Säsongens betyg

Dags att summera säsongen för Udominate Basket i form av spelarbetyg. För laget blev det ett slut i moll med ännu ett SM-silver. Individuellt stack Zenta Melnika ut då hon spelade säsongens samtliga 43 matcher och levererade poäng och returer varje arbetsdag. Även Santa Okockyte och Martina Stålvant hade totalt sett bra säsonger.

Summeringen av VK-betygen enligt 3-2-1-modell i samtliga matcher gav följande resultat:

Betygsligan Udominate Basket, totalt säsongen 2016/2017.

1) Zenta Melnika 52
2) Santa Okockyte 44
3) Martina Stålvant 38
Övriga: Hollie Mershon 26, Ilaria Zanoni 25, Emilia Stocklassa 13, Tanya Massamba 13, Salome Kabengano 12, Dia Lukacovicova 12, Agnes Nordström 9, Josefin Vesterberg 8,

– Zenta har varit väldigt bra och stadigt levererat på hög nivå, ofta med ”dubbel-dubbel” i både poäng och returer, kommenterar Udominate-coachen Bo Ågren-Malm.

Noterbart är att amerikanskan Hollie Mershon gjorde comeback efter knäskada och hann med 19 matcher under säsongens andra halva. Hon fick ihop 26 betygspoäng.

Räknar man om 3-2-1-betygen i snitt per spelad match så blir utfallet för toppkvartetten:
1) Hollie Mershon 1,4
2) Zenta Melnika 1,2
3) Santa Okockyte 1,1
4) Martina Stålvant 0,95

– Hollie har varit bland de bästa under säsongens senare del och var den som bäst antog utmaningen i finalspelet, säger Bo Ågren-Malm.

Facit för Udominate blev 36 vinster och 7 förluster. I damligans grundserie blev det 27 raka segrar, vilket var historiskt. I slutspelet blev det sex vinster och fyra förluster, med en i semifinal mot Telge och tre förluster i finalserien mot Luleå.

Internationellt facit blev tre vinster – tre förluster i gruppspelet i Eurocup.

Bloggens kommentar: Udominate värvade spetskompetens och fick bra valuta för pengen när det gäller Zenta Melnika och Santa Okockyte. Av de svenska spelarna var Martina Stålvant riktigt bra ända fram till slutspelet där det tyvärr blev fel. En annan spelare som efter en stark första del av säsongen ”försvann” i slutspelet var Ilaria Zanoni, bland annat på grund av diverse skadeproblem. Dia Lukacovicova såg fläckvis ut som en världsspelare men blandade verkligen högt och lågt. Missade många matcher på grund av fotskada.
Av de som gick in i säsongen med långtidsskade-rehab så blev det amerikanskan Hollie Mershon som kom tillbaka stark. Josefin Vesterberg nådde aldrig upp i nivå. Agnes Nordström var på gång när en ny smäll i foten ställde till det.
En spelare som utvecklats bra, inte minst i försvarsspelet är Tanya Massamba. Laglojal typ som nöjt sig med 6 poäng och 5 returer. Salome Kabengano kan också spela vasst försvar, men tappat självförtroende hämmade henne totalt sett.
Kikar man på det yngre gardet så har Emilia Stocklassa visat att hon är ett stort framtidsnamn. Fick mycket begränsad speltid i slutspelet vilket i Bloggens ögon var fel då hon även under vårens träningar varit väldigt bra och faktiskt överglänst mycket mer etablerade namn.

Coach Bo Ågren-Malms kommentar:
- Jag tar på mig mycket av ansvaret för att det blev som det blev. En av sakerna jag ångrar är att Stocklassa inte fick chansen i finalspelet, hon gjorde en jättebra match, inte minst försvarsmässigt mot Antic, när vi vann mot Luleå borta i januari.

Till sist en notering inför sommarens EM-slutspel för damerna: Zenta Melnika har tackat nej till deltagande i Lettlands landslag. Därmed blir det inte någon från Udominate i spel i mästerskapet som avgörs i Tjeckien i slutet av juni. En av anledningarna är förstås att varken Sverige eller Litauen kvalificerat sig för EM-slutspelet.

 

En kommentar

  1. Michael Almenäs

    Laget behöver två stora, rörliga och returstarka forwards. Massamba ok i försvar men alltför begränsad offensivt och stoppar upp spelet. Westerberg inte bra nog. Returtagning var genomgående usel. Växla Massamba och en guard mot två forwards. Undrar om inte Ruzic hade tagit guldet med priset några missnöjda spelare ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>