Sjukskrivningens odebatterade vinkel

Läs vad FAROUK MEDINA skriver. Han jobbar som handläggare på försäkringskassan så han borde veta. Har klippt in lite av texten men läs hela artikeln här. Mycket bra o nyanserad bild och tar upp en icke debattera sida av sjukskrivningsproblematiken.

Jag hoppas dock att intygen kan bli bättre i framtiden. Regeringen och Sveriges kommuner och landsting har nyligen undertecknat ett avtal som syftar till att förbättra kommunikationen mellan sjukvården och försäkringskassan vid sjukskrivning. En mycket viktig del handlar om att höja kvaliteten på de medicinska underlagen.
Den senaste tidens debatt om sjukförsäkringssystemet är bra, om det finns fel och brister så ska de påpekas. Men som anställd på Försäkringskassan kan det kännas paradoxalt att läkarna har tid att skriva debattartiklar, men inte de sjukintyg som deras patienter behöver.
Det är också bra att regeringen tagit intryck av kritiken och förändrat reglerna, det visar på flexibilitet. Men den genomgripande förändring som regeringen har gjort av sjukförsäkringen, och som nu möter så hård kritik, är i grunden en god sak. Om bara en del av alla som nu utförsäkras kan komma tillbaka i sysselsättning är det en jättevinst både för dem och för samhället. Och de som är sjuka för att arbeta kan givetvis komma tillbaka till försäkringskassan.

Denna bro mellan sjukskrivning och arbete saknades tidigare. Då kunde människor vara sjukskrivna i åratal och läkare sjukskrev ofta personer på humanitära grunder snarare än på medicinska. Det är dock en björntjänst, det enda man lyckades med då är att passivisera individer.
Det är därför viktigt att dagens debatt inte leder till att vi återvänder till tidigare havererade system.
Men oavsett hur sjukförsäkringssystemet kommer att se ut efter valet 2010 och oavsett hur vi på försäkringskassan tillämpar reglerna, så behöver intygen från läkarna bli bättre.
I annat fall är det patienternas rättssäkerhet som riskerar att bli lidande.

Etiketter: , , , , , ,

En kommentar

  1. Brith Aspen

    Synd att du gick på Farouks ensidighet. Läs noga: Inte ett ord om läkarnas sjukintyg. Vem ska bedöma arbetsförmågan? Jo, en icke medicinskt kunnig handläggare på FK. Läkare sätts på skolbänken för att skriva begripligt. I stället borde handläggarna läsa medicin. FM.s kollega har en helt annan uppfattning än Farouk samt Leif Alm, Malmö liksom Catrina Byström, Dagens socialförsäkring jan 2010. Läs DN:se Fackförbundet ST:s rapport: Regeringen har felbedömt de utförsäkrades vårdbehov”- enligt 3521 handläggare på AF och FK. ”76 % av de som utförsäkras är i behov av medicinsk rehabilitering!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>