Umeå går INTE vidare, Benny Karlsson…

Jag tillhör de som ofta bli väldigt förbannad. Främst på verkligheten. Men också på medias spegling av verkligheten. Vanligtvis är det bara mina närstående som drabbas av mina verbala utbrott.

Men idag måste jag dela med mig av min uppfattning.

Benny Karlsson anser i dagens krönika (VK, fredag 31/7-15) att Umeå nu måste gå vidare och hänvisar till att det ”som har skrivits och det som har sagts” – apropå Hagamannen – ”har varit nödvändigt”. Men, ”nu måste vi gå vidare”. Krönikans absoluta bottennapp lyder så här: ”Hej då Hagamannen. Du är trollet som kom fram i solen och nu finns du inte mer”. Sedan går  KRÖNIKÖREN  Benny Karlsson över viktigare saker som Umeå Live, Loreen samt gitarrer…

Man tror inte sin ögon.

Låt mig säga detta. Självklara.
1. Hagamannen var inte ”trollet”. Det finns inget gulligt över Hagamannen (vilket är det smakliga sätt på vilket Karlsson skriver om Hagamannen på).
2. Det är helt fel att Hagamannen ”inte [finns] mer”. För offren, deras anhöriga och en rad andra människor i Umeå med omnejd finnas han fortfarande.

Dessutom anser Krönikör Karlsson att manifestationen på torget i tisdags (28 juli) ”får markera” att ”nu måste vi gå vidare”.

Som en (av flera) initiativtagare till manifestation vill jag ställa några ytterligare frågor till krönikör Karlsson.

3. Varför måste VI gå vidare? Är det inte snarare du – i din egenskap av, i dessa frågor, oengagerad samhällsmedborgare som MÅSTE gå vidare (många offer KAN inte gå vidare – inte nu i alla fall).

4. Inriktningen på manifestation – även om den utgick ifrån frisläppandet av Hagamannen – syftade till att fästa uppmärksamheten på mäns våld mot kvinnor – det som sker varje dag och mitt i bland – i form av misshandel och sexuella övergrepp inklusive våldtäkt.

Låt mig citera en bit ur texten som låg till grund för manifestationen:”Bara i fjol gjordes 13 630 anmälningar om misshandel i nära relationer i Sverige. I snitt dödas 20 kvinnor per år av en närstående. I fjol dömdes 320 män för våldtäkt mot kvinnor och barn. Antalet som dömdes för sexuellt utnyttjande och sexuellt ofredande är långt större. Men verkligheten är värre än vad antalet anmälningar och domar visar. Överfallsvåldtäkter och okända gärningsmän tillhör undantagen, oftast är förövaren en man som är välkänd för den som drabbas. Det våld och sexuella övergrepp som kvinnor utsätts för pågår varje dag, mitt ibland oss”.

Många av oss kan inte bara blunda och ”gå vidare” från dessa pågående övergrepp – detta är det verkliga MONSTRET. Och det FINNS definitivt KVAR.

Har du inte fattat någonting: av de bestående sår Hagamannen efterlämnat; och av det PÅGÅENDE våldet i form av misshandel och sexuella övergrepp?

Blanda inte ihop ditt eget behov av att skriva om något roligare med behovet hos den överväldigande delen av umebornas behov att stanna och fortsätta att bekämpa det som fortfarande finns kvar i mörkret.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>