20160113_142007

Västerbotten till Stockholm.

Ikväll invigs Region Västerbottens kontor i Stockholm och jag var där förra veckan och hälsade på. Har Regionen fått storhetsvansinne med att starta kontor i Stockholm?

På den frågan är mitt svar nej, däremot ganska klokt beslut, har själv varit med och fattat det. Kontoret var dock inte riktigt klart förra veckan. Man hade inte fått alla möbler och elektrikerna var fortfarande och kröp under taket. Men det kommer bli ett mysig kontor där under takåsarna. Kontoret är designat av elever från Vindelns folkhögskola. Har annat viktigt idag och i morgon annars hade jag åkt ner till storstan igen. Som bekant pågår också Västerbottensdagarna på Grand Hotell.

20160113_135945                                   20160113_142032

När vi skulle besluta om detta kontor i somras hade vi arbetsutskottet på färjan till Finland. Vi var bjudna till Region Österbotten för att titta på deras arbete och hitta ytterligare samarbeten. Dessa träffar kommer att vara årligt återkommande. Så detta år står vi värd för vännerna i Österbotten.

När beslut fattades om kontoret var jag rejält kritisk. Inte kritiskt till kontoret som sådant utan till hur det har informerats i länet i frågan. Tillsammans med kommunalrådet i Storuman Thomas Mörtzel skrev vi en protokollsanteckning för att markera att en så viktigt fråga måste förankras på bättre sätt i vårt län. Nu får förankringen ske i efterhand istället.

 20160113_143258                     20160113_141948

Men jag tror att det är otroligt viktigt för en expansiv region som Västerbotten att vara framme och lobba i maktens korridorer. Och det gör man naturligtvis inte bara av att etablera ett kontor utan det är vad man fyller det med. Nu råkar jag känna den som är anställd för att sköta kontoret, som sitter i vita fåtöljen på bilden, Anders Sellström så han kommer nog fylla kontoret med kontakter för att skapa just detta myller av kontakter som vi behöver för att stärka våra positioner.

Så jag tycker du som är Västerbottning ska gå förbi Kungsgatan 60 och sätta dig i en av de trevliga arbetsplatserna och arbeta en stund eller bara ta en kaffetår och titta på lokalerna och få hemkänsla över att se kartan över din kommun på väggen och om du lyckas få dit Stockholmare och beslutsfattare från andra regioner, förvaltningar och företag och berätta vad vi kan o vill från Västerbotten så är det förstås ännu bättre.

Kontoret hoppas jag blir en bra mötesplats och lobbykontor för oss i Västerbotten. Ordet lobbyist har en ganska dålig klang i vardagstal, men om man tittar på hur det ser ut i t ex Bryssel så är stan full av lobbyister och det är en fin titel i sammanhanget. Kanske dags att orden lobbyist uppgraderas.

Etiketter: , , , , ,

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>