Stationshuset – smycket i Vännäs.

Så är det återigen dags för ett avgörande gällande järnvägsstationen. Att vi har en vacker järnvägstation i Vännäs råder ingen tvekan om.

Tillsammans med kommunalrådet besiktade jag huset för nu rätt länge sedan när Järnhusen försökte sälja det förra gången. Skrev om det i bloggen då och med ngr bilder för dej som inte varit i byggnaden.

Vid besiktningen fann vi att det är omgärdat med ännu större kostnader för en renovering än vad vi trodde. Om jag inte minns fel begörde Järnhusen då minst 800 000 kr. Jag förordade då att ha is i magen och vänta och erbjuda Järnhusen max en krona för huset eftersom renoveringarna och åtagandena runt huset skulle kosta åtskilliga slantar. Kommunen har krav på sig att ha handikappanpassat och att bara få till detta i huset är inte enkelt då man inte får sätta hiss på utsidan och inte heller på insidan var som helst pga kulturskyddet.

Lägg därtill allt annat som måste åtgärdas då delar av huset inte är gjort något i på väldigt länge. Man kan tycka att det var ett tufft beslut med tanke på det smycke huset är i kommunen. Men det hör till saken oavsett vem som köper huset så får det inte flyttas, det ska underhållas efter konstens alla regler och många saker är reglerat med Länsstyrelsen och Länsantikvariatämbetet.

Så smycket kommer inte att försvinna eller förvanskas. Däremot kan det bli knepigare att ha väntsal i byggnaden om annan ägare blir aktuell och motsätter sig det. Med Järnhusen finns ett avtal så där händer det inget men med ny ägare så måste avtalet omförhandlas.

Som det ser ut nu och om det inte kommer in nya fakta i saken kommer Kristdemokraterna fortsatt att säga nej till ett köp av huset. Det gör vi på goda grunder och så länge vi har den ekonomi vi har. Dessutom har vi byggnader så vi klarar vår verksamhet i kommunen så vi har egentligen inte behov av ytterligare byggnader.

Visst hade det varit roligt att t ex göra ett järnvägsmuseum eller nåt trevligt fik eller så i byggnaden. Men det får vi i så fall ta tag i när ekonomin har blivit bättre. Vi är i dagsläget inte beredd att omfördela pengar från vården av gamla eller från skolan och barnomsorgen för att vi ska dra på oss ett stort åtagande i en byggnad.

Sen är jag inte så säker att Järnhusen överhuvudtaget har någon köpare utan det kan vara ett sätt att stressa kommunen att köpa. Och har de en köpare så får vi se vart det leder och huset kommer fortsatt pryda sin plats i vår kommun.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.