Omdiskuterat slut när Umeå vann

Det är som väntat en jämn streckmatch i Umeå Energi Arena. Umeå BSKT har större delen av matchen av en knapp ledning mot gästande Uppsala. Det blev en rejäl rysare – och ett mycket omdiskuterat slut.
Slut: Umeå-Uppsala 74-70.

Om situtionen i slutsekunderna när Umeå fick ett tvåpoängsskott av Saleman godkänt – där Uppsala menade att tiden för anfallet var ute, så kollade Bloggen läget med matchkommisarien Rickard Lundberg.

– Domarna var säkra på att bollen redan släppt handen när skottklockan gick. Då är det så. Domarna bestämmer och det är ingenting som går att ändra på i efterhand, säger Rickard Lundberg.

Fjärde perioden: 19-18.
Saleman är inne igen, skjuter planka i till 57-52. Smith drar i en lång trea tll 60-52. Då är det åtta minuter kvar av matchen.
Umeå fortsätter med en trea av Gilchrese. Ställningen 65-54. Tid kvar 6:42. Umeå har öppnat sista perioden med ryck på 10-2. Timeout Uppsala.
6 min kvar: 66-57. Därefter ett par missade Umeå-skott. Även Uppsala har ringkant ut. Båda lagen lite spända.
5:17 kvar: 65-60. En trea av Mannos Nakos ger Uppsala kontakt igen. Timeout av BSKT:s Jesper Gustavsson.
4:45 kvar: 65-63. Ny trea av en het Mannos Nakos. Umeås anfall stupar på knepiga passningar in till store Nilsson. Hemmalaget missar även skott. Uppsala har klar chans att nå ikapp. Straffkast för Anes Zekovic.
3:05 kvar: 65-65. Nästa poäng för Gilchrese. 67-65.
2 min kvar: 67-68. Gaddefors hittar rätt med en tvåa. tror alla. Men det verkar som att domarna bedömer det som en trea. Så blir det och Uppsala i ledning. Saleman får därpå in två straffkast. 69-68. Snabbt över till andra änden och två kast för gästernas Carter.
1:32 kvar: 69-70.
1:15 kvar: 72-70.
Trea av Gilchrese! Uppsala missar. Umeås boll två gånger om.
Jättedramatik.
Åtta sekunder kvar när Umeå gör poäng på skott av Egal Saleman. Uppsala protesterar vilt – menar att 24 sekunder skottklocka hunnit rinna ut. Domslutet står sig. 74-70.
Timeout Uppsala. Coach Kevin Gaines är fortsatt väldigt upprörd när spelet ska igång.
Uppsala hinner inte göra poäng. Umeå vinner.

Ställningen inför sista: Umeå-Uppsala 55-52.

Tredje perioden: 16-17.
Egal Saleman öppnar med tvenne tvåor – åt andra hållet missar Gaddefors två skott. Ställningen 43-35 efter ett par minuter.  Men det blir inget större ryckk för Gaddefors får i en boll och så kliver Nordström in med friska poäng. Han är uppe i 17 för egen del. 46-41.
Stort jubel när Nilsson gör en jätteblock på Gaddefors. Mitt i tredje får Saleman två snabba foul, är upp i fyra och får vandra till bänken. Nilsson får sin tredje foul kort därefter. Umeås Arik Smith briljerar offensivt, måste dock vila en stund efter att ha nått 18 poäng.  Efter åtta minuter av tredje har vi 54-48. BSKT byter ganska friskt för att försöka ha pigga gubbar i sista. Gaddefors lägger i sista bollen i tredje.

Ställningen i halvtid: Umeå-Uppsala 39-35.
Pausnotering:
Viktor Gaddefors har satt 1 skott av 11 försök i första halvlek. Så Uppsala har mer att få ut offensivt.
För Umeå handlar mycket om tre man, guarderna Smith, Gilchrese och store Nilsson. Om det ska bli vinst krävs nog att fler producerar, samt att Umeå får mer bollrörelse. Plus för hemmalaget returerna som står 24-15.

Andra perioden: 14-14.
Uppsala har kommit i gång. Går upp i ledning mitt i andra vid 29-31. Rhys Carter leder laget med sitt skytte, han är fem av sex från golvet för 12 poäng så långt. Timeout Umeå som hamnat i en klar svacka. Efter taktiksnacket en uppryckning och ställningen hålls jämn resterande del av andra. Umeå har 39-35 då Uppsala får sista skott, men gör en turnover.

Första perioden: 25-21.
Bra inledning av Umeå som på sju minuter gick till ledning 19-12. Bra anfall med variation av spel nära korgen och skott utifrån. Hemmalaget dominerar returtagningen i första perioden. 25-15 i slutet av första och timeout Uppsala efter att Gilchrese stulit en boll av Gaddefors. Bra avslutning på perioden av Uppsala som under sista minuten knappar in med sex raka poäng.

Streckmatch i Umeå Energi Arena – och klart är att Uppsalas landslagsstjärna Viktor Gaddefors spelar i viktiga matchen mot Umeå BSKT. Gaddefors, Axel Nordström och de andra har sett klart laddade ut på uppvärmningen.

Hemmalaget har fullt manskap ända ned kanten på bänken där nylicensierade Amir Mohamadi finns. Tolv spelare med i matchprotokollet.

Umeås startfemma är välbekant: Eric Gilchrese, Arik Smith, Nick Schlitzer, Egal Saleman och André Nilsson.

Uppsala startar med: Lukas Friberg, Mannos Nakos, Anes Zekovic, Viktor Gaddefors och Axel Nordström.

Bloggen ska försöka ge lite delrapporter under matchen.

Bilden: Viktor Gaddefors har koll på Umeås André Nilsson.