Ny chans skriva historia

Udominate Basket har den här säsongen skrivit historia genom att bli första lag som gått obesegrat genom hela grundserien. Nu finns en ny chans att skriva baskethistoria – det är ännu inget ligalag som i en finalserie vänt ett underläge med 0–2 i matcher!

På damsidan finns exempel på lag som klarat av att komma tillbaka och ta guld från underläge med 1-2 i matcher, som när Visby tog guldet mot Luleå år 2005. Solnas damer har också kommit tillbaka från 1-2 i matcher mot Telge 2008.

Inte heller på herrsidan (där det numera är bäst av sju matcher) finns något lag som kommit tillbaka och avgjort med tre raka vinster i slutet av finalserien. Bland dramatiska finalvändningar märks exempelvis då Södertälje Kings kom från 2-3 i matcher till vinst 4-3 mot Norrköping år 2014. Tidigare har även Sundsvall Dragons tagit guld efter underläge 2-3 mot Norrköping.

Hur troligt det är att Udominate nu ska greja Umeås första basketguld från 0-2 i matcher mot regerande mästarlaget Luleå må var och en bedöma. Grundseriematcher ger inga guldmedaljer men det är i alla fall i dagsläget totalt 5-2 i inbördes möten den här säsongen.

Bloggen anser i alla fall att 3-2 är ett fullt möjligt slutresultat i den här finalserien. ”Allt” som krävs är att laget går ”back to basics”, börjar passa bollen till spelare med samma tröjfärg, börjar springa i full fart. Jag har tidigare efterlyst hårdare matchning och står fast vid att det ger större möjlighet om, låt oss säga sju toppspelare – får rejält med förtroende och chans att ordentligt komma in i finalrytmen. Sedan är det absolut ingen nackdel med bredden i truppen så det finns alternativ att kasta in vid eventuella foulproblem eller smällar.

Udominates söndagsträning? Jo, Bloggen fanns på plats och bevittnade den.

Omdömet: Faktiskt den klart bästa träning jag sett laget göra den senaste månaden. Bra fokus och härlig fart i kombination med rejält kroppsnära försvarsjobb. Alla truppens sjutton spelare fanns med.

Så nu är det bara upp till bevis i finalmatch nummer tre.

– Alla är otroligt medvetna om att vi är vid ”point of no return”. Nu ska vi hitta samma energi som bitvis i förra matchen och hålla den hela vägen. Det blir pedalen i golvet, säger Udominates coach Bo Ågren-Malm.

Matchguide SM-final 3 i bäst av 5
Udominate–Luleå
Plats: Umeå Energi Arena.
Tid: Kl. 19.05 måndag.

Tränarsnack
– Både individuellt och inte minst som lag finns en otrolig revanschlust. Vi hade en riktigt bra söndagsträning,  säger Udominates coach Bo Ågren-Malm.

No­te­ra att …
… Regerande mästarlaget Luleå har med två inledande segrar (69–41, 72–64) skaffat sig tre matchbollar och chans på ett fjärde raka SM-guld.
… Om Udominate vinner på måndag kväll i Umeå så går guldkampen vidare med en fjärde match uppe i Luleå på onsdag. En eventuell femte avgörande match är schemalagd till fredag kväll i Umeå Energi Arena.
… I matchen uppe i Luleå utdömdes 18 foul på hemmalaget – och 36 foul på gästerna. På de två första finalmatcherna har regerande mästarna totalt åkt på 32 foul vilket kan jämföras med 56 på utmanaren från Umeå.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.