IMG_1523

Så går det i slutspelet

Dags att tippa damernas SM-slutspel. Inte så svårt att utse en guldfavorit – men Bloggen gör ett försök att förutspå alla lags väg genom slutspelet som inleds nu på onsdag med kvartsfinalerna där det är bäst av tre som gäller.

I SM-kvartsfinalerna känns Umeå och Luleå som givna att gå vidare till semifinal. De andra två kvartarna är betydligt mer svårtippade. Serietrean Alvik kan få problem med Eos och även om Telge blivit klart bättre efter nyår så är det stentufft att försöka vinna borta mot Mark.

Kvartsfinal 1: Umeå Udominate-Visby Ladies
Speldatum:
Kvart 1:3, onsdag 22 mars kl 18:30, Udominate-Visby, Umeå Energi Arena.
Kvart 2:3, fredag 24 mars kl 19:00, Visby-Udominate, ICA Maxi Arena.
Om nödvändigt
Kvart 3:3, måndag 27 mars kl 18:30, Udominate-Visby.
Inbördes möten i grunderien: 3-0 i matcher till Udominate.
Tips: Umeå tar kvartsfinalen i två raka. Kvalitet och bredd avgör. Visby såg ut att få ihop sitt försvar i slutet av grundserien men guldfavoriten Udominate har många olika hot och uppställningar att använda. Släpper också till väldigt lite bakåt. Även om det är jämnt i paus så orkar inte Ladies stå emot i andra halvlek. Lagen möttes i kvartsfinal även förra säsongen, då blev resultaten Udominate-Visby 79-48 och Visby-Udominate 44-71.

Kvartsfinal 2: Luleå Basket-Norrköping Dolphins
Speldatum:
Kvart 1:3, onsdag 22 mars kl 19:00, Luleå-Norrköping, Luleå Energi Arena.
Kvart 2:3, fredag 24 mars kl 19:00, Norrköping-Luleå, Stadium Arena A.
Om nödvändigt
Kvart 3:3, måndag 27 mars kl 19:00, Luleå-Norrköping.
Inbördes möten i grunderien: 2-1 i matcher till Luleå.
Tips: Luleå tar kvartsfinalen i två raka. Dolphins vann med 77-76 hemma i höstas, men sedan dess har laget blivit hårt skadedrabbat och har nu inte mycket att sätta emot. Sista mötet i grundserien vann regerande mästarna med 93-40. Say no more.

Kvartsfinal 3: Alvik Basket-IK Eos
Speldatum:
Kvart 1:3, onsdag 22 mars kl 19:00, Alvik-Eos, Åkeshovshallen.
Kvart 2:3, lördag 25 mars kl 15:00, Eos-Alvik, Eoshallen, Lund.
Om nödvändigt
Kvart 3:3, tisdag 28 mars kl 19:00, Alvik-Eos.
Inbördes möten i grunderien: 2-1 i matcher till Eos.
Tips:  Alvik till semi med 2-1 i matcher. Lagen möttes i sista omgången i grundserien och då triumferade Eos med 74-68 borta i Åkeshovshallen. Inte precis vad Alvik behövde. Stor skillnad på lagens amerikanskor då, Eos fick 45 poäng av Thompson/Young mot 14 poäng av Davenport/Pierre. Rejäl utmaning för coach Jurgita Kausaite, men hemmaplan och Klara Lundquist avgör i match 3.

Kvartsfinal 4: Mark Basket-Telge Basket
Speldatum:
Kvart 1:3, onsdag 22 mars kl 19:00, Mark-Telge, Kinnahallen.
Kvart 2:3, lördag 25 mars kl 15:00, Telge-Mark, Täljehallen.
Om nödvändigt
Kvart 3:3, måndag 27 mars kl 19:00, Mark-Telge.
Inbördes möten i grunderien: 2-1 i matcher till Mark.
Tips:  Telge till semi med 2-1 i matcher. Mark vann enkelt i två tidiga höstmöten, sedan dess har Telge uppgraderat sitt lag och vann lagens januarimöte i grundserien. Den här tajta kvarten kan mycket väl gå till förlängning i tredje avgörande. Mark är mycket svårslaget hemma med facit 10/3 i grundspelet, bara Umeå, Luleå och Alvik har lyckats vinna i Kinnahallen. Nyckeln för Telge är att stoppa Tiasha Gray.

SM-semifinalerna spelas i bäst av fem matcher. 
Spelordningen är sådan att;
Vinnaren Udominate-Visby ställs mot vinnaren Mark/Telge.
Vinnaren Luleå-Norrköping ställs mot vinnaren Alvik/Eos.

Bloggens semitips är alltså Udominate-Telge och Luleå-Alvik. Tipset i båda fallen är sedan att det blir 3-0 i matcher till topplagen från norr. Faktiskt är Umeå och Luleå såpass bra att tipset blir 3-0 i matcher även om semifinalerna skulle bli Udominate-Mark och Luleå-Eos.
Semifinalerna  avgörs 30 mars till 12 april.
Udominate har planerat in följande matchdatum för sina hemmamatcher i semifinalspelet:
Semi 1: Torsdag 30 mars kl 19:00
Semi 3: Lördag 8 april kl 16:00
Semi 5 (om nödvändigt): Onsdag 12 april kl 19:00.

SM-finalen spelas i bäst av fem matcher.
Finalserien avgörs 19 april till 28 april. 
Tipset är givet att Umeå och Luleå ska göra upp i final för tredje året i rad.
2015: Luleå mästare med 3-1 i matcher.
2016: Luleå mästare med 3-2 i matcher.
2017: Bloggens tips är att Udominate tar över titeln med 3-1 i matcher. Säsongens enda förlust mot svenskt motstånd kommer i final 2 uppe i Luleå där det aldrig är enkelt att möta Barthold och kompani.

Udominate har planerat in följande matchdatum för sina hemmamatcher i SM-finalspelet. Umeå har genom seriesegern hemmaplansfördel genom hela slutspelet och börjar alltså på hemmaplan och har en eventuellt femte avgörande i Umeå Energi Arena.
Final 1: Onsdag 19 april kl 19:00
Final 3: Måndag 24 april kl 19:00
Final 5 (om nödvändigt): Fredag 28 april kl 19:00.

Fakta tidigare möten Udominate-Luleå den här säsongen:
Basketligan dam: Luleå-Udominate 54-77, Udominate-Luleå 80-63, Luleå-Udominate 57-70.
Fiba EuroCup: Luleå-Udominate 67-73. Udominate-Luleå 73-71.
Fakta SM-finalserien 2016:
Luleå-Udominate 72-63, Udominate-Luleå 100-69, Luleå-Udominate 66-60, Udominate-Luleå 76-72, Luleå-Udominate 76-51.
Fakta SM-finalserien 2015:
Udominate-Luleå 65-70, Luleå-Udominate 66-51, Udominate-Luleå 70-66, Luleå-Udominate 87-84.

Bilden: Udominate Basket har i år Martina Stålvant i laget, hon blev förra årets MVP i finalen då Luleå vann med 3-2 i matcher mot Umeå. Nu ställts Stålvant mot tidigare lagkompisar som Katie Bussey. Foto: Peter Hegethorn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>