Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Inför valet..

Vill vi ha ett samhälle där de som har det svårast ska få mest hjälp? Där klyftor ska överbryggas? Där ALLA ska ha rätt till tak över huvudet och mat på bordet? Ska vi ha allmän välfärd? Ett skyddsnät när man drabbas av arbetslöshet och/eller sjukdom?

Men om vi samtidigt ska sänka skatter, HUR, jag bara undrar, HUR ska ovanstående fortsätta vara möjligt? Välfärden urholkas, det vet alla, även om vissa grupperingar inte vill erkänna det.

Vi står inför ett vägval; fortsätta på den inslagna vägen och göra samhället allt kallare och orättvisare eller att vända tillbaka till ett samhälle där solidaritet och medmänsklighet härskar.

Etiketter: , , , , , ,

5 kommentarer

  1. Mr Z

    Conny: Om vi har varan X och säljer denna för 100 kr/st. Vi säljer 100 st av denna vara och får in 10000 kr på detta. Vi väljer att sänka priser till 80 kr/st. För att nu få in 10000 kr på detta måste vi sälja 125 st. Om vi lyckas sälja 130 st av varan X för 80 kr/st får vi in 10400 kr, dvs. vi får 400 kr mer, fast vi sänkt priset med 20 kr/st. Efter ett tag kommer vi till en brytpunkt, där vi inte kan sälja fler varor, trots det lägre priset med följd att vi får in mindre än de 10000 kr vi hade från början. Det omvända gäller också, dvs. om vi höjer priset kommer efterfrågan att minska. (FF.)

  2. Mr Z

    (Forts.) Det finns även en brytpunkt, där ytterligare höjning av priset inte ger mer i intäkt, då antalet sålda varor blir för lågt. Svårigheten är att hitta det pris, där vi maximerar intäkten, för detta pris kan ligga över eller under de nuvarande 100 kr/st. Av denna orsak kan du inte säga att ett lägre pris på en vara alltid innebär en minskad intäkt. Tyvärr har oppositionen problem med detta, för i eran värld är allt statiskt, dvs. sänker vi priset med 20 kr/st kommer vi fortfarande att sälja 100 st av varan X med följd att intäkten minskar. (Forts.)

  3. Mr Z

    (Forts.) På samma sätt är det med skatt på arbete, där det är fullt möjligt att sänka skatten och ändå bibehålla samma nivå på skatteintäkten och med det den välfärd som du är orolig för ska försvinna. Dock är det en mängd faktorer som påverkar detta såsom konjunkturläget, efterfrågan, utbudet, antal sysselsatta etc. Svårigheten ligger i att sänka skatten och hitta den optimala nivån för skatteintäkten.

  4. Mr Cool

    Om det Conny säger stämmer så har medborgarna i alla länder som har lägre skatt än i Svrige det dåligt. Så är det inte. Men du har MASSOR med obesvarade frågor Conny eller är det så illa att du inte har några svar?

    Sen säger du ”drabbas” av arbetslöshet…..men såvitt jag vet så är det ett frivilligt tillstånd som många sätter sig i. Du var ju själv arbetslös en sommar vill jag minnas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.