genom särskilda programkvällar. Inom kort går inbjudningar också ut till politiker, tjänstemän inom kommun och landsting, vårdpersonal, polis med flera.

Det unika med satsningen är att besökarna möter romska representanter som själva visar och berättar om utställningen. Ikväll fick deltagarna möta Sonja Nyman, Azra Suljic, Britt-Inger Hedström Lundqvist och Violeta Suljic som tålmodigt svarade på frågor om sina egna bakgrunder och traditioner. Att det finns fem sinsemellan olika romska grupper var nog en nyhet för några, och Sonja, Britt-Inger och Violeta berättade om sina respektive föreningar som de är engagerade i.

Den här utställningen känns så oerhört angelägen och har varit mycket upplysande för mig själv inte minst. På vägen hem funderade jag över hur okunnig jag skulle vara om jag inte hade förmånen att arbeta på museet. Och följdfrågan jag ställer mig själv som informatör är oundviklig: Hur sänker vi trösklarna så mycket att den som är allra längst ifrån museet och fullständigt ointresserad ändå hittar till oss och får chans att lära sig om saker man inte hade en aning om? Den nöten känns ibland som en olöslig matematisk ekvation. Om du har en minsta liten tanke som du vill dela med dig av kring detta så tveka inte att skriva en rad! Det skulle göra mig så glad.

Utställningen Vi är romer – möt människorna bakom myten pågår till april 2018. Innan dess hoppas jag att åtskilliga tusen personer har besökt museet bara för att se just den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.