Matchkväll Umeå-Borås

Intressant ligakväll.

Kvällens facit i ett nötskal: Stjärnan Rudy Mbemba kom tillbaka, linkade omkring och visade överlägsen kapacitet, men tvingades kliva av. Oklart om det är en ny skada. Rudy spelade knappt 20 minuter och gjorde 17 poäng, tog 7 returer och hade 5 assists. I princip alltihopa levererat i första halvlek. Umeå BSKT hängde med i tre perioder. Chanslösa mot Borås i fjärde.
Slut: Umeå-Borås 69-93 (12-19, 28-29, 13-13, 16-32).

Övriga matcher: Mästarlaget Södertälje Kings gjorde ett statement på henmmaplan och slog serieledande BC Luleå klart med 82-67.  Lagen har nu 2–2 i inbördes möten, men fördel Kings på plus i poängskillnad (om de skulle hamna på samma antal segrar i sluttabellen).
Jumbolaget Malbas säckade i hop i andra halvlek och förr med 55-90 mot Uppsala.

I damligan som väntat inga problem för Luleå hemma mot Uppsala, slut 78-62.

Så här var matchutvecklingen i Umeå:

Umeå BSKT:s startfemma mot Borås: Rudy Mbemba, Albin Frank, Egal Saleman, Josh Wolfram och André Nilsson.
Noterbart är att George Valentine inte spelar.
Borås starters: Fredrik Andersson, Simon Gunnarsson, Jakob Sigurdarson, Trayvonn Wright, Christian Maråker.

Första perioden: 12-19.
Maråker inleder med en tvåa – sedan tar Rudy Mbemba sitt första skott på över två månader och det sitter. En trea! Maråker sänker en straff. I nästa anfall blir det snudd på 24 sekunder – men Rudy får i en jättelång trea. 6-3 till BSKT. Därefter en assist av Mbemba till Albin Frank som gör 8-3. Problem? Rudy Mbemba ser ut att linka lite grand efter senaste rycket.
5 min: Ställningen 8-9. Efter knappt sex och en halv minut går Mbemba av, nog småhaltar han. Det har gått över sex minuter utan Umeå-poäng. 8-14. I slutet av perioden kommer Rudy in igen och gör direkt en assist till Björnsson.
Perioden 12-19. Rudy har 8 poäng, 3 returer och 2 assists på 8 minuters spel.
I Södertälje leder hemmalaget med 23-15 mot Luleå. Malbas-Uppsala står 22-20.

Andra perioden: 29-29.
Shaquille Hines har kommit in och är het. 0-10 start i andra och Borås uppe i 12-29. Efter knappt tre minuter timeout Umeå. Bra break för sedan kommer Umeå ut och gör poäng, efter en assist av Rudy till Josh, en trea av Albin och en trea av Rudy är det 20-29. Timeout Borås. Björne trea till  23-29.
3.16 kvar till paus, då byts Rudy ut vid 28-36. Den linkande stjärnan har då (speltid 14:47) levererat 16 poäng, 5 returer, och 4 assists. Nu har även andra hemmaspelare kommit igång, ställningen 34-36! 2 minuter kvar till paus. Umeå testar zon i slutet av periodenoch det går inte så bra –  Borås får flera öppna treor som de sätter. Vips är det 40-48 i halvtid.

Ställningen i halvtid: Umeå-Borås 40-48.
Övriga resultat i paus; Malbas-Uppsala 38-42, och Södertälje-Luleå 41-31.
I basketligan dam:
Halvtid Luleå-Uppsala 40-20. Noterbart är att amerikanskan Candice Wharten åter är i spel för Luleå.

Tredje perioden: 13-13.
Rudy i spel från start. Vidöppet i Umeås fösvar. 41-54 och tidig timeout av Jesper Gustavsson. Inte.  mycket händer. Rudy får i ett straffkast. Umeå har svårt offensivt. 46-58 i mitten av tredje. Rudy har tagit en pust på bänken men kommer in igen. Det tar dock inte så länge innan han åker på en småll och går av. Det ligger på runt tolv poängs skillnad. Bra sista minut krymper avståndet.
Ställningen inför sista: Umeå-Borås 53-61.
Övriga: Södertälje-Luleå 61-51, Malbas-Uppsala 47-68.

Fjärde perioden: 16-32.

Rudy Mbemba verkar ha spelat färdigt för kvällen. Såg ut som han hade ont i vaden. Övriga Umeå-spelare ser ut att börja tröttna och Borås börjar dra ifrån. 57-73 med 6.15 kvar på klockan. Given timeout Jesper Gustavsson. Matchen är avgjord och då kommer Roble Saleman in. 3.36 kvar ställning 61-79. Ny timeout Umeå. Gästande Borås spelar på för fullt, drar i treor och bygger upp stora segersiffror. Slut 69-93.