Borde ha råd med ett allaktivitetshus!

Vi borde kunna spara så vi har råd till ett allaktivitetshus med bad. Sveriges Kommuner och Landsting har gjort en sammanställning över hur det ser ut i hela landet. Man har gjort jämförelse med den inrapporterade nettokostnaden i varje kommun med strukturkostnaden.

Strukturkostnaden är en standard i landet utifrån kommunernas olika strukturer. Och det är denna strukturkostnad som ligger till grund för våra skatteintäkter. Så vad vi än tycker måste vi förhålla oss till denna kostnad.
 
Alltså för högt uttag under lång tid utarmar vi ekonomin på sikt och lånar av våra barn. Ett för lågt uttag gör att vi har mer intäkter så vi kan utöka kvaliteten i verksamheten.
 
Kommunallagen är tydlig. Varje generation ska bära sina egna kostnader.
 
Nå hur ligger vi till då?
Barnomsorgen + 6,2 %
Grundskolan + 7,6 %
Gymnasieskolan + 17,6 %
Äldreomsorgen  -2,6 %
IFO +3,6 %
 
Tidigare har det varit IFO som legat bäst till men nu är det alltså äldreomsorgen som vi får lyfta på hatten för. En bra verksamhet men också kostnadseffektiv. Gymnasieskolan går inte att jämföra då vi har betydligt större gymnasieskola än andra kommuner i liknande storlek.
 
På vår totala ekonomi gör detta inte mindre än 5,6 % som vi lånar av våra barn. Om vi snabbt gör ett överslag så blir det ganska mycket pengar om man räknar 5,6 % av ca en halv miljard som är våra totala skatteintäkter. Det skulle i denna sifferlek göra inte mindre än ca 28 miljoner och för den summan har vi råd att bygga o driva ett trevligt allaktivitetshus. Dessutom är inte alla verksamheter jämförda.
Vad säger du Johan om saken?
 
Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. B-G Wikström

    Men snälla H-I ! Varför inte bara sänka skatten för de som redan har det bra ? Det genererar ju mängder med pengar och ger samtidigt en massa jobb ! För visst ska vi väl ha minst 5 badhus ? Valfrihet är ju det ord som alltid slaviskt ska följas ??? Så vi bör ha 3 ishallar, 5 badhus etc etc…. Eller hur ?
    Så gör som vanligt : Föreslå skattesänkningar till de rika, allt enligt normal KD praxis.

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till B-G Wikström (2011-09-15 18:25)
    Men B-G. Har du vaknat på fel sida. Har du inte följt debatten vem KD vill ha skattesänkningar för. För de sämst ställda pensionärerna. Vi fick inte gehör detta år.Andra parter vill prioritera sänkt krogmoms istället vilket jag tycker är sanslös prioritering.

    Men det är nu inskrivet och kommer bli aktuellt under 2013 eller 2014 och dessutom går det före moderaternas ytterligare jobbskatteavdrag.Det är man överens om.

    Men vi fick till en antal sköna miljarder till att utöka bl a bostadsbidraget för de pensinärer med lägst inkomst.
    Och det handlar om många kvinnor som får några kronor till i börsen vilket jag tycker är positivt.

    Vi talar om de sämst ställda pensionärerna inte de rika som du antyder. Vakna och följ debatten så blir det så mycket roligare att svara på dina inlägg om vi kan resonera sakligt.

    Sen pratar vi om ett badhus. Tror det räcker för såväl sossar som allianspartierna. En välskött ekonomi efterlyser jag i mtt blogginlägg men det kanske du inte vill ha?

  3. B-G Wikström

    Jodå H-I jag har följt med i debatten men det är kul att få raljera lite 🙂
    Det är så lätt för KD att hela tiden hävda att man står upp för de svaga när man hela tiden vet att den regering man sitter i fullständigt struntar i de utsatta. Hitintills har precis alla förbättringar gått till de som har det bra medan man totalt slagit ut en mängd väldigt utsatta människor. Förutom att man behandlat de svårt sjuka som spetälska har man slagit deras ekonomi i spillror, precis som intentionerna var. Allt för att man inte tror att folk är sjuka utan att man myglar. Visst är det sant att alla förbättringar som föreslagits har gått till de som redan har det bra, eller ?
    Då är det så lätt för KD att hela tiden säga att ”så här vil vi inte ha det, vi har andra förslag” : men hur trovärdigt blir det i längden ?
    Att jag skojar om flera badhus och ishallar beror ju på att du hela tiden hävdar att det som är det viktigaste som finns är valfriheten att kunna välja mellan flera alternativ. Det är många gånger sant men inte alltid som du hävdar. Avregleringen av järnvägen och apoteket t ex är stora bevis på hur idiotiskt det är att avreglera till varje pris.
    Apoteken kan vi ha en separat diskussion om, jag tror att du blir mörkrädd om du får veta hur enormt dåligt det fungerar nu för tiden.

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till B-G Wikström (2011-09-16 10:16)
    Så där ja. Nu är debatten på en helt annan nivå. Du ska få fler bevis framöver vad vi har slagits för och även fått igenom.
    Delar din fundering och vi är ofta ensam att värna den lilla människan och det kan göra mig ordentligt bekymrad. Delar inte din beskrivning att allt har gått till de rika. Men det är en gammal sosseretorik mot ”högern” som man säger.

    KD är en garant för att de svagaste i samhället lyfts fram. Så får vi tyvärr inte alltid gehör hos våra allianskompisar. Men vi kan ändå samregera det är mer än vi kan här i Vännäs.

    KD vill var den sociala rösten i alliansen och den behövs. Avregleringen av järnvägen har vi sett avarter av. Däremot tycker jag nog att avregleringen av apoteket var ett väldigt lyckat drag även om det finns en del kvar att samordna i saken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.