Bibliotek i samband med skolan?

Så var diskussionen runt biblioteket avslutat för denna gång. Kommunstyrelsens arbetsutskott ska ta över bollen i slutat på månaden så hoppas vi att de ger uppdraget till Samhälls Byggnads Förvaltningen att utreda om det är möjligt att samlokalisera ett bibliotek i samband med att vi bygger på Vegaskolan.  

Så här skriver vi i oppositionen:

Till Kommunstyrelsen

Vännäs Kommun
 
För närvarande pågår projektering för till- och nybyggnad av Vegaskolan, vars lokaler delvis är undermåliga samt för små. På det senaste kommunfullmäktigemötet 2012-11-26 framgick att man i rask takt planerar för nybyggnaden. Det har nämnts att behovet är skriande och helst bör stå klart under senare delen av 2014.
Under en längre tid har frågan om en annan offentlig lokal som är undermålig – Biblioteket – nämnts i det kommunala sammanhanget. Gällande det kommunala Bibliotekets lokal har sagts att den praktiskt taget döms ut och kanske inte kommer att kunna användas längre inom 3-5 år.
 
Vännäs kommun har ett mycket tufft ekonomiskt läge för närvarande. Under en längre tid har behov av olika byggnationer aktualiserats. Stora behov av lägenheter finns, men det saknas initiativ från privata byggare inom branschen. Det finns inget eget kapital i Vännäs till byggnationer, och när det gäller det nuvarande skolprojektet, kommer man att låna upp till den investering byggnationen innebär.
 
I Plan- och miljönämnden har man för vissa fastigheter gjort planändring för att möjliggöra att bygga fler våningar om/när bygge kommer till stånd. Detta med anledning av att det finns en samstämmighet i branschen att det lönar sig bättre att bygga på höjden när väl ett byggprojekt sätts igång.
 
Mot bakgrund av detta menar vi att projekteringen för ny- och tillbyggnaden av Vegaskolan bör utökas för att också gälla inrymmandet av nytt kommunalt bibliotek.
 
Genom att befintlig planering vidgas, förslagsvis genom att bygga fler våningar än planerat, så kan ett samnyttjande göras där problemet gällande behovet av nytt bibliotek får en lösning.
 
Med vilja och rätt planering tror vi inte att det behöver vara så svårt att lösa hur skolverksamheten ska separeras från biblioteksverksamheten, samt att skolbibliotek på detta sätt får en naturlig lösning gällande Vegaskolan.
 
Det allra viktigaste argumentet för denna samlokalisering är dock att se till Vännäs kommun i ett helhetsperspektiv och att se till att nyttja de resurser som måste upplånas på bästa sätt. Vi vet att det är bråttom att hitta lösningen för Vegaskolans del. Trots detta tror vi att det är mycket viktigt att inte gå så snabbt fram att man missar möjligheten att på ett klokt sätt använda möjligheten att samlokalisera biblioteket på Vegaskolan.
 
Vi yrkar att:
 – Kommunstyrelsen ger Samhällsbyggnadsförvaltningen uppdraget att i projekteringen av nybyggnationen på Vegaskolan även undersöka möjligheten att samordna byggandet av ett bibliotek i samma byggnad.
 
Monica Wahlström (fp)              Jan Nilsson (m)                    Hans-Inge Smetana (kd)
Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.