EuroCup: Färdigt för Umeå och Telge

Då är det färdigspelat för A3 Basket Umeå Sweden i damernas Fiba EuroCup säsongen 2018/2019.
I sista gruppmatchen borta mot obesegrade turkiska topplaget blev det programenligt förlust.
Lite som tidigare var matchbilden att Umeå gör det ganska bra i ungefär 30 minuter av matchernas 40.
I den här avrundningsmatchen var skillnaden bara nio poäng i början av sista perioden – men vid slutsignalen bokfördes 26 poängs förlust, låt vara att coach Janne Enjebo i slutet släppte in bänkspelare.

Matchen slut: Cukurova-A3 Basket Umeå 84-58 (16-18, 19-9, 20-16, 29-15).
Cukurova:  Alina Iagupova 22, Pelin Bilgic 13, Astou Ndour 12, Kim Mestdagh 10, Liudmyla Naumenko 9, Göksen Fitik 5, Sevgi Uzun 4, Saziye Uner 3, Sera Ozelci 3, Meltem Avci 3.
Umeås poäng: Tiffany Brown 13, Ama Degbeon 12, Abigail Asoro 11, Alyssa Lawrence 10, Danielle Elvbo 8, Issa Edholm 4.

– Det finns flera bra saker att ta med sig, exempevis att vi har bra aggressivt försvar som ger oss 25 poäng på deras turnovers. På kort rotation är vi ändå bra med i matchen. Första halvlek är helt okej, sedan tar det på krafterna när Cukurova steppar upp i andra halvan och stressar oss. De har ett mycket bra lag som vann på högre skottprocent, fler straffkast och fler returer, säger coach Janne Enjebo.

Mer läsning: ”Ska dra nytta av bilderna”

Bilden: Gulklädda A3-försvaret med Alyssa Lawrence försöker stoppa spanska landslagsstjärnan Astou Ndour.

Även det andra svensklaget i EuroCup har spelat färdigt med facit 0/6. Telge (utan Klara Lundquist) avslutade borta mot polska gruppettan Gorzow

Eurocup, damer, grupp A
Gorzow, Polen-Telge 113-57 (30-20, 33-16, 23-13, 27-8)
Gorzow, Polen: Laura Juskaite 27, Marija Papova 15, Kyara Linskens 12, Annamaria Prezelj 11, Katharina Fikiel 11, Daria Stelmach 10, Sharnee Zoll-Norman 9, Ariel Atkins 7, Julija Rytsikava 6, Katarzyna Dzwigalska 5.
Södertälje: Deanna Weaver 23, Ellen Åström 12, Nena Trajchevska 8, Patricia Elias 5, Ulrica Holmqvist 5, Sabina Radonja 2, Mikaela Gustafsson 2.

Här nedan Bloggens matchrapport från Umeås match:

I hemmamötet blev det förlust 54-91. Nu ska A3 Basket Umeå avrunda säsongens insats i EuroCup mot bortaspel mot  Cukurova Basketbol i Mersin.

A3 starters: Tiffany Brown, Danielle Elvbo, Abigail Asoro, Alyssa Lawrence och Ama Degbeon.
Cukurova har ingen av sina nya amerikanskor i spel, utan har samma gång som tidigare i EuroCup.

Första quartern: 16-18
Chockstart av Umeå som går till ledning 0-7, Sedan 3-12 med fem poäng  Elvbo och sju poäng av Asoro. För Cukurova är det kraftpaketet Alina Iagupova som gör lagets nio första poäng (tre treor), en tvåa från Astou Ndour och 11-14 noteras efter drygt halva första perioden. Ama Degbeons första tvåa innebär 11-16. Issa Edholm in för Elvbo blir A3:s första byte. Efter åtta minuter 15-16 efter att Liudmyla Naumenko börjat göra poäng. Lawrence fixar 15-18. Elvbo tillbaka in så Brown får en pust.

Andra quartern: 19-9
I inledningen tar hemmalaget ledningen för första gången på en trea av Pelin Bilgic till 19-18. Nya namn in i poängprotokollet, belgiska landslagsstjärnan Kim Mestdagh för Cukurova och Issa Edholm för Umeå. Tre minuter in i andra 23-20. Sandra Hansson är inne i spelet också. Mitt i andra är ställningen 30-24. Umeå fick i ett par tidiga treor när matchen började, men är nu nere på 2 av 11 från trepoängsland. Tiffany Brown har ännu inte gjort någon poäng. Cukurova roterar på tio spelare – mot gästernas sju (på bänken Moa Dellbro, Annie Kjellberg och Felicia Selberg). Efter anteckningen om poänglösa Brown så stjäl hon en boll och skjuter en trea, då är det 34-27. Janne Enjebo tar en timeout 1:47 före pausen. Ny timeout med 1:14 kvar. Det har blivit en hel del turnovers, sju stycken i Q2.

Läget i halvtid: Cukurova-Umeå 35-27
En bra första halvlek av Umeå som hade kunnat ha det jämnt med bättre skottprocent. Gästerna fick ihop 35 avslut mot 30 för hemmalaget. Klart är att A3 hade behövt mer än 1 av 7 från Browns händer.

Tredje quartern: 20-16
Turkiska topplaget börjar dra i väg. Det blir ganska snabbt 47-31 och Enjebo måste begära timeout efter drygt fyra minuter av Q3. Direkt efter taktiksnacket turnover A3 och turkiska poäng. Allt svårare att göra spelmål för ett pressat Umeå, men det blir några poäng från strafflinjen (Elvbo, Lawrence). Brown får i en trea och då är det 51-37. Nya straffpoäng (denna gång Degbeon) och läget är 51-39 drygt sju minuter in i tredje. Cukurovas coach inte nöjd. Timeout. Degbeon offensiv retur och poäng till 51-41. Två straffar för Brown ger 51-43. I slutet av tredje får även hemmalaget straffkast som ger poäng.

Läget inför sista: Cukurova-Umeå 55-43

Fjärde quartern: 29-15
Då återstår frågan om Umeås försvar ska orka stå emot sista tio minuterna. Mycket är jämnt, Cukurova är dock starkare i returtagning och bättre i skyttet. Q4 öppnas med en trea av Tiffany Brown. 55-46. Brown är klart bättre på treor än tvåor denna dag. Cukurova har bland annat  Alina Iagupova och en ny trea från henne ger lite senare 60-46. Iagupova kan även göra tvåor och är uppe i 19 poäng. Matchen definitivt avgjord.
7 min kvar: 62-48. Timeout Umeå. Moa Dellbro får sedan göra entré.
6 min kvar: 64-50.
5 min kvar: 69-52.
Tydlig tendens nu. Kim Mestdagh skjuter 71-52. A3 har tre svenskor inne med Dellbro, Edholm och Hansson.
I slutminuterna av detta EuroCup-äventyr får även Annie Kjellberg känna på golvet.
2 min kvar: 76-54.
Cukurova lägger inte ner verksamheten utan öser på, trepoängare (totalt 12 av 24) hittar rätt i slutet så att marginalen växer.

Matchen slut: Cukurova-A3 Basket Umeå 84-58