Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

FAS 3 – moderaterna nöjda

Var det någon högeranhängare som missade debatten i morse mellan Hillevi Larsson och moderaternas Hanif Bali gällande FAS 3? Nu gick den ju i public service, så de flesta högeranhängare har väl slängt ut tvn vid det här laget.

Hursomhelst, debatten visade hur företagsägare gjort miljonklipp på denna välgrundat bespottade s.k. ”åtgärd”, medan majoriteten av deltagarna tvingas arbeta gratis 40 timmar per vecka. Sällan och aldrig leder slav 3, förlåt, fas 3, till jobb.

Bali var nöjd med fas 3 och hans parti har inga planer på att skrota detta ymnighetshorn av vinst för s.k. företagsägare. Sedan hade Bali mage att jämställa plusjobb, som var jobb med lön, med fas 3. Bali medgav också att alla arbetsmarknadsåtgärder har en viss undanträngningseffekt, d.v.s. minskar behovet av riktiga jobb. Lustigt att moderaterna talar om fler jobb och mindre ”bidrag”, vad nu det är, samtidigt som de gärna överöser företagare med bidrag för slavarbete. Företag skall icke drivas på bidrag, ty då är de inte livskraftiga!

Att jag sedan tror, och många med mig, att vi aldrig kommer att uppnå full sysselsättning och därför bör införa medborgarlön istället, och på så sätt ersätta alla andra transfereringssystem, är en senare diskussion. Det folkliga medvetandet har tyvärr inte kommit dithän ännu, utan de flesta upprepar likt papegojor arbetslinjemantrat utan att kritiskt reflektera över det.

Men så länge vi nu har arbetsmarknadsåtgärder så ska de vara värdiga, och inte innebära gratis slavarbete. Tänk på det när du lägger din röst i september.