Hemsjukvården nu rätt skatteväxlat!

Så är den överenskommelse jag varit med att utverka gällande hemsjukvården idag också offentlig. I går på AC-konsensus (samverkansorgan mellan Lt och kommunerna) godtogs vår grupps överenskommelse till att öka skatteväxlingen med 5 öre till 25 öre för 2016 och framöver.

Gruppen som fick uppdraget när tjänstemän från Lt och kommunerna inte kom överens var Bert Öhlund (fd kommunalråd Skellefteå) Lilly Bäcklund (kommunalråd Lycksele) och undertecknad företrädde kommunerna och vår förhandlingspart var presidiet i landstingsstyrelsen Peter Olofsson och Nicklas Sandström.

Eftersom jag var en av dem som drev på att vi skulle ha en kontrollstation från start kändes det bra att vara med ända till slutresultatet för att stämma av hur det verkligen blev. Och det var också en förutsättning när vi gemensamt skulle sälja in projektet till kommunerna. Vissa kommuner hade sagt nej tidigare och detta var alltså enda möjligheten att vi skulle få till en växling av hemsjukvården som vi tror är bäst för brukarna och de som behöver hemsjukvård. Landstinget förstod att detta var enda lösningen och gick motvilligt med på kontrollstationen.

Därmed är det också tydligt att detta är den skatteväxling som vi först växlats och sedan utvärderat och nu alltså korrigerar summan. Alltså den skatteväxling som är helt rätt genomförd och varken kommuner eller landsting kan säga sig vara förlorare i denna skatteväxling.

Känner mig riktigt nöjd med uppgörelsen. Har verkligen lagt ner energi för att syna siffrorna som kommunerna arbetat med under ett års tid och fått god hjälp av experter från bl a Vännäs och Umeå kommun.

Den kontrollstation som framlagts visade en siffra på 5,28 öre som vi alltså enligt kommunerna inte skatteväxlat rätt. Synar man den siffran så kan man t ex plocka bort lokalkostnaden som jag tyckte att vi inte ska växla en gång till eftersom Lt har kvar sina lokaler och då hamnar vi ungefär på de 5 öre vi talar om. Så vi i kommunerna får vara nöjda.

Experterna i saken från SKL har hela tiden sagt att vi inte ska göra en kontrollstation eftersom det är svårt att se vad som är vad gällande utökning etc mellan övertagandet och kontrollstationen och därmed svårt att komma överens. Och det såg vi också blev facit av processen.

Nu måste vi läka såren som uppkommit mellan kommunerna och landstinget och min mission till kommunerna när jag åker runt och träffar företrädare är att inte diskutera denna skatteväxling mot Lt eftersom denna är rätt gjord i förhållande till ÄDEL och de andra växlingarna vi gjort i närtid.

Nu är det alltså kommunernas ansvar, vi har skatteväxlat rätt (korrigerat efter ett år) men vi vet också att hemsjukvården kommer öka genom att människor bor hemma längre. Och det blir alltså kommunernas ansvar att om intäkterna inte räcker höja skatt eller vad det kommunala självstyret finner för gott.

Det kvarstår en sak att lösa var dessa slantar ska tas ifrån. Där är vi inte överens i gruppen. Gruppen som företräder S tänker att skattehöjning inom landstingskatten är den lösning man ser. Niclas Sandström och undertecknad anser att det istället ska sparas inom landstingets budget eftersom det är knepigt att man måste höja skatten för att ny huvudman tagit sig an uppgiften samt landstinget har höjt skatten och kommer att höja igen inom kort.

För dej som funderar vad dessa 20 och 5 öre etc handlar om i summor så kan jag säga att de 5 ören vi pratar om är ca 20 000 000 kr till som ska fördelas mellan länets kommuner och sker alltså 2016. SKL håller nu på att räkna på den fördelningen. Finns frågor rörande hemsjukvårdens skatteväxling är det bara att höra av sig. Grattis Västerbottens kommuner till en rättvisande skatteväxling!

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Tack för det. Lite pengar ska det ju också bli till er i Dorotea. Det behöver ni nog.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.