Vännäs rasar!

Förra året steg Vännäs Kommun på Svenskt Näringslivs ranking med inte mindre än 23 placeringar. Men detta året ser det betydligt sämre ut. Statistiken blir offentlig till veckan men jag har fått förhandsinformation hur vi ligger till.

I den sammanfattande bedömningen av företagsklimatet i Vännäs kommun så sjunker vi från 3,62 ner till 3,41. Vi får gå ända tillbaka till 2003 för att hitta jämförbar nivå. Vi har alltså klättrat stadigt sedan dess men nu rasar vi alltså neråt.

Företagen anser att kommunen blivit sämre både på attityd, information samt dialog. Vi sjunker från fjolårets siffra på 3,72 ner till 3.32 som är en betydligt sämre siffra. Snittet för landet är 3,55. Så detta innebär att vi kommer sjunka alltför många placeringar på rankingen.

Detta är inte roligt. Och nu krävs krafttag för att öka dialogen med företagarna i vår kommun. Vi ska inte sjunkna i ranking utan vi vill tvärtom stiga flera steg.

Intressant är att Vännäsföretagarna bedömer landets företagsklimat som gott och ger det betyget 3,48 Jämförbar siffra för övriga landet är 3,42. Desto bättre går det för t ex Storuman som passerar Lycksele och Norsjö som klättrar rejält. Grattis Lars-Åke Holmgren som är näringslivschef i Norsjö.

Så man ska tolka siffrorna som att Vännäsföretagarna tycker att det är bra företagsklimat i landet men desto sämre i Vännäs kommun. Hur råder den nu sittande majoriteten bot på detta? Kan det vara så att företagarna tycker att kommunen ska öppna för fler verksamheter för alternativ drift. Det har jag tyckt länge. Utan företagen stannar Vännäs!

Etiketter: , , , , , ,

3 kommentarer

  1. J-son

    Detta var väl ingen överraskning! Med en kommun- och näringslivschef som ägnar sin mesta tid åt annat och lyckats rasera hela näringslivsavdelningen.
    Mycket ”yta” och fantastiskt lite verkstad är vad det handlar om. Är det ingen av er politiker som ser det?

  2. Åsiktsmaskinen

    Eller så är det så att eftersom dessa ”resultat” fluxuerar så mycket bara mellan två år utan att speciellt mycket förändrats under senaste året så kan man bara göra slutsatsen att resultatet helt enkelt inte är tillförlitligt.

    Sen är det ju också som så att privata utförare av kommunala vårdtjänster innebär fler arbetstimmar till lägre timlön med sämre anställningsvillkor för arbetstagarna jämfört med en kommunal utförare.

  3. Hans-Inge Smetana

    Svar till Åsiktsmaskinen (2013-02-03 08:21)
    Att resultatet fluktuerar är ganska naturligt när det handlar om 290 kommuner som jobbar olika med frågan över tid vilket gör att resultatet förändras. Men man ska inte se det som att det inte är tillförlitligt. Detta är en mycket seriös undersökning, till skillnad från många andra, så jag tillmäter den högt värde i debatten.

    Sen har du helt fel i din analys att de som jobbar inom privata vårdföretagen skulle ha lägre lön och sämre förmåner. Varför är de då oftare nöjda än de som jobbar inom den kommunala apparaten? Sen skulle de inte få några som vill arbeta hos dem om de inte hade bra villkor. Så din analys i den delen är helt fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.