Två lag fattas i Umeå-grupp

A3 Basket Umeås coach Jan Enjebo har i helgen varit i Minsk, Vitryssland, på upptakts- och planeringsmöte för EWBL (European Women´s Basketball League).
Bloggen fick tag på Janne på flygplatsen i Minsk innan han bordade planet för att ta sig tllbaka till Umeå.
– Det var ett bra möte som klargjorde mycket, säger Umeå-coachen.

Nya namnet på det som tidigare hette östeuropeiska damligan är numera EWBL (European Women´s Basketball League).
Här är några nyheter;
x) Turneringen är ännu inte komplett med 16 lag, dels efter avhopp av Hoptrans-Sirenios från Litauen och dels efter beslutet att inte tillåta deltagande av turkiska lag – eftersom de inte skötte sina åtaganden förra säsongen.
X) Regerande mästarlaget i EWBL, Good Angels Košice, kommer att ställa upp i ny skepnad under namnet Young Angels.
X) Visa oklarheter råder kring datum för vissa sammandrag i EWBL-turneringen då topptippade TTT Riga ska försöka kvala in till EuroLeague.
x) Luleå Basket var inte på plats i Minsk, men hade på förhand klarat ur sina kontakter och att Luleå står som arrangör för ett sammandrag 12-13 januari är spikat.

EWBL grupp A 2018/2019:
A3 Basket Umeå, Sverige
Young Angels Košice, Slovakien
Tsmoki Minsk, Vitryssland
Astana Tigers, Kazakstan
Pinkk Pecsi, Ungern
BC Rostov, Ryssland
plus två lag som ännu inte fastställts.

– Det fattas två lag i vår grupp och vi får vänta till i mitten av augusti innan vi får besked om vilka lag det blir, förklarar Jan Enjebo.
– Vi ska spela tre sammandrag, det första troligen i Liepaja, Lettland, den 4-6 oktober, då vi har tre matcher. Sedan är vårt schema två matcher i sammandrag i Minsk den 1-2 december, och gruppspelets tredje och sista sammandrag har för oss två matcher i Košice, Slovakien, 5-6 januari.

Vad händer med Good Angels?
– Det har kommit nya regler för skatter på importspelare i Slovakien, det drabbar alla idrotter inte bara basket. Om en klubb betalar 50.000 i lön till en spelare så blir nya skatten 52.000 kronor. Det pågår mycket diskussioner om det där, men för Good Angels innebär det att de inte kan klara samma lönebudget som tidigare. De kommer att ha ett bra lag, men inte lika starkt som tidigare, och de ska nu kalla sig Young Angels, förklarar Jan Enjebo.

Uppdatering: Good Angels laguppställning kommer att bestå av yngre ”akademi-spelare”. Kvar i klubben blir inte de rutinerade stjärnorna, exempelvis lämnar Anna Jurčenková som är klar för polska Gdynia. Även Barbora Balintova går till Gdynia. Och Good Angels-coachen Peter Jankovic går till ungerska Cegledi. Legenden Zuzana Žirková avslutade sin karriär efter förra säsongen.
Tänkbara startspelare för Young Angels kan vara 20-åriga powerforwarden Vanda Kozáková, centern Denisa Blanárová, 21och pointguarden Michaela Lukačíková, 20.

Hur blir reglerna för klubbarnas trupper i EWBL?
– Vi ska inledningsvis namnge upp till 15 spelare för den här ligan och sedan är det möjligt att addera två spelare men det måste ske senast den 1 februari 2019.
Favoriter i EWBL blir?
– TTT Riga helt klart, sedan har även Dynamo Moskva ett starkt lag då de kan jobba vidare med truppen från förra säsongen. I vår grupp kommer ändå Košice att vara bra och Tsmoki-Minsk satsar vidare. Pinkk-Pecsi har fortsatt en omdaning på grund av ekonomin.
Något att notera ur svenskt perspektiv?
– På domarsidan gäller att vi till sammandragen ska ha med domare från varje land, det behöver inte vara Fiba-domare som dömer landskamper, men bra svenska domare, säger Jan Enjebo.
Luleå Basket arrangerar ett sammandrag i grupp B.
– För framtiden kan jag se att vi skulle kunna söka att arrangera en matchhelg i Umeå, som arrangör får man dels tillbaka ett antal tusen euro och man får även uttrycka önskemål om urval de gästande lagen så att det går att bjuda på någon riktig toppmatch på hemmaplan.

EWBL grupp B 2018/2019:
Luleå Basket, Sverige
TTT Riga, Lettland
Piestanske Cajky,Slovakien
Brno, Tjeckien
Dynamo Moskva, Ryssland
Kibirkstis Vilnius, Litauen
Horizont Minsk, Vitryssland
Amsterdam, Nederländerna.

Umeås damer deltar även i Fiba EuroCup och i Svenska Basketligan. Ett digert arbete pågår för att få ihop spel- och reseschema.
Redan i höststarten är en rejäl tvåveckors-turné i pipeline.
– I andra halvan av september åker vi först till Venedig för en veckas träningsläger och därifrån direkt vidare till Ekaterinburg i Ryssland för UMMC Cup. Och från Ryssland åker vi direkt till Göteborg för svensk ligapremiär sista helgen i september, deklarerar Jan Enjebo.

Till sist. Den här helgen inleddes damernas U17-VM i Minsk. Hann du kika på någon match?
– Ja, jag såg Lettland-Kanada på plats, Kanada vann med ett lag 16-åringar där snittlängden var 1.82 (!!), de tog också 57 returer, varav 28 offensiva. Sedan kunde vi följa Vitryssland-Colombia på storbildsskärm under banketten för EWBL. Vitryska laget lyckades vinna och det var roligt att se, jag gjorde där en del noteringar om vissa spelare.

USA är väl megafavorit även i U17-VM?
– Ja, de vinner sina matcher med 40,50, 60 poäng… (i premiären 86-48 mot Italien).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.