VÅPen.

Alltid roligt med ministerbesök. Denna gång var det Civil o Bostadsminister Stefan Attefall som presenterade budgeten. Roligt när Stefan kommer för han har varit i Umeå en hel del och det var glada igenkännande tillrop lite hör o var när vi åkte från flyget. Bl a så konstaterade han det fik där man brukade träffas för att mota den vänstervåg som fanns i Umeå och inte minst från universitetet. Stefan var tidigare partiombudsman i Västerbotten så vi hade en del att prata om utifrån gemensamma bekanta i länet.

VÅPen presenterades på biblioteket. Stefan meddelade att han satt i fullmäktige i Umeå när det beslutades om både statsbiblioteket och Folkets Hus. Och som vi vet sä r det nu dags för nästa bibiliotek.
 
Media var närvarande från både print o etermedia. Vårproppen är ju mer tankar framöver och är ingen riktig budget i kronor o ören. Intressant att Stefan hade med sig en del om bostadsfrågorna också som ligger i hans portfölj. Han fick också många frågor om just bostadspolitiken.
 
Det är roligt att se att Sverige går bra. Stefan konstaterade att läget är gott och det är många finansministrar som är avundsjuka på våra finanser. I Sverige, Norge och nåt land till ser det bra ut men i övrigt är det många länder i Europa som har betydanda andra siffror att visa. Om prognoserna håller i sig så har vi en arbetslöshetssiffra så låg som vi inte sett på väldigt länge.
 
Vi kommer ha råd med ett 5:e jobbskatteavdrag. Men sedan säger vi stopp. Kristdemokraterna vill sen värna välfärden och pensionärerna. Så det är den prioriteringen vi vill göra. Sen är det ett givande och tagande för att få med sig de andra partierna. Inte minst Stefan vet vad han talar om eftersom det är han som suttit och förhandlat i frågorna för vårt parti.
 
Efter presentationen hann vi med en trevlig lunch lite på tu man hand för att resonera om några saker som är på gång. Alltid positivt att ha ingång direkt i regeringen och få höra vad som händer i maktens korridorer så där lite på sidan om. Stefan är en social och trevlig person som gärna bjuder på sig själv. Sen smed vi några planer inför höstens besök innan resan till flyget företogs.
Etiketter: , , ,

6 kommentarer

  1. B-G Wikström

    Det är alltså fortfarande extremt viktigt att sänka skatten ännu mer för de som har det bra. Sjukpensionärer nämns aldrig annat än när det gäller att helst dra in all ersättning.
    Ja de som nu ska leva på 3000-6000 kr/ mån, de är ju inte värda någon skattesänkning, viktigare att gynna sådana som får 150000 kr/dag….
    Vågar KD inte stå upp för den mest utsatta gruppen eller är det så att man anser svårt sjuka människor som en börda som man bara ”ska sopa under mattan” ???

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till B-G Wikström (2011-04-13 21:12)
    Du kan konstatera av mina inlägg tidigare att det handlar om att säkerställa sjukförsäkringen. Men hur jag äns säger det så kommer dessa kommentarer om de som tjänar 150000/ dag. Det är inte dem vi värnar om. Möjligen nåt annat parit i alliansen som gör det. men inte KD. Så belägg oss inte för det också. Det 5:e jobbskatteavdraget var alla övesn om i valröreslen så det måste vi hålla men som jag skriver sen är det stopp för vår del o då vill vi prioritera annat. Varför missunndar du pensionärerna? Visst jag tycker också de som är drabade av sjukdom med låg inkomst också ska kompenseras. Men det ska ske på andra sätt och inte i ett jobbskatteavdrag. Så B-G Om du ska vara trovärdig så sluta belägg med sådant som inte är sant. Sen kan vi bryta i sakfrågorna. Och där är vi ofta överens om vi talar nyanserat.

  3. B-G Wikström

    De som är friska och kan jobba har det redan ganska så bra. Nu ska de få det ännu bättre, detta på bekostnad av de mest utsatta. Det vänder jag mig starkt emot.
    Visst vill jag att pensionärerna ska få det bättre, men det är skillnad där också.
    För att vara tydlig : Jag hann jobba 30 år innan jag blev för sjuk för att få fortsätta, så jag har det rätt så hyfsat fastän jag är sjukpensionär. Inte i närheten av dem som har förmånen att få vara friska givetvis men jag är trots allt rätt så nöjd.
    Dem jag värnar så mycket om är de som knappt har till mat på bordet, de som har 3000-6000 kr/ mån att leva på. Eller de stackare som drivits till socialbidrag för att regeringen genom FK tagit ifrån de all värdighet och ekonomi. Fullständigt medvetet ska jag tillägga, för jag tror inte att någon, ja utom moderaterna då, tror att någon blir frisk för att man tar bort all ersättning.
    Så om du är pensionär och får ut t ex 20000 i månaden så anser jag inte att de ska få skattesänkningar, ge i stället mer till de som bara har grundpension.
    I klartext : Hjälp de mest utsatta ! Sluta ge till de som redan har allt !
    Kan det vara så svårt ???
    Att moderaterna helst vill slå ut alla svaga och ta ifrån dem all värdighet är ju inget nytt men att KD skulle bifalla den linjen är och kommer alltid att vara totalt obegripligt.
    Bra att ni börjar vakna !
    Men jag undrar : Blev ni tvingade och gör detta mot styrelsens vilja ??? Tidigare har ju Göran Hägglund varje gång envist försvarat att människor slås ut med att ”det är ett fåtal” = inget att bry sig om…..

    Till sist en fråga : Har detta med sjukförsäkringen inte blivit precis så illa som jag sa att det skulle bli, för länge sedan ???

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till B-G Wikström (2011-04-14 08:34)
    Det jobbskatteavdrag som nu alla pratar om är det 5:e avdraget och det var man överens om i valrörelsen. Så att inte genomföra detta är som att ljuga vid valet och låta bli genomföra det. Så därför ska det genomföras.

    Däremot så har M flaggar för ett 6:tte skattesänkning. Och det är här som vi Kristdemokrater säger STOPP.
    Nu är det andras tur. Precis som du skriver så är det de pensionärer som har den lägsta pensionen som vi ska hjälpa. Vi som arbetar har ju fått våra skattesänkningar och nu måste vi värna välfärden. Och det pågår tuffa förhandlingar i de frågorna nu. Så vi får se vart det landar. Men vi kommer inte vika en tum på att det är pensionärernas tur nu. Och vi värnar som du skriver för de som har det sämst. Och håll utkik det kommer nog hända nåt även för de men lägsta sjukskrivningsnivån.
    Tvingade mot styrelsen vilja?? Vet inte hur du menar. Tvingade till vad och vilken styrelse? Hägglund har sagt att det är en liten del. Och så är det faktiskt fortfarande. Över 90 % är nöjda med sina bedömningar och det är den resterande delen som alla diskuterar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.