Umeå nära igen – men…

Umeå BSKT var ännu en gång så där förhatligt nära. Men  slutsiffrorna blev ny hedersam förlust mot Norrköping Dolphins.

Norrköping vann på starka tredje perioden och skötte sedan sina taktiska kort väl. Jocke Kjellbom hade 21 poäng + 15 returer.
Umeå sköt ursvaga 1 av 13  (7,7%) från trepoängsland och behöver – som alla vet – en närmast prickfri insats för att besegra topplagen. Så  blev det inte.

– Vi spelar bra basket nu och visar att vi kan tävla med alla, men vi måste kika på små saker och måste bli ännu bättre, så är det, säger Umeås Eric Gilchrese.

Mer läsning: ”Frustrerande”

Matchen slut: Umeå-Norrköping 72-81 (21-14, 22-15, 10-23, 19-19).
Umeå: André Nilsson 17, DeAndre Mathieu 15, Eric Gilchrese 13, Josh Greene 12, Daniel Eliasson 6, Alexander Holmström Forster 6, Chris Singhateh 3.
Norrköping: Jocke Kjellbom 21, Micke Lindquist 15, Andreas Person 15, Anton Saks 10, Edvin Stark 9, Shakir Smith 8, Anes Zekovic 3.
Publik: 813.

x x x x x

Okej, har kommer rapportering från kvällens ”basketfest” med fritt inträde i Umeå Energi Arena.
På plan Umeå BSKT mot svårspelade Norrköping Dolphins – regerande svenska mästare.

Umeå saknar – som senast mot Södertälje – både Alexandros Varytimiadis och Egal Saleman.
Dolphins har också skador, saknas gör Tim Schüberg, Jonathan Dubas och Tyler Flack.

Publikfest i Umeå? Nja, visst är det en hel del ansikten på läktarplats som inte är ”stammisar”, men det blir långt ifrån fullsatt.

Umeås startfemma: DeAndre Mathieu, Eric Gilchrese, Daniel Eliasson, Alexander Holmström Forster och André Nilsson.
Dolphins starters: Edvin Stark, Shakir Smith, Micke Lindquist, Anton Saks och Jocke Kjellbom.

Noteras: Hemmalaget Umeå spelar i svart. Mästarlaget får använda orangea tröjor trots att de är bortalag.
Förklaringen ser ut att vara att Umeå BSKT skaffat reklamtryck på sina matchtröjor – klubben har tidigare kört reklamfritt under alla ligaår.

Första quartern: 21-24
Mathieu gör matchens första poäng. Kjellbom dunkar in 2-2. Inledningsvis ganska rejält ställningskrig, På tavlan 6-9 efter tre minuter. Då har Kjellbom lagt i sex poäng.
Delfinerna ligger på hårt i försvar, det bjuds inte på någon mjukstart. Mitt i första har vi 10-12 och tre straffkast för Gilchrese. Han lägger i alla tre till 13-12. Sedan byter han för att få en smäll mot finger omsett, såg ut som liten sårskada. Kjellbom dunkar igen, Lindquist skjuter hoppskott och inhopparen Andreas Person gör poäng. Vips 13-18. När Kjellbom lägger i ny boll har vi matchens första timeout vid 13-20. Mäktige Kjellbom är redan uppe i 11 poäng plus 3 returer och dominerar totalt inne i färgen. Umeå har bytt in Josh Greene, Albin Frank och Chris Singhateh. 13-22. Gilchrese tillbaka in i spel. medan han var ute gjorde Dolphins 0-10. Gästerna ger stjärnorna lite vila på bänken och roterar med Anes Zekovic, Johnell Smith och unge Jonathan Eriksson. Umeå kommer igen, Forster lägger i 21-22. I samma sekund som Umeå annonser att byta in Nilsson så reser sig Kjellbom från bänken.
Bra och intensiv basket första 10 minuterna. Dolphins har 10 av 14 på skotten (71%). Umeå är 8 av 15 (53%).

Andra quartern: 22-15
I inledningen åker Umeå på en rad foul. Matchen är jämn med 24-26 sedan Singhateh träffat en trea. Nära korgen går det tyngre, store Nilsson har haft det trögt med träff på 1 av 5 avslut. Perfekt skrivet – genast lägger Nilsson i nästa boll till 26-26. Dags att ta litet taktiksnack tycker Adnan Chuk tre minuter in i andra.
När spelet återupptas stjäl Gilchrese boll och passar fram Mathieu i snabb attack som ger poäng ”and one”. 29-26.  veteranen Johnell Smith är bästa försvarsguard hos gästerna. Mitt i Q2 tippar Nilsson i bollen och gör 31-28. Sedan block Nilsson på Zekovic. Plus nytt poängskott ofgfensivt. 33-28. Nilsson har vaknat med besked. Edvin Stark skjuter sin andra trea för kvällen. 33-31 och timeout Umeå. Totalt sett ytterst få trepoängsförsök så långt i matchen.Umeå 1 av 3, Dolphins 2 av 4. Mindre bra är att Nilsson åker på sin tredje foul med 3:35 kvar till halvtid. Kjellbom har inte en enda foul.
Norrköping tappar bort sig totalt på ett inkast och efter detta gratismål för Umeå blir coach Chuk så irriterad att han tar timeout. 37-33 på tavlan. I slutet av halvleken diverse foul och straffkast. Kjellbom åker på en osportslig mot Gilchrese – snyggt efteråt då spelarna tar varann i hand och säger att det inte var farligt. Gilchrese sänker sina straffar och på det sänker Greene skott. Just innan signalen skjuter Andreas Person en tung trepoängare.

Läget i paus: Umeå-Norrköping 43-39
Toppenfin första halvlek där Umeå verkligen tävlar med mästarlaget. Rätt jämnt i de flesta statistik-kategorier. Men en sak sticker ut – Umeås Eric Gilchrese är plus 15 i plus/minus!

Tredje quartern: 10-23
Aj då, det hinner knappt börja så åker Nilsson på sin fjärde foul. Lagen byter poäng under de första minuterna i andra halvlek. Det räcker med ett par missade öppna skott från Umeås sida för att Norrköping ska gå ikapp. 47-47 då fyra minuter gått av tredje. Edvin Stark blir den som skjuter trean till 47-50. Shakir Smith lägger i en layup efter bra screen av Kjellbom. 47-52. Timeout Umeå. 4-13 i baken i första delen av tredje perioden var inte vad hemmalaget behövde. Det är tufft inne färgen, Kjellbom mot ett gäng där Nilsson har foulproblem. Dessutom har laget Umeå ännu en gång lagfoul. Jesper Gustavsson får ett utbrott och protesterar mot i hans ögon uteblivna blåsningar mot Norrköping. Givetvis får han en teknisk foul. Dolphins attackerar korgen och defensivt vågar Nilsson inte röra en fena. När Micke Lindquist även bombar i en trea så bär det i väg. 53-62. Mästerliga takter av Norrköping i tredje perioden som slutar 10-23.

Läget inför sista: Umeå-Norrköping 53-62
Publiksiffran ropas ut som 813 personer. Ärligt talat känns den siffran lite tveksam sett till antalet tomma stolar. Något som inte är tveksamt är Norrköpings försvarsspel.

Fjärde quartern: 19-19
Nu ska Umeå ännu en gång försöka jobba sig ikapp från en grop. det börjar med fyra raka poäng – något som räcker för att Adnan Chuk blixtsnabbt ska ta timeout. 1.11 spelat av Q4. In med bollen inside för enkla Kjellbom-poäng är medicinen. Sedan tappar Jocke en ögonlins och får kliva av en stund.
8 min kvar: 57-64. Även Forster åker på en fjärde foul.
7 min kvar: 61-66. Coach Chuk blir galan när Mathieu får springa över hela plan och bli ensam med korgen. 63-66. Person svarar 63-68. En del avslut av Umeå blir ivriga i överkant.
5 min kvar: 64-70. Kjellbom har gjort 21 poäng. När Umeå gör tvåa sänker Person trea.
4 min kvar: 66-73.  Påminner om senast mot Södertälje, Umeå krigar vidare.
3 min kvar: 70-73. Men sedan en turnover. Dolphins skottmiss, men offensiv retur och Micke Lindquist – såklart – sänker en trea.
2 min kvar: 70-76. Tvåa av Mathieu.
1 min kvar: 72-76. En offensiv av Shakir Smith ger två lätta poäng som känns som avgörande. 72-78, timeout Umeå.
56 sekunder kvar – så visst kan allt hända, men…
Umeås anfall tar för lång tid, Norrköping kan foula för att inte riskera trepoängsskytte.  Bra försvar. Umeå får inte till sina inkast. Det hela leder till misslyckat närskott.  Sedan foul för att stoppa klockan och ge straffkast Norrköping. det leder till 72-81.
Detta är definitivt över. Norrköping vann på starka tredje perioden.

Matchen slut: Umeå-Norrköping 72-81

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.