Fredrik Rönn (c)

Där filosofin, tekniken och politiken möts

Är Svensson en företagare?

Centerpartiet har en vurm för företagande och företagare. Detta har givetvis en nära koppling med frågan om jobb och sysselsättning, men det om skiljer ut Centern från andra politiska krafter är att man i denna fråga tar avstamp i en så viktig ideologisk bas. Centern tycker inte bara att jobben skall bli fler för Sveriges ekonomis skull utan även att företagsamma människor skall uppmuntras och vaskas fram. Det är viktigt av flera skäl än bara jobbfrågan. Det handlar om hur vi i grunden vill att samhället skall fungera och försörjas. Människor som får göra det de vill och tror på kommer att trivas bättre och känna mer mening, och även låta andra få del av frukterna genom möjligheter till anställning. I det fall man lämnar en anställning för att starta eget kommer därtill en vakans att uppstå, som behöver fyllas.
Man kan gärna tänka ett steg längre än idag. I ett framtida Sverige där Centern har bra inflytande kommer det inte bara vara dagens företagare som driver verksamheter. Morgondagens företagare tror jag vi hittar även bland unga som har förmågan att läsa kommande trender och se affärsmöjligheter, men även bland medelålders som blivit vassa på att driva verksamheter och göra affärer men som anställda i andra företag.
Bland medelålders personer kan man ganska ofta höra berätta om önskan att göra något nytt. Något mer meningsfullt, eller mer utmanande. Affärsidéer finns till och med ibland. Men bara några ytterst få tar steget.
Jag tycker att politiken här har en roll att fylla så att steget från anställd till företagare blir så smidigt som möjligt. Genom att förenkla, genom att se över regler för tjänstledighet, så att fler än idag tar det steget. Genom att gynna det lilla lokala ägandet och förskjuta lite makt från institutionella ägare till privata människor.
Det skulle gynna mångfalden inom näringslivet, minska riskexponeringen för små orter, bidra till att fler känner att de arbetar med det de brinner för. Att antalet jobb skulle öka med detta är då resultatet av att fler nischer än idag mutas in, därför att folk hinner se dessa, och gör det därför att det är roligt.
Det som skiljer ut Centern här är att vi både vill använda marknadens mekanismer och samtidigt gynna det småskaliga för att inte döda alla lokala eller på annat sätt små nischerna.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.